Friday, December 9

KISAH MAKAN-MAKAN DI PENYET EXPRESS IOI PUTRAJAYA

Hari-hari manusia memang kena makan dan minum sekadarnya.

Jadi aku sebagai kategori manusia, kenalah makan dan minum juga.
Tambahan pula sebagai muslim kena beri makanan pada roh dan jasad kita dengan makan dan minuman yang baik dan halal.

Ni cerita tentang makan. Hari ini tiada cerita tentang kereta dan hospital.

Tak hujan, tak ribut, tetiba menu naik RM1.00
Kat mana logiknya pun aku tak tahu sedangkan mak bapak dan sedara ayam pun tak tahu harga sekilogram mereka dinaikkan tahun ni.


Tengok menu dulu dan menu sekarang.

Ni nak cerita kes makan tengahari di Penyet Ekpress IOI Putrajaya semalam. Dulu kan ada pakej makan tengahari siap air Ais Lemon Tea, pastu terus ghaib Ais Lemon Tea.

Tetiba menu bertambah cantik...dan akhirnya automatik berubah angka RM tu.

Nak dijadikan cerita;

1-  Aku order Ayam Penyet dengan harga baru ni dan Ais Lemon Tea
2 - Kawan pula order Sup Rawan , Nasi Putih dan Ais Lemon Tea

Tunggu punya tunggu, Sup Rawan pun ditakdirkan tiada selepas 15 minit menunggu. "hari ini kami saja2 tidak jual menu sup encik",  gitulah kata waitress tu dengan muka selamba dan akur kawanku batalkan sahaja tempahan.

Waitress ni lah juga yang tadi letak Ais Lemon Tea pun berdentum meja tu dan dia blah begitu sahaja.
Kesudahannya, aku makan sorang2, dagingnya kering dan keras, air pun tawar semacam je.

Masa bayar pun sadis juga, dah cakap1 tempahan batal pun dia nak cakap "Nasi putih tu ada order kan".

Aku pun cakap "nak makan nasi putih tu dengan apa.............."

Hah tu jelah pantun aku, sebab aku pun terpaksa lupakan hari sedih itu dengan cemerlangnya. Kalau aku ingat je, mungkin 3-4 Hari aku akan kekal lapar.

Pandai-pandailah korang sambung ....



 



Thursday, December 8

TITISAN STEROID : WIRA ATAU PUAKA ? - DR ANIS FARHAD

“Ahhh! Leganya!” bisik hatiku tiap kali cecair steroid itu membasahi mataku.

Mataku kerap kemerah-merahan. Mataku perit kegatalan. Di kala derita, botol steroid ku anggap wira. Botol steroid pembasmi sengsara.

“Buat apa nak pergi jumpa pakar. Buat habis duit je,” ujar Ali, kawan rapatku. “Kau beli je ubat titis ni. Aku pergi klinik biasa waktu mata aku merah dulu. Doktor tu bagi aku guna ubat ni,” kata Ali sambil memberiku sebiji botol kecil yang besarnya tidak lebih dari ibu jariku. “Kau beli saja di farmasi,” katanya bersungguh.


Benar katanya. Titisan pertama air mata ajaib itu melepaskan aku dari sengsara kegatalan yang teramat perit. Mulai dari situ, setiap kali habisnya ubat ajaib itu, aku bergegas membelinya lagi.

“Ali, urat mata awak dah hampir mati”. Aku terkejut dari lamunanku. Kata-kata doktor pakar mata itu terngiang-ngiang di benakku. “Ubat steroid yang awak guna ini ‘memakan’ saraf mata awak. Ianya menjadi terlampau nipis. Urat mata awak sudah hampir mati,” ulang doktor dengan nada yang simpati.

Semakin hari, pandanganku semakin suram. Duniaku kini gelap gelita. Aku telahpun menjadi buta. Steroid. Dahulunya wira, kini menjadi puaka.

Apakah itu steroid?


Steroid adalah sejenis ubat yang digunakan untuk mengurangkan radang.

Bolehkah steroid menyebabkan kebutaan?

Ya! Antara komplikasi steroid yang menjejaskan penglihatan adalah:

Glaukoma

Glaukoma adalah sejenis penyakit mata yang menyebabkan urat mata menjadi terhakis. Penggunaan steroid yang tidak terkawal boleh membuat tekanan mata meningkat. Ini mengakibatkan kematian urat saraf mata yang lama kelamaan boleh menyebabkan kebutaan.

Katarak

Penggunaan steroid tanpa pemantauan boleh menyebabkan kanta mata yang asalnya lutsinar, menjadi kelam. Keadaan ini dinamakan katarak, atau lebih dikenali masyarakat sebagai selaput mata.

Jangkitan
Penggunaan steroid yang berpanjangan tanpa pemantauan boleh miningkatkan risiko jangkitan kuman di mata.






Ubat steroid biasanya mengandungi dexamethasone, prednisolone acetate, betamethasone atau fluoromethalone.

 Jadi adakah steroid perlu dihindari?

Tidak! Steroid mempunyai pelbagai kegunaan untuk mengatasi pelbagai penyakit mata. Steroid itu tidak berdosa. Yang menjadi masalah adalah apabila steroid diberi sewenang-wenangnya, tanpa pemantauan tindakbalasnya yang boleh menyebabkan kebutaan. Hanya seorang pakar mata sahaja yang dapat memantau penggunaan steroid yang berpanjangan. Peralatan untuk pemantauan tersebut biasanya tidak didapati di farmasi, mahupun di poliklinik.

Kesimpulannya, pastikan anda merujuk pakar mata sebelum rawatan steroid diberikan untuk sebarang penyakit mata. Anda juga dinasihatkan supaya tidak meneruskan penggunaan ubat titis steroid tersebut tanpa arahan dan pemantauan pakar yang merawat. Jangan kerana mudah, mata menerima padah.

Dr. Anis Farhad ialah seorang pakar optalmologi yang kini berkhidmat di Sabah. Dia percaya yang orang ramai perlu diberi kesedaran tentang penjagaan mata yang betul


Tuesday, November 22

ASAS PENDAWAIAN ELEKTRIK PERMUKAAN FASA TUNGGAL

 MAKLUMAT INI AKU DAPATKAN DARI PROJEK PELAJAR KOS ELEKTRIK. AKU DAH LUPA  SUMBER ASALNYA SEBAB TERLALU LAMA SIMPAN. DOAKAN PEMILIK PROJEK INI DIRAHMATI ALLAH ATAS PERKONGSIAN ILMUNYA.

Aku perlu upload maklumat sebegini sebab ia adalah asas pendawaian rumah yang biasanya jenis Fasa Tunggal. Jenis-jenis kategori wayar ni amat penting bersesuaian dengan jenis litar dan jenis ampere. Moga bermanfaat pada yang mula berjinak mempelajari pendawaian asas termasuk aku.




DIABETIS DAN MAKLUMAT KESELAMATAN UBAT TERKINI



Friday, November 18

CERITA KAD DEBIT VISA WAVE

Semalam aku bercuti sehari, sambil servis kereta (aku dah malas nak servis kereta), sambil menunggu tu, aku pun teringatlah kisah Kad Debit ni. Kalau tak ganti sebelum 31 DISEMBER 2016, bermula 1 JANUARI 2017, kita akan dikenakan caj penggantian kad debit yang ada fungsi VISA Wave ni.



Aku ada beberapa kad menggunakan fasiliti Kad Debit dari Bank CIMB, Bank Kerjasama Rakyat dan Bank Maybank.

Ganti Kad Debit di  CIMB bolehlah dikatakan lawak dan lama juga. Semasa aku masuk Dalam CIMB Putrajaya ni, adalah 1 kaunter pertanyaan ke kaunter busy body ke lebih kurang gitulah. Ada 3 orang perempuan sibuk tanya kita, sibuk bagi nombor, sibuk bagi borang.. 3 orang ya berdiri di situ untuk kerja2 mudah ni.  

