Wednesday, July 25

Diet Bulan Puasa dan Gastrik tidak halang berpuasa

No comments
 
Assalamualaikum

Sebenarnya semasa berpuasa, seluruh sistem penghadaman berehat dan rembesan asid hidroklorik dalam perut akan menurun dan masalah senak perut akibat  asid perut yang tinggi atau sakit perut tidak sepatutnya timbul (sila baca 2x).

Mari kita halusi apa itu Gastrik :
Sejenis kuman yang menyebabkan penyakit perut atau gastric dinamakan Helicobacter pylori atau H.pytori.

Untuk mengelakkan gastrik, seeloknya kita berubah tabiat makan dengan serat yang tinggi dan kurangkan berempah. Memang pertama hari berpuasa, rasa perut tidak selesa dan pening2 adalah normal sebab perut telah terbiasa tabiat kita makan pada waktu tertentu. Jadi itu semua adalah perasaan sahaja hehe.


Gastrik sebenarnya bukan alasan tidak berpuasa dan disokong oleh artikel kesihatan ini.

Tuesday, July 24

Cinta Sejati tidak wujud?

3 comments

Cinta sejati tidak wujud
Submitted by Anonymous on Tue, 20/04/2010 - 21:01

"aku akan bertemu dengan cinta sejatiku", "siapakah yang ditakdirkan untukku?", "adakah si dia cinta sejatiku?",  "dia sudah pergi, tiada lagi cinta sejatiku di dunia ini", " hanya dia yang ditakdirkan untukku".

kita biasa mendengar pernyataan ini sama ada di dalam filem cinta hindustan, filem cinta melayu atau dalam kehidupan sebenar. kalau di dalam filem, kita akan melihat hero dan heroin akan menempuh pelbagai rintangan untuk memastikan cinta mereka bersatu, lautan badai sanggup direnangi, sanggup jatuh miskin demi cinta sejati, sanggup membelakangkan keluarga, lari dari rumah dan sebagainya kerana cinta sejati. malangnya hal ini tidak hanya terjadi dalam filem sahaja. di kehidupan sebenar, ramai juga anak muda yang terpengaruh dengan doktrin 'cinta sejati'. bagi mereka, tanpa cinta sejati ini, hidup tidak akan bahagia. hidup tidak berguna lagi. ada yang sanggup bercerai kerana 'cinta sejati'. maka insan tadi sentiasa berkhayal dan mencari-cari siapakah cinta sejatinya bagi mengejar mimpi yang indah.
sahabat sekalian, ada satu berita yang mendukacitakan ingin saya sampaikan di sini. cinta sejati tidak wujud!. ia hanyalah satu khayalan yang diulik dan didodoi di setiap masa dan sepanjang zaman. doktrin yang dipromosikan melalui nyanyian dan filem. seperti mana tidak ada superhero yang boleh terbang atau raksasa yang merosakkan bandar, begitu juga dengan cinta sejati.
kita tidak pernah diciptakan khusus hanya seorang insan sahaja. tidak pernah ada ayat al-Quran atau hadith yang memberitahu kita bahawa cinta kita hanya untuk seorang insan sahaja. cinta kita adalah berfaktor, bersebab dan boleh dipupuk.

kerosakan daripada doktrin ini
kepercayaan ini telah banyak membawa kerosakan dalam masyarakat:
  • pasangan berkahwin merasa tidak bahagia kerana berfikir bahawa orang yang mereka kahwin bukanlah cinta sejati mereka.
  • seorang anak muda menolak untuk bersama dengan seorang yang berkualiti hanya kerana merasakan bahawa itu bukan cinta sejatinya.
  • anak-anak muda bercinta monyet yang melompat dari satu percintaan ke percintaan yang lain semata-mata untuk mencari cinta sejati yang tidak kunjung tiba.
maka ramailah yang kecundang dalam mencari cinta sejati yang tidak kunjung datang. konsep 'cinta sejati' tidak datang dari budaya Islam. asal usulnya tidak jelas tetapi ia mula disemai dalam masayarat apabila wujud perniagaan novel, nyanyian bermotifkan cinta dan filem filem yang datangnya dari negara-negara yang mengamalkan pergaulan bebas.
selanjutnya dalam tajuk ini:
  • doakan untuk mendapat jodoh terbaik dan bukannya jodoh yang ditakdirkan.

Arsenal Lawan Malaysia 24 Julai 2012

No comments
Dato Rajagobal da kata, jangan terperangkap dengan taktik Arsenal..Sehingga saat ini di tulis, Malaysia mendahului Arsenal dengan kelebihan 1-0. Harap bertambah atau berkekalan mendahului.

Tapi tahukah sejarah sepanjang pertemuan Malaysia dan Arsenal, haha ni lah aku letak tahun bile kita pernah memenangi perlawanan bolasepak dengan Arsenal.

