Tuesday, June 13

DAUN GINGKGO BILOBA MENGURANGKAN KESAN TINNITUS DAN VERTIGO

No comments

Ginkgo is a large tree with fan-shaped leaves. Although Ginkgo is native parts of Asia, including China, Japan, and Korea, it has been grown in Europe since around 1730 and in the United States since around 1784.

Ginkgo leaf is often taken by mouth for memory disorders including Alzheimer's disease. It is also used for conditions that seem to be due to reduced blood flow in the brain, especially in older people. These conditions include memory loss, headache, ringing in the ears, vertigo, dizziness, difficulty concentrating, mood disturbances, and hearing disorders. 

Some people use it for other problems related to poor blood flow in the body, including leg pain when walking (claudication), and Raynaud's syndrome (a painful response to cold, especially in the fingers and toes).

Ginkgo leaf is also used for thinking disorders related to Lyme disease, chemotherapy, and depression.

Some people use ginkgo to treat sexual performance problems. It is sometimes used to reverse the sexual performance problems that can accompany taking certain antidepressants called SSRIs.

Ginkgo been used for eye problems including glaucoma, diabetic eye disease, and age-related macular degeneration (AMD), as well as attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD), autism, heart disease and heart complications, high cholesterol, premenstrual syndrome (PMS), and bloody diarrhea. Ginkgo leaf is also taken by mouth for chronic fatigue syndrome (CFS), schizophrenia, and to prevent winter depression, preventing mountain sickness and aging, controlling stomach acid, improving liver and gallbladder function, and controlling blood pressure. It is also taken by mouth to treat asthma, allergies, bronchitis, and for disorders of the central nervous system.

The list of other uses of ginkgo is very long. This may be because this herb has been around for so long. Ginkgo biloba is one of the longest living tree species in the world. Ginkgo trees can live as long as a thousand years. Using ginkgo for asthma and bronchitis was described in 2600 BC.

In manufacturing, ginkgo leaf extract is used in cosmetics. In foods, roasted ginkgo seed, which has the pulp removed, is an edible delicacy in Japan and China. 

How does it work?
Ginkgo seems to improve blood circulation, which might help the brain, eyes, ears, and legs function better. It may slow down Alzheimer's disease by interfering with changes in the brain that interfere with thinking.

Ginkgo seeds contain substances that might kill the bacteria and fungi that cause infections in the body. The seeds also contain a toxin that can cause side effects like seizure and loss of consciousness.


Understanding Tinnitus -- the Basics

What Is Tinnitus?


Tinnitus (pronounced ti-ni-tis), or ringing in the ears, is the sensation of hearing ringing, buzzing, hissing, chirping, whistling, or other sounds. The noise can be intermittent or continuous, and can vary in loudness. It is often worse when background noise is low, so you may be most aware of it at night when you're trying to fall asleep in a quiet room. In rare cases, the sound beats in sync with your heart (pulsatile tinnitus).

Tinnitus is very common, affecting an estimated 50 million adults in the U.S. For most people, the condition is merely an annoyance. In severe cases, however, tinnitus can cause people to have difficulty concentrating and sleeping. It may eventually interfere with work and personal relationships, resulting in psychological distress.

Although tinnitus is often associated with hearing loss, it does not cause the loss, nor does a hearing loss cause tinnitus. In fact, some people with tinnitus experience no difficulty hearing, and in a few cases they even become so acutely sensitive to sound (hyperacusis) that they must take steps to muffle or mask external noises.

Some instances of tinnitus are caused by infections or blockages in the ear, and the tinnitus can disappear once the underlying cause is treated. Frequently, however, tinnitus continues after the underlying condition is treated. In such a case, other therapies -- both conventional and alternative -- may bring significant relief by either decreasing or covering up the unwanted sound.

What Causes Tinnitus?

Prolonged exposure to loud sounds is the most common cause of tinnitus. Up to 90% of people with tinnitus have some level of noise-induced hearing loss. The noise causes permanent damage to the sound-sensitive cells of the cochlea, a spiral-shaped organ in the inner ear. Carpenters, pilots, rock musicians, street-repair workers, and landscapers are among those whose jobs put them at risk, as are people who work with chain saws, guns, or other loud devices or who repeatedly listen to loud music. A single exposure to a sudden extremely loud noise can also cause tinnitus.