Walau ada 3 orang, tapi kena beratur 1 baris juga. Lepas tu nak minta IC suruh kita isi borang sendiri (sambil tunjuk meja menulis jauh juga)..  Aku pun tanyalah untuk apa, mana boleh sesuka hati ambil Kad Pengenalan dan hold.. Dia cakap nak check chip. Ok buat lah sekarang depan mata....Boleh pula kan dalam 5 saat.


Tengok tu nombor aku 57 kertas special lagi.. Punyalah lama dekat sejam lebih untuk SEKADAR ambil Kad Debit Baru sahaja. Mungkin CIMB ni lupa kita ni pelanggan, tapi cara melayan orang macamlah kita ni mengemis duit BRIM poket company dia. Maklumlah sesama Melayu.

Lain pula kes Kad Debit Maybank, aku ke Maybank Putrajaya semasa bank menunggu buka pintu Jam 0930AM tapi lewat juga 10-15minit gitu. Maybank ni siap dalam 20 minit je, sambil tu korang boleh tukar Kad Debit baru secara online di Maybank2u - masih percuma sekarang.

Bila masuk, seperti biasa ke kaunter depan dulu, pastu dia cakap ke kaunter nombor berapa aku dah tak ingatlah, Ok bagi Kad Pengenalan dulu. Sebab orang tak ramai, aku pun beranilah bagi Kad Pengenalan. Aku nombor pertamalah duduk di kerusi tu tau.

Pastu bagilah nombor kat kerani Maybank tu.

Dia boleh cakap sabar duduk dulu kerusi sana sebab nombor belum panggil. "Tak sabar-sabar" - macam tulah bunyinya.. Aku pun tengok jam tangan sambil membalas pantunnya "dah bank buka lewat 20 minit pun tak siap2 lagi.."

Tapi kira tak terabur macam CIMB lah, kerusi cukup, kaunter pun tak simpang-siur. Kalau CIMB Putrjaya tu korang berdiri mana sekalipun, dia automatik expose semua ruang boleh nampak.


Ok, ni Bank Kerjasama Rakyat. Dengan bernamakan Rakyat, semalam, aku pun berjalan kaki dari Perodua Ke Bank Kerjasama Rakyat di Presint 15 tu.

Dengan badan berpeluh-peluh, sampai je kerani dan guard tu cakap 

"Bank Kerjasama Rakyat belum ada Kad Debit Visa Wave lagi tapi akan ada cuma tak tahu bila dan kami tahu 31 Disember 2016 hari terakhir tukar kad". - Sengaja aku sambung jawapan ni sebab banyak juga aku tanya..


Mungkin dia lupa 31 Disember 2016 tu hari Sabtu, atau memang lupa tu biasa-biasa, atau dia lupa ke dah tinggal sebulan lebih je sebelum Tahun Baru.

Bila dengar je ayat orang Bank Kerjasama Rakyat ni, aku pun macam lost dan mamai kena histeria kuda kepang -   terlupa aku ada tinggalkan kereta untuk diservis di Perodua, terlupa sarapan dll.

Jadi aku buka pintu utama dan balik berjalan kaki semula dan dalam hati kena pura-pura aku tak datang ke Bank Kerjasama Rakyat pada 17 November 2016.

InsyaAllah, boleh tutup kad debit lepas ni






Tuesday, November 1

HARGA MINYAK PETROL DAN MINYAK MASAK NAIKLAH...


Alhamdullilah.....Syukur kepada Allah dengan izinNya KERANA....

Dapat aku menghirup udara segar pagi ini disamping berpeluang melihat kenaikan harga minyak petrol (kereta aku pakai petrol RON95, jadi aku abaikan kenaikan minyak Diesel dan RON97).

Kalau tengok purata dalam 3 Bulan dari OGOS-OKTOBER, anggaran harga minyak adalah RM1.75 per liter.

Ni jadual rekod pembelian minyak petrol kereta aku dalam setiap bulan :



Jadi, dah sah kenaikan November 2016 adalah sebanyak RM0.15 per liter.

Ni kiraan aku, kalau salah tu perbetulkan ya.

Bila anggarkan 3 bulan terakhir perbelanjaan minyak aku adalah RM232.62 + RM212.52 + RM166.67 = RM611.81 / 3 bulan, secara purata aku membayar petrol RM203.94  dalam sebulan.

(Dengan nilai RM203.94 ni, aku boleh dapat dalam OKTOBER = 113.3 Liter, NOVEMBER =104.58 liter)

Jadi ikut purata harga minyak dalam 3 bulan terakhir adalah RM1.75 seliter, maka purata kegunaan minyak petrol aku ialah RM203.94 / RM1.75 bersamaan dalam +/- 116.54 liter petrol aku perlukan  dalam sebulan.

Kenapa aku ambil nilai purata, sebab purata 3 bulan terakhir adalah hampir menyamai tabiat kita. Macam tu juga TNB buat prorate jika nak anggar bil lebih 30 hari.

Tu jumlah kasar keperluan minyak kereta aku termasuk 1 kali setiap bulan balik kampung dalam jarak 450KM pergi dan balik.

Berapakah impak tambahan Ringgit Malaysia dalam sebulan?

RM0.15 / RM1.80 =  8.3% kenaikan julat RM.

Jadi jika 116.54 liter petrol sebulan, maka pada November, 116.54 liter X RM1.95 = RM227.25 (Kenaikan RM23.31 dari Oktober 2016)

Jadi aku kena lebihkan bajet RM16.00 - RM25.00 dalam sebulan untuk minyak petrol RON95 sahaja oit. Tu tak termasuk lagi jumlah hari dalam sebulan, cuti umum, tahun lompat lah, cuti sekolah, banjir... malas nak cerita da.

Ini belum lagi kenaikan minyak masak yang ditarik subsidi katanya.  InsyaAllah sebulan keluarga aku masih pakai maksimum 2KG minyak masak sahaja. Berapa RM yang naik???.....Rasanya RM2.00 - RM4.00 jugalah nanti aku update semula okay.






Friday, October 14

WARUNG DIPLOMATIK PRESINT 15, PUTRAJAYA


Minat Nasi Kerabu?, Minat Nasi Berlauk?

Selain harga menarik dan murah, rasanya juga sedap dan sentiasa hangat.

Di mana tu? Sudah tentunya di Presint 15,  Putrajaya.

Ok, kedai ini dulu sebelum ini digunakan sebagai kedai makanan juga - menjual nasi beriani daging hitam, Nasi Minyak dan macam-macam juga. Dulu pun aku pernah merasanya dan boleh tahan juga sedap. Nama restoren tersebut adalah Nasi Minyak House

Kali ini, penggemar makanan nasi campur bolehlah singgah kedai WARUNG DIPLOMATIK ni. Rasanya dalam setahun juga beroperasi. Ruangan kedai di depan disediakan meja/kerusi manakala ruangan belakang disediakan meja sahaja untuk makan secara bersila.


Harga memang terbaik lah murah-murah dan banyak pula tu. Kira tak berkiralah tokey kedai ni bila membungkus tu. Ni aku bungkus sarapan pagi pun dalam RM4.50 macam ni punya banyak.


Makanan  yang aku gemar ialah Nasi Berlauk Jenerih. Tapi aku selalu cakap Nasi Berlauk je.  Nasi Kerabu Pagi pun boleh tahan banyak rempah dan rencahnya, di Kuala Rompin Pahang pun dah RM6.00 tapi di sini dijual RM4.50 sahaja. 

Kalau malam, saiz hidangan ayam lain sedikit dan harganya RM6.00 samada di bungkus atau makan di kedai.

Jangan terperanjat kalau aku kata, aku makan sarapan di Kedai Pasar Batu Pahat - opposite Pasar Karat tu kena caj RM0.50 jika makanan dibungkus!!!

Nak minum kelapa muda 1 baldi RM4.00 dan Coconut Shake RM3.00. Ni patut dapat contoh kedai harga patut. Sederet Warung Diplomatik ni ada Kedai Ramly, macam-macam daging, karipap, kambing ada dijual. Murah juga lah.

Warung Diplomatik ni suasananya sesuai datang berkeluarga dan melepak-lepak selain kemudahan parkir banyak.