Nanti aku update lagi ek. Perlawanan masih berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil sejak 2145 PM tadi.
Keputusan Malaysia 1-2 Arsenal

Gaya Hidup Sihat Cegah Diabetis

No comments
Mengikut kajian Mobiditi dan Kesihatan Kebangsaan (NHMS) 2006, 1 orang daripada 7 orang menghidap diabetis.
Namun pakar nutrisi percaya angka itu mencecah lebih tinggi kepada 22% penduduk Malaysia.
Komplikasi atau masalah diabetis boleh dirawat termasuk ubah gaya hidup, pemakanan suplemen nutirisi, bersenam
dengan kerap, dan ujian perubatan mudah seperti HbA1c termasuk pemeriksaan berkala lain.
  1. Makan Sayuran dan buahan
  2. Makan sayuran yang tidak berkanji seperti bayam,lobak merah,brokoli atau kacang hijau
  3. Pilih bijirin lengkap bukan produk bijirin yang telah diproses. (Beras Perang daripada beras putih, roti gandum penuh daripada roti putih)
  4. Buang kulit semua daging seperti ayam
  5. Pilih air sejuk dan minuman diet bebas kalori
  6. Kurangkan ambil snek


Saturday, July 21

Filem Percintaan Hindustan

No comments

Assalamualaikum,


Hari ini selepas Buletin 1.30 PM, siaran TV3 disambung dengan filem Hindustan "Wake Up Sid".. Da takda cerita apa, tengok sajalah. Kisah Shankar pemuda kampung yang bisu bercinta dengan  Gauri (isteri muda penjaga Shankar iaitu Raja Sahib. Shankar mengikut Raja Sahib setelah kematian ibubapanya dibunuh kerana penemuannya di Lombong Batu Arang-terjumpa mineral berlian, jadi Raja Sahib pun keluar la mata duitannya -zooming mata terbeliak masa ayah Shankar bawa batu arang bercampur berlian).


Shankar (Shah Rukh Khan) mulanya normal tapi disuap dengan arang panas di hari pembunuhan ibubapanya dan jadi bisu. Ni kira komplot Raja Sahib dan konconya la untuk kelepet berlian.
Selebihnya biasalah cerita cinta..ni da lebih 3 jam pun tak abis lagi sambil2 aku membaca nih nak basuh baju pun takut miss cerita plak.
Cerita cinta kalau sudah suka dan jatuh cinta ni tak berkesudahan di tv aje hehe. hah tu dia satu lagi kes gara-gara angau cinta. Jangan ikut tawww




Monday, July 9

Myeg atau Agen Insurans ? Mana Murah & Mudah

No comments
Assalamualaikum WBR, Kali ini aku share info melalui semakan bayaran insurans kenderaan melalui Myeg dan semakan online pengiraan insurans setandingnya. Tahun-tahun lepas aku ada juga study buat semakan agen2 insurans dan Myeg masih juga termurah dan mudah. Tahun 2012, aku buat semula semakan dan hasilnya  seperti berikut . Jumlah RM329.11 + RM70.00 = RM399.11. Jumlah ini adalah pembelian walk-in, manakala Myeg RM400 (Bezanya RM0.89) siap kurier dalam sehari sampai. NCD korang kena semak di sini, aku da maksimum dapat 55% sebab tak pernah claim. Yang selebihnya buatlah keputusan.
* Semakan insurans adalah secara online beserta kajian tahun-tahun sebelumnya melalui telefon dan juga walk-in.

Query bagi mengira perbezaan antara dua masa

No comments
SELECT
surgery.patient_id,
ref_drug.drug AS ListDrug,
ref_discipline.discipline AS displin,
surgery.surgery_start_time,
surgery.surgery_end_time,
format(((time_to_sec(surgery.surgery_start_time) - time_to_sec(surgery.surgery_end_time)) / 60),0) AS `minit`
FROM
surgery
INNER JOIN surgeon_note ON surgery.surgery_id = surgeon_note.surgery_id
INNER JOIN ref_drug ON surgeon_note.drug_id = ref_drug.drug_id
INNER JOIN ref_discipline ON surgery.discipline_id = ref_discipline.discipline_id

Sunday, July 8

MRTA vs Mortgage Life

No comments
(sumber: Ridzuan AIA) 
Disini saya ingin berkongsi bersama saudara/ri sekalian mengenai perbezaan diantara MRTA vs Mortgage Life dimana pendapat saya sebagai seorang yang terlibat secara serius dalam bidang insuran, saya dapati ramai diantara peminjam pinjaman perumahan yang akan kebanyakanya memilih MRTA berbanding dengan Mortgage Life. Saya akan tunjukan perbezaan diantara 2 'financial tool' ini seperti rajah dibawah...




Sila ikuti keterangan ini mengikut susunan nombor bergaris

1) Katakan anda meminjam sejumlah pinjaman bernilai RM200K.