A variety of other conditions and illnesses can lead to tinnitus, including:


  • Blockages of the ear due to a buildup of wax, an ear infection, or rarely, a benign tumor of the nerve that allows us to hear (auditory nerve)
  • Certain drugs -- most notably aspirin, several types of antibiotics, anti-inflammatories, sedatives, and antidepressants, as well as quinine medications; tinnitus is cited as a potential side effect for about 200 prescription and nonprescription drugs.
  • The natural aging process, which can cause deterioration of the cochlea or other parts of the ear
  • Meniere's disease, which affects the inner part of the ear
  • Otosclerosis, a disease that results in stiffening of the small bones in the middle ear
  • Other medical conditions such as high blood pressure, cardiovascular disease, circulatory problems, anemia, allergies, an underactive thyroid gland, autoimmune disease, and diabetes
  • Neck or jaw problems, such as temporomandibular joint (TMJ) syndrome
  • Injuries to the head and neck
  • Tinnitus can worsen in some people if they drink alcohol, smoke cigarettes, drink caffeinated beverages, or eat certain foods. For reasons not yet entirely clear to researchers, stress and fatigue seem to worsen tinnitus.


VERTIGO


Vertigo is a sensation of feeling off balance. If you have these dizzy spells, you might feel like you are spinning or that the world around you is spinning.

Causes of Vertigo

Vertigo is often caused by an inner ear problem. Some of the most common causes include:

BPPV. These initials stand for benign paroxysmal positional vertigo. BPPV occurs when tiny calcium particles (canaliths) clump up in canals of the inner ear. The inner ear sends signals to the brain about head and body movements relative to gravity. It helps you keep your balance.

BPPV can occur for no known reason and may be associated with age.

Meniere's disease. This is an inner ear disorder thought to be caused by a buildup of fluid and changing pressure in the ear. It can cause episodes of vertigo along with ringing in the ears (tinnitus) and hearing loss.

Vestibular neuritis or labyrinthitis. This is an inner ear problem usually related to infection (usually viral). The infection causes inflammation in the inner ear around nerves that are important for helping the body sense balance

Less often vertigo may be associated with:


  • Head or neck injury
  • Brain problems such as stroke or tumor
  • Certain medications that cause ear damage
  • Migraine headaches
  • Symptoms of Vertigo


Vertigo is often triggered by a change in the position of your head.

People with vertigo typically describe it as feeling like they are:


  • Spinning
  • Tilting
  • Swaying
  • Unbalanced
  • Pulled to one direction

Other symptoms that may accompany vertigo include:



  • Feeling nauseated
  • Vomiting
  • Abnormal or jerking eye movements (nystagmus)
  • Headache
  • Sweating
  • Ringing in the ears or hearing loss
  • Symptoms can last a few minutes to a few hours or more and may come and go.


Treatment for Vertigo

Treatment for vertigo depends on what's causing it. In many cases, vertigo goes away without any treatment. This is because your brain is able to adapt, at least in part, to the inner ear changes, relying on other mechanisms to maintain balance.

For some, treatment is needed and may include:

Vestibular rehabilitation. This is a type of physical therapy aimed at helping strengthen the vestibular system. The function of the vestibular system is to send signals to the brain about head and body movements relative to gravity.




Rujukan


  1. http://www.webmd.com/brain/vertigo-symptoms-causes-treatment#1
  2. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-tinnitus-basics
  3. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-333-ginkgo.aspx?activeingredientid=333
  4. http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-ginkgo-biloba#1

Friday, June 9

KOMPRESSOR MYVI PECAH MAGNETIC CLUTH, AIRCOND TIBA-TIBA PANAS

No comments
Kredit gambar dari sumber Internet dan baik untuk direnungkan.

Mula-mula aku nak perkenalkan piawaian pakai aircond kereta kena tengok jadual di atas. Aku ikut jadual di atas telah menyebabkan aku berjimat banyak - kompressor rosak ketika 11 tahun penggunaannya. Kalau RM1600 / 11 Tahun, maka setiap tahun aku kena simpan RM145.50 atau RM12 setiap bulan untuk sistem aircond yang berfungsi baik menyejukkan aku sepanjang perjalanan.

Aku kalau jalan jauh jarang matikan enjin dan aircond kalau ada anak, kalau dah sampai kampung pun jika anak masih tidur, bagilah 20-30 minit lagi tidur sejuk dalam tu

Kalau orang cakap RM1600 tu mahal, tidaklah mahal sebab dah pakai lebih 10 Tahun. Kenapa panjang umur? sebab dapat kasih sayang sepenuhnya dari tuannya hihi.