Tanpa was-was  (perasaan was-was ni selalu hadir kalau aku makan di kedai mamak), aku bagi banyak-banyak bintang juga lah Warung Diplomatik ni.







Thursday, October 13

BLOG - AKU HIV POSITIF

Buat pengunjung blog yang masih berlum mengenali pemilik blog tersebut, aku kongsikan bersama. Jika ingin mencari ilmu pengetahuan, rajin-rajinlah membaca entri blog ini.

"Kepada yang masih belum maklum, Encik Mohamad bin Wahid atau AHP atau AHP Pie atau Pie telah kembali menemui penciptanya pada 27 Mei 2015, 11.30 malam di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan akibat liver cirrhosis which led to liver failure (kegagalan hati)."

Rujuk Entri ini

Berkenaan soalan ujian Viral Load dan CD4, ini ringkasan jadual berkenaan. Jika aku tersalah, harap dapat diperbetulkan.

KIRAAN CD4
> 500-1200
Manusia Normal kiraan CD4 adalah dalam range ini
>= 350
Biasanya pemberian ubat HAART akan diberi jika perlu
< 350
Pemberian ubat HAART dicadangkan
< 250
Risiko infeksi amat tinggi, HAART perlu diambil berjadual
VIRAL LOAD HIV
100,000 -1 juta
Virus di dalam darah amat tinggi
< 100,000
Kandungan virus sederhana rendah
< 50
Tidak dikesan kiraan virus walaupun HIV positif

Monday, October 10

KEWAJIPAN ANAK-ANAK KEPADA IBU BAPA


Hari ini aku nak nukilkan sedikit tentang kedudukan ibu dan bapa, walau asas, aku pun nak baca juga satu hari nanti. Maklumlah manusia kan sentiasa (suka) lupa.
Diriwayatkan daripada Bukhari dan Muslim, Ibnu Umar berkata: “Saya telah bertanya kepada Nabi Muhammad SAW: “Apakah perbuatan disukai oleh Allah?” 
Lalu Baginda bersabda: 

Sembahyang pada waktunya.” Kemudian apa?” tanya saya lagi. Baginda menjawab: 
Berbakti kepada kedua ibu bapa.” Saya bertanya: “Apa lagi.” Jawab Baginda: 
Berjihad pada jalan Allah.” 

Jadi Berjihad tu kurang implikasi berbanding keutamaan ibu bapa. Tapiii... aku pun sembahyang selalu kelewatan. Solat ni kena budayakan displin dan walau ringan tetapi paling berat dilaksanakan huhu. Solat ni memang kena ikhlas. Orang yang rutinnya memperbaiki solat ada dikaji di dalam Sains. Dari segi kesihatan, kolestrol pun direndahkan di dalam darah.

Sabda Rasulullah bermaksud: “Dua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia ialah zina dan menderhaka kepada kedua-dua ibu bapa.” (Hadis riwayat at-Tirmizi).

Firman Allah bermaksud: “Tuhanmu telah memerintahkan, supaya kamu tidak menyembah selain Allah, dan hendaklah berbuat santun terhadap kedua-dua orang tua. Jika salah seorang telah lanjut usianya atau kedua-duanya telah tua, janganlah sekali-kali engkau berani berkata ‘cis’ terhadap mereka dan janganlah engkau suka menggertak mereka. Tetapi, berkatalah dengan sopan santun dan lemah lembut.” (Surah al-Israk, ayat 23).



Sabda Rasulullah bermaksud: “Apabila meninggal seseorang itu, maka terputuslah segala amalannya, melainkan tiga perkara iaitu sedekah jariah yang berterusan memberi manfaat, ilmu yang memberi kebaikan diajarkan kepada orang lain dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakan kebaikan kepada kedua ibu bapanya.” (Hadis riwayat Muslim).

Berkahwin bukan sekadar lafaz ijab dan qabul sahaja, keturunan tu paling berat dijaga, pendidikan, kesihatan makan minum. Kalau kudrat mampu beli susu anak yang biasa2 sahaja, tetapi isteri nak susu mahal, tu dah hukum lain kecuali amat bekeperluan pada anak untuk bergantung pada susu tersebut. Kahwin ni wajib. Kalau belum ada jodoh, amalkan doa ini.

Menyediakan tempat kediaman juga perlu, insyaAllah, untuk isteri ada, untuk anak pun ada walau bukan sebuah rumah setiap seorang anak, akan kusediakan juga. 

Masa tu kalau aku dah tiada, anak-anak nak jual, insyaAllah adalah harga markup sikit hihi. Hukum dunia ni begitulah, fikirkan sekadar limit kita je.  Takkan lah nak fikir jangan beli rumah, nanti meninggal pun tinggal harta juga, bini kahwin lain, tu urusan buku lain okey.

"Bersyukurlah kepada Aku dan kedua ibu bapa kamu"
(Surah Luqman ayat 14)

Cuba didik anak-anak dengan kisah-kisah nabi seperti entri ni.

Semoga memiliki harta yang terbaik dunia dan akhirat. Aminn.

Thursday, October 6

SEPETANG MENJAMU SELERA DI KEDAI DAPUR PENYET



Salam hari Khamis 06 October 2016, maaf juga pada komen-komen yang tak sempat aku jawab sebab aku terlalu banyak kerja di pejabat. 

Banyak kerja tu tak la juga tapi kerja tu susah nak trobleshoot. Hari-hari aku buat kerja tu je lah. 

Dan tambah kesuntukan masa, balik rumah pun aku tak sempat sambung kerja sebab sibuk dengan anak lelaki pula maklumlah umur tengah kuat bermain dan kurang tidur.

Jadi ceritanya, aku akan kemaskini secepat mungkin dan kerja lebih masa baik kerja di pejabat, di rumah mahupun blog ini.

Semalam, balik kerja aku singgah makan di kedai makan Dapur Penyet berdepan dengan Mydin Presint 15 ni.


Masuk sahaja kedai makan ni, aku duduk la, dan staf di kaunter pun panggil aku ke kaunter sebab kena ambil tempahan di kaunter sahaja.

Sambil menunjuk kertas menu berwarna - "Yang ni menu ala carte, yang ni menu siap air free". Gitulah cakap staf tu. Jadi aku ambil la menu ikan lele (keli) siap air tu berharga RM8.90.

Daripada harga RM8.90 tetiba  jadi RM11 lebih.  Aku ingat RM10.00 tu masih berbaki.

Aku pun tanyalah kenapa jadi ++ tu. Jawab staf tu pun tak munasabah, "Nanti saya tanya bos saya harga tu, tapi encik kena bayar dululah".

Aku pun pelik kenapa aku kena tanggung bahagian RM  yang tak jelas tu? Boleh pula staf tu cakap nanti dia tanya bos lagi. Bila tanya mana bos, dia cakap  kena bayar dulu sebab dah set dalam mesin kaunter jadi begitu.

Ok lah sebab dah jadi RM11 lebih, aku cakap baik tukar ikan keli kepada Ayam Barokah ni pun RM11.90 lebih kurang harga macam harga ikan lele tadi.

Tekan-tekan mesin cashier  dari RM11.90 jadilah juga RM13.25, lagilah aku pening dari mana lebihan RM tu, itu pun tak mampu dia cakap dari mana. Aku tanya ada resit?, dia cakap ada terus aku order dan bayar je lah. 

Ni rupanya resitnya diasingkan caj GST dan Caj Servis 5%, memang patutlah.

Kedai ni punya menu harga asing-asing lepas tu tak maklum DIKENAKAN CAJ PERKHIDMATAN 5%. Maksudnya caj tersembunyilah ni. 

Nak kata servis pelanggan, mana adanya, sebab aku yang kena ke kaunter order2 dan bayar di situ. Cuma makanan dihantar sahaja ke meja, kalau panggil ke dapur pun aku boleh pergi ambil makanan tu kan.

Bab makanan dan minuman pula, aku bagi 4 bintang dari 10 bintang. Dulu aku pernah makan sate di sini tapi pelik jugalah.
Sepanjang aku ke Mc Donalds, Burger Kings, The Chicken Rice Shop, menu2 pakej siap print tu dah termasuk kos GST dan caj servis.

