Kedai Buku Online

Monday, December 21

SEPAGI DI KLEBANG MELAKA

Gambar Ikhsan dari Google

SEPAGI DI KLEBANG MELAKA

20HB DISEMBER 2015, aku berpeluang melihat Klebang selepas proses menambak pantai dan adanya restoren menggunakan bas-bas lama. Sebelum ini aku datang masih dalam proses menambak pantai. Jadi teruja jugalah nak tengok.

Sampai jam 11 pagi, masih tiada sangat apa yang menariknya di Klebang yang panas ni. Jujurnya aku katakan, peniaga-peniaga di sini masih tidak mampu merebut peluang berniaga di kawasan tumpuan ramai yang disediakan Kerajaan Negeri Melaka.

Khemah pun lebih kurang uzur, tisu makan tiada, jual makanan pun satay bebola sotong, bebola ikan, keropok lekor itu sahaja. 4 biji bebola goreng di cucuk pada lidi berharga RM2.00 sebatang...Hurmm, Air Coconut Shake RM2.50 bolehlah juga. Dah hampir tengahari, nasi lemak pun tak nampak jangankan nasi lauk campur. Air panas pun tiada.

Tapi ini hari Ahad, mana peniaga lain? Meja kerusi pun agak uzur dan bas tiada ubahsuai dengan cat-cat lama menjadi stor simpanan barang peniaga. Tak pasti konsep apa bas itu dihimpunkan. Prasarana asas - air bersih untuk basuh tangan pun tiada. 

Sebelum ini, aku bersarapan di Ayer Keroh pun kedai Melayu masih macam berpuak dalam berniaga. Susunan pasu bunga sederhana besar menjadi pagar penghalang antara kedai-kedai sebelah. Mungkin kena passport berbeza jika ke kedai sebelah kan. Konsep perniagaan yang agak naif bagi memenuhi keperluan selera pelanggan yang ingin bersarapan pagi.

Makan tengahari di Hentian Klebang A, Kedai Paling Tepi :

1-   7 pinggan nasi putih (Nasi Putih agak keras)
2-   Setengah Bahagian Ekor Ikan Merah masak Asam pedas (Asam pedas cair dan ikan agak lama)
3-   1 ekor ikan cencaru sederhana dibakar
4-   1 piring daging masak asam pedas (Daging liat)
5-   1 piring sayur rebung masak lemak (Rebung keras)
6-   1 piring kecil cencaluk
7-   1 kelar ikan pari dibakar
8-   1 piring kacang panjang masak goreng
9-   1 piring telur ikan masak asam pedas (Asam pedas cair)
10- Teh O Ais Limau, Milo Ais, Teh Ais, Air Suam  (Air sangat Cair, Milo, Teh tak rasa pun)

Tiada khidmat hidangan seperti di parit Jawa Muar, guna pinggan kaca dan dihidang oleh pekerja yang bersih gitu.

Total RM 90.00 !!!

Makanan : 2/10
Air : 2/10
Kebersihan : 2/10
Nilai Wang : 1/10
 
Keseluruhan Markah : 1.75 / 10
* Sudah wajar tukar tukang masak/tukang buat air baru

 



Share:

0 comments:

Post a Comment

Recent Posts

BTemplates.com

Powered by Blogger.

Featured Post

BAGAIMANA BERURUSAN CIRI-CIRI KESELAMATAN GITULAH

PELAWAT

Search This Blog

ARCHIVE

My Blog List

KOMEN KOMEN KOMEN BILA-BILA MASA SAHAJA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Popular Posts

Popular Posts

Blog Archive