2) Tempoh pinjaman anda adalah selama 30 tahun.
Sepanjang tempoh ini, anda melindungi pinjaman anda dengan MRTA yang berharga RMxxx (perlu bayar lumpsump dan harga premium berubah mengikut umur). Ok disebabkn MRTA adalah term insurance, ia tidak mempunyai sebarang unsur simpanan dan manakala premium yang anda bayar lumpsump upfront itu akan hangus dan tidak akan membawa apa2 pulangan dari berbentuk simpanan setelah anda selesaikn pembayaran tempoh pinjaman anda.

3) Apabila anda habis bayar pinjaman rumah anda(katakan sampai tahun ke 30) anda akan hanya mendapat sebiji rumah sahaja yang telah anda langsaikan hutangnya.

4) Tetapi seperti anda dan diri saya tahu, kita hanya mampu merancang sahaja dalam kehidupan kita dan Allah jualah menentukanya. Katakan pada tarikh ini (line merah ke bawah) si peminjam menemui ajalnya dan kembali ke rahmatullah.

5) MRTA akan selesaikan segala hutang baki dari tarikh si peminjam ini meninggal.

6) Pewaris tidak perlu lagi membayar hutang pinjaman rumah berkenaan dan akan memperolehi sebiji rumah yang ditinggalkn oleh si arwah

Sekarang ini pula saya akan tunjukan pula features dan benefit yang akan anda perolehi perlindungan dari Mortgage Life





1) Sama juga seperti senario diatas, anda meminjam pinjaman perumahan berjumlah RM200K

2) Tempoh pinjaman anda adalah selama 30 tahun

3) Kali ini, anda melindungi pinjaman anda dengan Mortgage Life dimana features nya anda mempunyai simpanan apabila anda membayar premium tersebut.

4 & 5) Seperti anda dapat lihat seperti rajah diatas, jumlah simpanan anda setiap tahun akan meningkat tahun demi tahun dan simpanan ini anda boleh jadikan ia sebagai retirement fund anda apabila sudah habis bayar loan rumah, anda boleh gunakan simpanan ini untuk perbelanjaan pendidikan anak anda dimasa hadapan,simpanan boleh dibawa keluar untuk melancong ke luar negeri atau buat saja apa yang anda suka dengan duit simpanan itu. Seperti saya tunjukn rajah diatas, anda boleh bawa keluar duit simpanan itu untuk membayar pinjaman perumahan anda lagi awal dari tempoh matangnya tanpa perlu usik duit KWSP anda (bukan ke smart dengan cara begini ;) huhu ) pada tahun ke 25, ini bermakna sebelum anda pencen, komitmen hutang terhadap pinjaman perumahan anda sudah selesai.

6) Malah setelah selesai hutang loan rumah anda, jikalau anda meneruskan dengan perlindungan dari Mortgage Life ini, anda boleh jadikan ia sebagai satu harta wasiat untuk ditinggalkan pada keluarga tersayang apabila anda sudah tiada lagi disisi mereka sebagai tanda kasihsayang anda pada mereka.



7) Seperti anda dan diri saya tahu, kita manusia ini hanya mampu merancang sahaja dalam kehidupan kita dan Allah jualah menentukan segalanya. Katakan pada tarikh ini (line merah ke bawah) si peminjam menemui ajalnya dan kembali ke rahmatullah.

8) Mortgage Life akan selesaikan hutang si arwah ini, dan berpandu pada rajah diatas, katakan baki loan masih ada lagi RM100K, Mortgage Life akan selesaikan baki tersebut

9 & 10) Pewaris akan memperolehi sebiji rumah DAN juga duit (bil elektrik,bil air,makanan,sekolah anak, pakaian masih perlu dibayar walaupun 'breadwinner' sudah tiada dan duit ini akan digunakan untuk memberi nafas sedikit kepada pewaris selepas ketiadaan 'income breadwinner)

11) Dari baki Mortgage Life (selepas tolak RM100K duit loan) iaitu RM100K

12) DAN JUGA DARI DUIT SIMPANAN !!

Inilah perbandingan yang saya ingin kongsikan bersama sdara/ri sekalian diantara MRTA dan MORTGAGE LIFE....Keputusan tetap ditangan individu itu sendiri untuk menilai 'financial tool' manakah yang terbaik untuk diri mereka. Cuma saya sebagai seorang insuran ejen dan sebagai seorang muslim yang mempunyai ilmu sebegini telah pun melaksanakan tanggungjawab saya untuk berkongsi dgn sdara/ri mengenai ilmu ini....


Nota : Aku mengambil Mortgage Life  sebab dicadangkan oleh Peguam, ramai juga orang ambil Mortgage Life. Tapi kena belajar lebih lanjut la sebab MRTA ada baik jugak

PELAWAT