GST ni bukan dikenakan pada harga menu kita je, ia dikenakan SELEPAS ditambah caj perkhidmatan 5%.

Tengok tu di menu The Chicken Rice Shop - menu Savers Good Lunch berharga RM10.50 (Harga TERMASUK Caj GST 6% dan Caj Servis 5%). Tak pening2 kan.

TAPI SEBULAN LEPAS HARGA SET INI RM10.00. Cuma TCRS ni buat menu dan banting harga baru, dia tak edit tampal harga baru macam kedai-kedai lain.
 


Kalau nak lebih sedap Nasi Ayam Penyet ni baik korang ke Medan Selera Alamanda sebelah Restaurant Black Canyon, lagi garing, lagi sedap, sambal sedap dan lagi murah dengan tiada Caj servis dan Caj GST. 

Harga Nasi Ayam Penyet RM11.90 tu tiada caj2 lain. Korang boleh order sepinggan nasi lagi RM1.80 untuk kongsi makan berdua sebab ayamnya besar dan lagi kawasan ni berhawa dingin cuma menu tu tiada bersama air minuman. Oklah, tekan loceng bila pesanan dah siap.

Mungkin esok atau lusa harga tetap naik, turun harga tu confirm tak mungkin, yang pasti, aku takkan datang lagi.

Aku bukan nak berkira, tapi aku lebih suka mengelakkan benda2 yang memeningkan kepala.








Tuesday, September 20

BUKU-BUKU TERPILIH DITAWARKAN SEHINGGA 50% POTONGAN DISKAUN


Koleksi Buku-Buku Terpilih yang ditawarkan sehingga 50%. 
Bukan sedikit tapi sungguh-sungguh Bookcafe menawarkan 50% diskaun!!. 

Masa promosi inilah mari kita membeli buku pilihan macam ni. Simpan resit untuk pengecualian cukai. Klik sini ---->  50% Buku Terpilih

Tuesday, August 23

DON'T GET SCAMMED



Thursday, August 4

BUAT PEMERIKSAAN JANTUNG SEAWAL 35 TAHUN

 BENI ISMAN

KUALA LUMPUR 3 Ogos - Rakyat di negara ini dilihat kurang prihatin terhadap kepentingan menjaga pemakanan sehingga menyebabkan mereka berpotensi menghidap penyakit jantung. 
Pakar Jantung, Institut Jantung Negara (IJN), Dr. Beni Isman Rusani berkata, kebanyakan individu tidak menyedari mereka menghidap penyakit jantung memandangkan ia merupakan pembunuh senyap atau ‘silent killer’.

“Sebenarnya, orang ramai perlu menjalankan pemeriksaan jantung seawal usia 35 tahun untuk mengenal pasti keadaan dan kesihatan jantung mereka dan menjalani ujian tekanan iaitu ‘exercise stress test’.

“Ramai menganggap amalan gaya hidup sihat merupakan sesuatu yang klise tetapi itulah yang perlu dititikberatkan terutama melibatkan aspek pemakanan dan penjagaan kesihatan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif IJN, Datuk Dr. Azhari Yakub bahawa sebanyak 25 peratus atau kira-kira lapan juta rakyat Malaysia terdedah risiko mendapat penyakit jantung dengan peningkatan lima peratus setiap tahun selain menjadi penyebab utama kematian dalam kalangan wanita.

Menurut Azhari, secara umumnya, insiden di Malaysia adalah lebih tinggi berbanding negara-negara maju dengan umur purata kira-kira 10 tahun lebih muda dari negara-negara tersebut.

Sementara itu, Beni Isman berkata, kaedah senaman ringan dan sederhana boleh dilakukan untuk menggalakkan jantung bergerak aktif dan darah dapat dipam dengan lancar ke tubuh badan.

“Biasanya penyakit jantung utama yang dihidapi pesakit adalah salur darah tersumbat, oleh itu amat penting untuk kita melakukan senaman secara rutin selama 150 minit seminggu.

“Aktiviti senaman boleh dilakukan sebanyak tiga hingga lima kali seminggu dengan 30 minit setiap sesi. Selain itu, berhenti merokok dan ambil pemakanan yang kurang kalori serta berminyak,” jelasnya. - UTUSAN ONLINE


Thursday, July 28

KES DIFTERIA KE-24 SEHINGGA 21 JULAI 2016


Apakah itu Difteria?. Boleh rujuk entri ini untuk memahami lebih lanjut

Difteria adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Corynebacterium diphteriae. Ia tersebar melalui titisan cecair pernafasan. Bakteria ini menjangkiti tekak (tonsil dan farinks) dan menghasilkan toksin yang menyebabkan keradangan di sekitar tekak dan bengkak leher yang boleh menyebabkan pesakit sukar bernafas.

Dengan kata lain difteria adalah penyakit saluran pernafasan yang menyerang bahagian atas mukosa saluran pernafasan dan kulit yang terluka. Beberapa perkara berkenaan bakteria tersebut perlu ibu bapa ketahui untuk mengelakkan ia daripada menjangkiti si kecil.

 
   * Sakit tekak berpanjangan.

   * Demam secara tiba-tiba.

   * Tumbuhan membran kelabu meliputi tonsil serta bahagian saluran pernafasan serta kelihatan seperti beguk di leher


Sehingga 21 Julai 2016, sebanyak 24 Kes Difteria dilaporkan di Malaysia dengan 5 kes kematian. apa yang mengejutkan adalah 9 kes terbaru (18-21 Julai 2016), sejumlah 6 orang pesakit mempunyai sejarah menerima Vaksin DTP penuh. Mari kita rujuk laporan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia (Kenyataan Akhbar) seperti berikut.



Kes Difteria ini bukan baru kerana telah wujud sejak tahun 1800 an melibatkan rakyat dan golongan bangsawan. Pada 1920an, ratusan ribu dijangkitan dengan belasan ribu meninggal dunia di Amerika.

Rawatan pertama dalam sejarah dipelopori oleh doktor U.S. Joseph O'Dwyer (1841–1898). O'Dwyer membangunkan tiub yang dimasukkan ke dalam leher, dan menghalang mangsa dari tercekik akibat sarung selaput yang tumbuh pada dan menutupi saluran udara.

Vaksin digunakan pada 1913-1924 dan keberkesanannya mampu mengurangkan kematian akibat Difteria.

Thursday, June 23

KEMATIAN AKIBAT DIFTERIA

Baru-baru ini negara kita digemparkan dengan berita kematian seorang kanak-kanak perempuan berusia 7 tahun meninggal dunia akibat jangkitan bakteria difteria. Sehubungan dengan itu juga, ramai di antara kita buat pertama kalinya mendengar perkataan difteria di media massa ataupun mengimbau kembali jangkitan difteria yang sudah lama tidak diperkatakan. Mengapa?

Kerana ianya seharusnya menjadi sejarah yang tidak berulang! Malah, ada di antara pengamal perubatan sendiri tidak pernah melihat atau bertemu dengan pesakit difteria dalam hidup mereka, dek kerana kawalan penyakit melalui vaksin yang berjaya mengekang penularan penyakit tersebut. Tidak salah jika saya nyatakan difteria pernah menjadi sejarah yang dikenali melalui buku sahaja. Justeru, mari kita kenali kembali apa itu difteria?

Apa itu difteria?

Difteria adalah jangkitan kuman oleh bakteria “Corynebacterium diphtheria”. Bakteria ini akan mengeluarkan toksin yang berbahaya kepada pengidapnya yang boleh menyebabkan kegagalan fungsi jantung, kegagalan fungsi saraf dan kegagalan pernafasan, justeru membawa maut. Ia boleh menghasilkan pembentukan seakan lapisan selaput nanah berwarna kelabu-kehijauan pada saluran kerongkong pesakit sehingga jauh ke dalam bahagian laluan pernafasan atas (larynx), yang mana boleh menyebabkan kesukaran pesakit bernafas.

Siapa yang cenderung mendapat jangkitan difteria?

Umumnya terjadi pada mereka yang tidak diberi suntikan vaksin pencegahan difteria.

Apakah gejala-gejala difteria?

Perlu ditekankan di sini difteria boleh hadir dengan gejala yang sangat tidak khusus pada peringkat awalnya, seperti gejala-gejala demam biasa. Antaranya termasuklah demam ringan dan sederhana, sakit tekak dan sakit ketika menelan atau bengkak leher. Justeru, ianya boleh disalah-anggap sebagai jangkitan kuman tekak yang biasa sekiranya tidak disyaki lebih awal dan dipandang serius. Akhirnya, pesakit boleh hadir dengan kesukaran bernafas, mahupun kematian.

Kebarangkalian kematian?

Tanpa rawatan awal, ia boleh mencecah kepada keberangkalian kematian sehingga 20 peratus, terutama pada kanak-kanak dan golongan yang lanjut usia.

Bagaimana ia boleh merebak?

Difteria sangat MUDAH merebak melalui batuk dan bersin pesakit.

Bagaimana jangkitan difteria dapat dikesan?

Difteria dapat dikenalpasti apabila pihak doktor mengambil sampel kuman pada tekak pesakit dan mengenalpasti kuman tersebut di makmal. Namun rawatan awal akan senantiasa diberikan pada kali pertama berjumpa pesakit biarpun kuman belum dapat dikenalpasti. Ini kerana, penyakit difteria ini boleh menjadi teruk dalam masa yang singkat.

Adakah ianya boleh dirawat?

Ya. Bakteria ini dapat dikawal dengan rawatan antibiotik seperti penicillin atau erythromycin. Terdapat juga keperluan antitoxin yang mana mampu mengawal penularan toksin difteria di dalam darah. Namun, ianya tidak dapat memusnahkan toksin yang sudah melekat pada tisu badan. Perlu diingatkan tidak semua fasiliti kesihatan ada mempunyai antitoksin tersebut kerana amat jarang penyakit ini berlaku. Pesakit juga perlulah diberi pemantauan rapi di dalam hospital dan dikuarantikan untuk mencegah jangkitan kepada individu yang lain.

Bolehkah difteria berulang?

Ya, jangkitan difteria boleh berulang biarpun anda pernah menghidapi jangkitan difteria. Justeru, setiap individu perlulah mengambil langkah pencegahan dengan mendapatkan imunisasi difteria yang berkesan melalui suntikan vaksin dan mampu menurunkan risiko mendapat jangkitan difteria.

Apakah cara terbaik mencegah difteria?

Cara terbaik mencegah difteria adalah mendapatkan imunisasi vaksin difteria.

Bagaimanakah jadual imunisasi difteria di Malaysia?


Pemberian imunisasi vaksin di Malaysia adalah diberi serentak dengan imunisasi penyakit polio dan tetanus yang diberikan pada bayi berusia 2 bulan, 3 bulan dan 5 bulan (keseluruhan 3 dos) dan mendapat dos booster pada usia 18 bulan dan 7 tahun.

Bagaimana jika anak saya tidak pernah mendapatkan imunisasi difteria?

Imunisasi difteria boleh diberikan biarpun anda sudah menjangkau usia kanak-kanak, remaja mahupun dewasa dan tidak pernah mendapatkan vaksin difteria. Silalah mendapat maklumat lanjut dari pihak doktor anda untuk maklumat lanjut vaksin tersebut.

Justeru itu, diharap artikel ini dapat memberi kesedaran yang mendalam kepada semua, terutama berkenaan bahaya penyakit difteria dan pentingnya pencegahan jangkitan difteria melalui imunisasi. Mari beri sokongan pada program vaksin. Mari bersama-sama menjadikan difteria sebagai satu sejarah yang tidak boleh berulang lagi.

Dr. Shaiful Ehsan sedang melanjutkan pelajaran beliau untuk menjadi seorang Pakar Perubatan Keluarga dan kini merupakan seorang pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Beliau sangat mementingkan pendidikan kesihatan kepada semua pesakit beliau.


* Kes Kematian Difteria sehingga hari ini, di Melaka dan terbaru di Kedah (Kanak-Kanak Warga asing). Kedua-dua kes tidak menerima imunisasi difteria yang lengkap.

Rujukan KPK pada 23 JUN 2016


Kenyataan Akhbar Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia pada Januari 2016



Wednesday, May 25

MASUKKAN PIN DAN BAYAR KAD DEBIT DAN KAD KREDIT - TIADA TANDATANGAN LAGI





MASUKKAN PIN DAN BAYAR KAD DEBIT DAN KAD KREDIT-TIADA TANDATANGAN LAGI

Pin and Pay A more secure payment method. Starting March 2016, in phases, all Maybank Cards will be replaced with PIN-enabled Cards. For Maybank Credit and Charge Cards, card replacement will be done in phases from 1 April 2016 onwards. PIN (Personal Identification Number) is a 6-digit password of your choice that will be used for your Maybank Card transactions and retail purchases at PIN-enabled terminals.

 Untuk lebih lanjut, rujuk https://pinandpay.com.my/bm/

Wednesday, April 27

ILLEGAL INVESTMENT COMPANY

On 25 February 2016, Bank Negara Malaysia (BNM) has released a new update for illegal Investment Company which are neither authorised nor approved under the relevant laws and regulations administered by BNM. The list only serves as a guide to members of the public based on information and queries received by BNM. Most of the company in the list are Illegal Foreign Exchange Trading Scheme and Illegal gold investment company. The company/individual listed as illegal because they're not an authorised dealer or has not obtained the permission of the Controller of Foreign Exchange under the Exchange Control Act 1953 (ECA). It is also illegal to trade foreign currency by a resident who is not an authorised dealer, with a person outside Malaysia, or by a resident who has not obtained the permission of the Controller of Foreign Exchange under the ECA.

The following companies were added to the list:

1. Ostim Academy
2. Safeena Gold Gallery
3. DBB Star Sdn Bhd
4. Aziera Enterprise
5. GGT Golds Sdn Bhd
6. Global Golds Trading
7. Triple One Management Pte Ltd (T1FX)
8. HiFX Asia
9. Mecca Fund Global
10. Highway Group Resources
11. HG Resources Sdn Bhd
12. Zenith Gold International Limited
13. www.powergold.biz ( New website for Amethyst Gold Creation Sdn Bhd)
Illegal Investment Company under BNM :
1. 1globalcash
2. 1Gold.com.my (www.1gold.com.my)
3. 3Sixty Venture Capital PLC (www.empire3sixty.com)
4. Ace Global Sales & Services
5. Ace Dimension Network Sdn Bhd.
6. AE Group Holding Pte Ltd (www.aevfc.com) (201322498-D)
7. Agarwood Venture (002273031-A)
8. Agar Wood Chamber of Commerce Malaysia
9. Ajuwah Realty Sdn Bhd (966604-D)
10. Ajuwah Agencies Sdn Bhd (966604-D)
11. Ajuwah Consultancy
12. Alpari (Asian) Ltd
13. Al-Saliha Worlwide Sdn. Bhd. (628267-M)
14. Amazing Yields Sdn Bhd (891529-V)
15. Amethyst Gold Creation Sdn Bhd (951063-K) (www.powergoldclub.com/ www.powergold999.com/ www.powergold.biz)
16. APS Asia Plantation Sdn Bhd (984575-T)
17. Arba Emas Perak (SA0280035-A)
18. Aruna Travel
19. Asas Seroja Sdn Bhd (357014A)
20. Ashnik Holdings (M) Sdn Bhd (1124601D)
21. Ashnik Trading (002369914-W)
22. Asialink Globe Capital (www.com.agc.com)
23. Astral Progress Sdn Bhd (989294-K)
24. AU Niaga Sdn Bhd (907806-W)
25. AU79 International
26. Aurawave Marketing Sdn. Bhd (www.aurawave2u.com)
27. Axis Capital Corporation Ltd (www.axiscapitalcorp.com)
28. Aziera Gold Enterprise (NS0133976-K)
29. BFS Markets
30. Binary Indulgence Sdn Bhd (963258-W)
31. Build Rich Mining Group Bhd (1006586-T) (www.buildrich.us)
32. Build Rich Investment Group Ltd
33. Build Rich Group Holding
34. Build Rich Agrotech Berhad
35. Build Rich Enterprise
36. Bumi Klasik Warisan Enterprise
37. Capital Asia Group (M) Sdn Bhd (www.capitalasiagroup.com)
38. Cash Deal Sdn Bhd (929192-K) (Boss Venture) (www.bossventure.com)
39. Celik Emas Enterprise (0021517795-K)
40. Changkat Agro Resources (IP 0353991V)
41. CGF Fine Metal Sdn Bhd
42. CTK Network (CTK2U.com)
43. CybertrustFX
44. Dana Haji Jasman
45. Danatama Millennium Sdn Bhd (819082-U)
46. Darul Emas Perak Bhd (1053229-X)
47. DBB Star Sdn Bhd (1110055-M)
48. Degold Empire Sdn Bhd (882335-M)
49. Delta Wealth Services (002194713-K)
50. Destiny Resources Services
51. Dgreat Network (info.simplebisnes.com)
52. DM Rise Enterprise (PG 0262929-H)
53. DNA Profile Sdn Bhd (245435-W)
54. Dream Success International Sdn Bhd (1002002-P) (www.Surewin4u.com)
55. Dynamic Wira Marketing Sdn Bhd - Skim Beras 1 Malaysia
56. Dynasty Worldwide Sdn Bhd (800311-D) (www.dynasty-worldwide.net/ www.dynastymf.com)
57. Eagle Aeronautics (M) Sdn Bhd (796603-A)
58. East Cape Mining Corp
59. Ecofuturefund (www.ecofuturefund.biz)
60. Emgoldex (Emirates Gold Exchange)
61. Empire Five Trading (www.mikadofx.com)
62. Energetic Gateway Sdn Bhd (511826-X)
63. Epic Palms Bhd (epicpalmsberhad.com)
64. Everise Fumigation Sdn Bhd (861654-K) (www.xbi.com.my)
65. Exquisite Bottle Index Sdn Bhd (1060843T) (www.xbi.com.my)
66. Extra Capital Programme (extracapitalprogram.com)
67. Ezey Marketing
68. E-Qirad Sdn Bhd (595699-D)
69. FA Markets
70. Family Wealth Resources (SA0310508-M)
71. Fari Group Global Resources (SA0319984-M)
72. FE Brands (M) Sdn Bhd (1000656-H)
73. Flexsy Enterprise & Barrilorne Corp
74. FNZ Capital Limited (www.intelfx.com)
75. Fortrend International Sdn Bhd ( 876619-X)
76. Futurebarrel.com (futurebarrel.com)
77. Future Trade Indojaya Sdn Bhd (1003327-P) (ftindojaya.blogspot.com/ www.ft-indojaya.com)
78. FxUnited Malaysia (myfxunited)
79. FXZN Zenith Limited (www.fxzn.com)
80. FXZN Investment Limited
81. FXZN Zenith Management Limited
82. FX Primus Ltd (trivfx.com)
83. Gain FX Capital Sdn Bhd (www.gainfxcapital.org)
84. Gan Patt Services
85. Ganding Wawasan Trading (TR0133766-A)
86. GGC Aqualculture Sdn Bhd (1044976P)
87. GGF Golden House Sdn Bhd (803753-W)
88. GGT Golds Sdn Bhd (547290-D)
89. Global Creation Trading
90. Global Golds Trading (JM0518201-W)
91. Global Peace Loving Family (www.globalpeacelf.com)
92. Global Venture Financing (globalventurefinancing.com)
93. Global Wave Gold Corporation (globalwavegold.com)
94. Gold Bullion World Sdn Bhd (1018604-A) (goldenworld.com.my)
95. Gorgeous Chain Sdn Bhd (841928-P)
96. Grand View Golden Success Sdn Bhd (638186-X) - Golden Maximum
97. Great Access Sdn Bhd (517965-X)
98. Green Buck Resources Sdn Bhd (851115-A)
99. Greenmillion Agrosolution Enterprise (greenmillionagrisolution.blogspot.com)
100. Green Forest Global Sdn Bhd (987049-P)
101. HAFX Global Venture Sdn Bhd
102. Harvest Reliance Consultancy Sdn Bhd (965589-W)
103. HEA Teguh
104. Hexa Commerce Sdn Bhd (645798-X)
105. HG Resources Sdn Bhd (HGR) (www.highwayrich.com) (www.highwayrichclub.com) (www.highwaygroup2u.com)
106. HiFX Asia (HiFX)
107. Highway Group Resources (www.highwayrich.com) (www.highwayrichclub.com) (www.highwaygroup2u.com)
108. Hin Huat Auto Sports (TR0005484-X)
109. Holiday Express Asia
110. Honest Group Ltd
111. Hupro International Inc
112. Iconhill Holding Sdn Bhd (810775-P)
113. IGC Diamond
114. Infinity Star International Sdn Bhd (851864-T)
115. Iridian Ventures PLT (LLP0002569-
116. IronFX Solid Trading
117. Instaforex
118. Isothree Gold Sdn Bhd (906561-K)
119. Inter Pasicfic Soyy Enterprise
120. Jalatama Management Sdn Bhd (929594-W) (www.jalatama.com)
121. Jazlaan Enterprise
122. JM Communications & Technology Sdn Bhd (702054-V)
123. JMI Global
124. JTGold
125. Kelab Kebajikan dan Sosial Tun Teja Malaysia (yds2u.com)
126. Kelab Kebajikan Sosial Malaysia (VVIP88)
127. Keenan Capital Group
128. Keenan Prestige Services (002095851-P)
129. Keenan Brilliant Services (002021597-V)
130. Khaira Sakinah Resources (CT0018249-R)
131. KL FxUnited Club
132. Kris Plus Enterprise (IP0238424-A)
133. Kudaemas (www.kudaemas.com)
134. Lestari2U (www.lestari2u.com)
135. Liberty Reserve (www.libertyreserve.com)
136. Life Time Holidays Sdn Bhd (727129-U)
137. LocalAdClick (localadclick.net)
138. LocusNetwork4u.com (locusnetwork4u.com)
139. LS Gold Bullion Sdn Bhd (235435-H)
140. Mari Wholesale (M) Sdn Bhd (556117-T)
141. Maxim Capital Ltd (www.maximtrader.com)
142. Maza Network Sdn Bhd (1006389-H)
143. Meccafund Family Malaysia
144. Mecca Fund Global (MFG) (meccafundglobal.com) (makkahislamichotel.com) (mekahalsafwah.blogspot.my)
145. McRen Oceanus Sdn Bhd (908484-X)
146. Mega Dynasty Sdn Bhd (931589-V)
147. Megaherbs Bioextreme (001946380-K)
148. Megah Mewah Trading (SA0295909-A)
149. MGSB Holding Sdn Bhd (www.mgsb.org.my)
150. MD Venture Group Sdn Bhd (1058936U)
151. MH Secret Wealth Enterprise (NS0122059A)
152. Million Jade Sdn Bhd (www.millionjade.com)
153. Miracle Day Trading (JR0047390-V)
154. Mohamad World Enterprise
155. MOP Consultant Sdn. Bhd (101867-W)
156. My Cameron Hills Sdn Bhd (984170M)
157. Nexgain Malaysia Sdn Bhd (773854-D)
158. Nory Motor (TR0023237-H)
159. Norry Setia Ent (TR0103958-M)
160. NTB Agencies dn Bhd (1039052-M)
161. Ocean Century International Limited (www.ODFX.com)
162. OCI Management Sdn Bhd (1042036X) (www.ODFX.com)
163. OCI Venture Sdn Bhd (1039926H) (www.ODFX.com)
164. ODFX (www.ODFX.com)
165. OLTA Capital Management Inc.
166. One AutoCash (www.clubautocash.com/ www.1autocah.com)
167. Orion Healthcare Management Services Sdn Bhd
168. Orion Prokasih (M) Sdn Bhd
169. Ostim Academy (002443002-A) (www.ostimint.com)
170. Overseas Delight Sdn Bhd (614245-W) (www.arowana2u.com)
171. Pancar Mayang Sdn Bhd (527196-H)
172. Pars Pay Sdn Bhd (813378-V)
173. Pegasus Bullion (www.pegasusbullion.com)
174. Perfway Traders Sdn Bhd (918583-V) (www.perfway.com)
175. Perniagaan Jatidana Wawasan (M) Sdn Bhd
176. Perubatan Islam Seiring Syariat Al-Ikhlas
177. Power Trade Asia Sdn Bhd (933528-T) (www.kuasaforex.com.my)
178. PPC Storm
179. Preferred Credentials Sdn Bhd
180. Premier Ventures Gold
181. Prestige Dairy Farm (M) Berhad (832757-A)
182. Profit Web Sdn Bhd
183. Program 10 Bulan Forex Trading
184. Program I-Rich
185. Pro Infinity Ltd (proinfinity.com)
186. Projek Duit 2012
187. Provisio Multimedia
188. Public Golden House Sdn Bhd (806825-M)
189. Puncak Hartawan Resources (0000097980-T)
190. Quantum Capital Program (www.quantumcapitalprogram.com) (www.berjayaforex.com)
191. Ram Kris Venture (0024165647-K)
192. Real Biz Pasif
193. Real Ingenious Sdn Bhd (926598-U) (www.worldfocus.co)
194. Rejab Trading (TR0115248-A)
195. Rejabwealth Sdn Bhd (1005424-X)
196. Reza Anuar Seven
197. Retro Titan Sdn Bhd
198. RGCX Trading Corp (http://www.goldrgcx.com/ www.rapidgcx.com)
199. Rimbun Tekad Realty Sdn Bhd (966620-V)
200. Rimbun Tekad Consultancy Sdn Bhd (966620-V)
201. Rising Premium Sdn Bhd (285572-P)
202. RMMUDAH.COM
203. RM20segera.com (www.rm20segera.com)
204. RN Corporate Services Sdn Bhd
205. Rowther Technologies MSC Sdn Bhd (727979-T)
206. Royal Gold Sdn Bhd (1005830-X)
207. Royale Team Groups (www.royaleteaminfo.blogspot.com)
208. RS Capital Holdings Bhd (819833-P)
209. Safeena Gold Gallery (IP0386035-U)
210. Sejati Agarwood Enterprise
211. Sera Land Mangement & Enterprise (JM0503206-P)
212. SGFM Trading Sdn Bhd (936419-V)
213. Slimberry Extreme Team (zatslimberry.blogspot.com/ slimberryxtreme.com)
214. Speedline (www.speedline-inc.com)
215. Srgold Exchange Bhd (1033164-V) (www.srgold.com.my)
216. Sri Perkasa Emas Trading
217. Sri Chempacka Emas Enterprise (SA0293336-P)
218. Steady Dynasty Sdn Bhd (782270-H)
219. Steady Global Network Sdn Bhd
220. Suliz Pearl Mines
221. Suisse Coins Sdn Bhd (www.suissecoins.com)
222. Sweblink Global Network Sdn Bhd (209952-H)
223. Swiss Capital Venture
224. Syarikat Azza Motor Network Sdn Bhd (104795-P) (www.rajakereta.weebly.com) (www.rajakereta.com)
225. Syarikat GECS Ltd
226. Syarikat Sri Alam
227. Tabung Dana Ehsan
228. Tanjung Trading (TR0123942-W)
229. Tenaga Setia Services (107239-P)
230. TG Reliance Sdn Bhd (1086255-A)
231. The Gold Guarantee
232. Titan Group Sdn. Bhd (823732-U)
233. Trillion Venture (trivfx.com)
234. Triple One Management Pte Ltd (T1FX) (t1fx.com)
235. TukarGold.net (www.tukargold.net)
236. UER Gold (uergold.com/profitsharing)
237. UFUNCLUB (www.jutawanufunclub.com/ufunclub2me.blogspot)
238. Ultimate Power Profits (www.ultimatepowerprofits.yolasite.com)
239. United American Traders Council (www.uatconline.com)
240. Uni Argrow (Cambodia) Co. Ltd (www.argrow.biz) (www.unicapasia.net)
241. Uncang Teguh Resources (0000102116-T)
242. Urustabil Sdn Bhd (545426-X)
243. VC Gold Sdn Bhd (722295-T)
244. Virgin Gold Mining Corporation
245. Verger Management Services
246. Wadiah Trading (www.wadiahtrading.com)
247. Water World Marketing (CA0177161-P)
248. Westrank Equity Sdn Bhd (1046449-A)
249. Windsor Fragrance Sdn Bhd (599208-H)
250. World Dirham Berhad (970807-X)
251. WSL Merchants Pte Ltd (www.worldshopperslink.com/ www.click4dollar.com)
252. XOC7
253. YDS Corporate Line Sdn Bhd (877697-P) (yds2u.com)
254. YDS Holding Groups Bhd (987797-T) (yds2u.com)
255. Zenith Gold International Limited (ZGI) (www.zenithgolds.com (zenithgoldrocks.wordpress.com)
(zenithgoldpowerteam.blogspot.my)
256. Zeta Capital Management
257. Zill Akasha Gemilang Enterprise
258. Zness.com (zness.com)

How the illegal investment company operate:

1) Illegal operators usually operate on a small scale and claim they can provide remittance services efficiently, without the need for any documents or identification. They rarely use documents to validate and verify the transactions. By engaging in these transactions, customers run the risk of being cheated and their funds may never reach its intended destination.
2) Illegal operators usually target job seekers by placing attractive advertisements to lure prospective employees to join the company, after which they use them to solicit for new investments. Most often, employees will be encouraged to approach their direct family, relatives and friends before targeting members of the public.
3) Illegal operators usually portray a professional and reputable image, a high-tech office layout and advanced IT facilities, such as a LCD screens displaying movements in exchange rates to provide the impression that a legitimate and real business is being conducted. These facilities are merely a false front.
4) Investors can either trade using their trading accounts with the company or through dealers appointed by the company. In some cases, investors are allowed to operate their accounts via the Internet.
5) Investors are also required to sign a business contract which is normally entered between the investors and a principal company overseas.
6) In most instances, the operators will inform the investors that they will have to send these contracts to its principal company overseas for signing. However, such contracts are usually left unsigned.
7) As such, in the event the investors are unhappy with future dealings and transactions, no action can be taken against the company as there is no binding contract between them.
8) Investors will usually get high returns on their initial investments. This will convince them to increase their investments in hopes of higher returns. Eventually, they will end up losing everything when the illegal operators suddenly go missing.
9) Investors who lose their money through purported volatility of exchange rate movements are informed by the illegal operators that they need to pay margin-call in order to recover their paper loss
10) The illegal operators may also encourage investors to increase their investment to try to recover their losses.

You can report directly to Bank Negara Malaysia via the following communication channels:
Call: 1-300-88-5465 (1-300-88-LINK)
Fax: 03-2174 1515
SMS to 15888: BNM TANYA [your report / query]
Email: bnmtelelink@bnm.gov.my

Source: bnm.gov.my

Wednesday, April 20

SUIS FICD ( FAST IDLING CONTROL DEVICE) MYVI

1- OPERASI ASAS PENYAMAN UDARA KERETA
2- SERVIS AIRCOND YANG MENGHAMPAKAN
3- 4 TUTORIAL TIPS SERVIS DAN MENJAGA PENYAMAN UDARA KERETA
4- FICD (FAST IDLING CONTROL DEVICE)


SUIS FICD ( FAST IDLING CONTROL DEVICE) MYVI

Pertama, aku nak cerita - aku bukan mekanik dan pandai tentang kereta. Aku belajar pun tak habis. Kalau salah tu, minta maaflah ya. Sebab aku risau sikit, bab-bab mekanik dan kereta ni banyak sangat orang bertanya.

Ok, yang ini adalah ada kaitan juga dengan Sistem Penghawa Dingin Kereta. Oleh kerana aku pakai Myvi, jadi aku lebih suka belajar model kereta aku sahaja. Asasnya kebanyakkan kenderaan bermotor pun gunakan komponen lebih kurang sahaja.

Ini dipanggil suis FICD (Fast Idling Control Device). Semua kereta ada FICD sebab alat ini fungsinya kawal RPM kereta dari drop sebab apabila kita on sahaja aircond, automatik RPM kereta drop dan enjin boleh mati jika tiada FICD. FICD ini ada sambungan ke kompressor.

Masalahnya apabila FICD rosak, enjin kita akan drop RPM sehinggakan enjin bergegar dan boleh sebabkan enjin mati tiba-tiba. Contoh kereta sekarang ada DOHC dan SOHC kan, jika on aicond, RPM enjin akan drop. 



THROTTLE BODY MYVI (DOHC semestinya)

DOHC dan SOHC ni ada alat/mekanisma yang kawal RPM enjin. Kalau ke DOHC (namanya stepper motor), kalau ke SOHC (aku lupa namanya nanti aku update). Mekanisma ni pada throttle body - kira fungsi kawal RPM juga. Kalau mekanisma ni elok, enjin kereta pun melahu elok dan tidak gegar-gegar atau mati. 

Biasa masalah jika dalam free gear dan on aircond, enjin akan tiba-tiba mati.

Selain nak tahu alat/mekanisma pada throttle body kereta kita elok , pagi-pagi kalau start enjin, RPM akan naik dan jika temperature normal, RPM akan perlahan-lahan turun. Enjin elok masa idle ini ada kait juga dengan plug dan kabel plug yang elok.

Tapi jika RPM enjin drop sahaja, sah ada kerosakan pada alat/mekanisma tersebut.

LEAKAGE - A STRATA LIVING NIGHTMARE

 Leakage - A strata living nightmare
 

IF you live in a high rise building and have an inter-floor leakage issue, you can be rest assured that you are not alone.

Inter-floor leakage is without a doubt one of the biggest problems faced by many dwellers of high rise buildings.


Whilst the leakage may appear only in a particular parcel, the source of the leakage may lie in the parcel above or even elsewhere. The cooperation of more than one party is therefore required; without which one cannot even begin to identify the problem, let alone solve it.


Two issues must be identified when there is an inter-floor leakage. Firstly, the source of the leakage and secondly, the person or body responsible for repair or rectification. Who is supposed to identify the source of the leakage to start with? The person or body responsible of course, you may say, but how do you know who is responsible before the cause of the problem is ascertained? A bit of a chicken and egg situation arises.


New Act



Will the new management Act answer to all ceiling leakages?


In February 2013 the Strata Management Act 2013 (SMA) was passed by Parliament. With that came a presumption in law, under Section 142 of the SMA, that if the leakage is on the ceiling, then such leakage is presumed to be from the parcel above unless it is proven otherwise. So, if you have a leakage from your ceiling, go to your upstairs neighbour and tell him/her that he/she is responsible and must therefore find the source of the leakage and do the repair.


What if he/she disclaims responsibility? Simple, You just quote Section 142 of the SMA. What a magical section with a “one fits all” answer to ceiling leakages! I thought so too when I first read Section 142, but I was not completely right for the law does not place the entire responsibility squarely on the upstairs parcel owner.


It was to be another couple of years before the SMA was implemented in June 2015 but the good news is that with that came also the implementation of the Strata Management (Maintenance & Management) Regulations 2015 (SMR). Many thanks to those (including HBA volunteers) who worked tirelessly on drafting and fine tuning the provisions of the SMR, we now have some definite answers on what to do if you have a leakage from your ceiling.



Who is responsible?


In dealing with inter-floor leakage one must not just look at Section 142 of the SMA but also Part XV of the SMR. Indeed it is Part XV of the SMR which tells you what to do if you discover dampness, moisture or water penetration from your ceiling or if you were to go home one day only to find that it is raining in your apartment.


Go to the developer if you are still covered by the defects liability provisions.

If the leakage is still covered by the provisions of your sale and purchase agreement (SPA), follow the provisions of your SPA. For homebuyers, these are typically cases where the leakage or defect occurs during the defects liability period, and which the housing developers are required to rectify, as provided in the statutory SPA.


JMB/MC/Management first in the line of responsibility – regulation 56


If the leakage is not one which is covered by the SPA, then notice may be served by the owner of the affected parcel on the developer or the joint management body (“JMB”) or the management corporation (“MC”) or the subsidiary management corporation (“sub-MC”), as the case may be.


This is provided for in regulation 56(1) of the SMR. What regulation 56 essentially means is that you serve notice on the body responsible for the maintenance and management of the common property, which for convenience I shall refer to as “the management”.


So, now you see, the party first in the line of responsibility is not your upstairs neighbor but the management.


Once notice is received, the management must, within seven days, carry out an inspection to determine the cause of the leakage and the party responsible for rectification (regulation 57). Thereafter, the management must issue a “Certificate of Inspection” stating the cause of the inter-floor leakage as well as the party responsible for rectification (regulation 59). A standard form certificate for this purpose can be found in Form 28 under the Second Schedule of the SMR.


So, what is the purpose of Section 142, you may ask? Section 142 merely creates a presumption that the defect lies in the parcel above. In practical terms, this does nothing towards resolving any inter-floor leakage issues other than perhaps as a starting point for inspection.


After all, one cannot possibly rectify a defect which causes the leakage until and unless the actual defect is identified. The legal implication of Section 142, however, is perhaps best left to those much more qualified than I but I do wonder if this statutory presumption alone can be a valid ground for holding the upstairs parcel owner responsible and if so under what circumstances in light of the provisions of the SMR.



Determining factor(s)


Under regulation 58 of the SMR, the management must take into account not just the aforesaid presumption but also the following matters which to my mind are far more relevant once the defect is identified:-


(1) that any defect in something which serves more than one parcel is a common property defect; and

(2) that any defect in something which serves only one parcel is a defect of that particular parcel even though that something is situated in common property or in void space.



In other words, the determining factor is not the location of that defective something but which parcels that something serves. If it serves just one parcel, that particular parcel owner is primarily responsible and must rectify the defect failing which the management shall carry out the rectification works and charge the expenses to that particular parcel owner.


I say primarily because whilst regulation 61 of the SMR imposes the obligation on a specific parcel owner such obligation is expressly stated to be without prejudice to that parcel owner seeking indemnity from someone else.


That of course begs the question of who can be held liable for such indemnity; a question which is beyond the scope of this article but I certainly will not rule out any parcel owner, including the affected parcel owner, who contributes towards the defect or any delay in the rectification of the defect.


The decision of the management is, as expected, not final. Anyone not satisfied with a decision made against him/her may refer to the Commissioner Of Buildings (COB) who shall ascertain the cause of the leakage and the party responsible in accordance with regulation 64(1) & (2) and the decision of the COB shall be complied with by all parties concerned.




Grant access for inspection or risk prosecution


It goes without saying: that neither inspection nor rectification works can be effectively carried out without access to all relevant parcels and common property. Hence, the imposition of a statutory obligation on all relevant parties to give access as provided by regulation 63(1) of the SMR comes as no surprise at all.


Whoever fails to give access to the party carrying out the inspection commits an offence! And the punishment is severe too; a fine of up to RM50,000 or imprisonment of up to three years or both, under regulation 63(2).


Given that the lack of cooperation on the part of some parcel owners/occupiers has remained one of the main causes of delay in resolving inter-floor leakage problems, these provisions are definitely a step in the right direction. It does puzzle me, however, that whilst a failure to give access for inspection tantamount to an offence, the same does not seem to apply to a failure to give access for rectification.


Some of you cynics out there may be tempted to brush this aside as something unlikely to be enforced by the authorities but do you want to take that chance? Do you really want to risk prosecution over something as simple as giving access for inspection and/or rectification?

Beside, now that the Strata Management Tribunal has been set up you may be slapped with an order much sooner than you think.


Chang Kim Loong AMN is the honorary secretary-general of the National House Buyers Association: www.hba.org.my , a non-profit, non-governmental organisation manned purely by volunteers.

 

 

PELAWAT