Ni Kompressor lama aku yang telah rosak magnetic clutch ya pecah. Semasa enjin hidup akan ada bunyi gerincing sebab Myvi pakai 1 belting pusingkan alternator dan kompressor. Jika sebelum ini aircond tiada berdengung dan mengaum semasa on aircond, boleh ganti sahaja magnetic clutch dalam RM300.00 sahaja. Tapi sebab aku dah kenalpasti masalahnya sebelum ini, maka seketul kompressor DENSO dibeli. Kos Kompressor dalam RM 1200 hingga RM1400 siap pasang. Waranty 6 Bulan.


Ini Kompressor baru DENSO, Aku gunakan kompressor Myvi Lagi Best/Alza. Tiada beza sangat cuma model aku model lama, yang ini model baru cuma ia agak besar sikit dan tapaknya dapat skrew hanya 3 daripada 4 lubang. Belting adjuster ada kalanya kena adjust sikit, ada kalanya tak perlu adjust. Kes aku ni belting agak pendek pula maka kena adjust sikit benda adjuster ni bagi panjang sikit :



Ni terpaksa grind bagi lebar  ikut marking tu. Kalau tak buat, belting agak ketat. Cari belting panjang sikit pun memang takda jual. Jadi aku cakap mekanik guna belting asal sahaja senang nak maintenance (Kat sini aku maklumkan ya, bukan aku yang buat, aku tukang kecoh je haha)


Ni selepas di pasang, enjin aku ni dah comot sebab gasket top kena ganti dan kena gam, maklumlah dah hampir 180,000 KM. Jadi berminyak hitam begitulah. Myvi aku low profile, jadi dia tak kisah comot hitam. Dia macam dialog cerita Tamil Sivaji, si anak tanya maknya kenapa dia tak dilahirkan cerah putih, mak dia cakap nanti kalau kotor susah nak basuh. Jadi begitulah aku ajar Myvi aku, walau hitam comot, aku tak abaikan dia dengan servis berkualiti - haha macam riak saja.



Daun Pisang aku hodoh sikit sebab selalu tanggal, kalau kena tayar dan sagat tu jadilah begitu. Aku kena ganti kondensor DENSO dalam RM400 dengan waranty 1 Tahun sebab kondensor asalnya keluar cecair agak kehitaman. Takut sudah masuk minyak kotor dalam tu. 

Kalau korang nampak kondensor ni letaknya depan radiator yang ada kipas tu dan bersebelahan dengan enjin yang panas. Tengah-tengah ni kena letak span supaya haba enjin tak pergi sebelah kondensor. 

Macam aku cakap sebelum ni dalam entri terdahulu, piping sejuk aircond tu kena balut getah macam aircond di rumah sebab nak kurangkan gangguan haba. Nak tahu paip mana, masa hidupkan aircond tu ko sentuh-sentuhlah paip mana yang sejuk.



Ni Kondensor asalnya terpaksa aku tamatkan perkhidmatannya demi negara.


Ok sekian cerita aku di Bulan Ramadhan ni. Jarang orang boleh menulis entri pada Ramadhan, kira hebat juga keturunan aku. 

Total Siap Kena RM1600.00 semua kerja-kerja ini, jadi raya ni aku tak bagi duit raya, baju raya pun tak payah beli, dan aku gembira dengan perjalananku disejukkan oleh aircond ini. Kalau korang masih tak paham tentang aircond, jangan susah hati, ikut je apa jadual di atas ajar, lagipun orang lain yang buatkan dengan sedikit upah.

Nanti aku cerita ganti steereng rack pula ya.


Friday, June 2

VERTIGO

No comments


VERTIGO is a sense of rotation, rocking, or the world spinning, experienced even when someone is perfectly still.

Many children attempt to create a sense of vertigo by spinning around for a time; this type of induced vertigo lasts for a few moments and then disappears. In comparison, when vertigo occurs spontaneously or as a result of an injury it tends to last for many hours or even days before resolving.

Sound waves travel through the outer ear canal until they reach the ear drum. From there, sound is turned into vibrations, which are transmitted through the inner ear via three small bones -- the incus, the malleus, and the stapes -- to the cochlea and finally to the vestibular nerve, which carries the signal to our brain. Another important part of the inner ear is the collection of semicircular canals. These are positioned at right angles to each other, and are lined with sensitive cells to act like a gyroscope for the body. This distinctive arrangement, in combination with the sensitivity of the hair cells within the canals, provides instantaneous feedback regarding our position in space.


WHAT CAUSE VERTIGO

There are a number of different causes of vertigo. Vertigo can be defined based upon whether the cause is peripheral or central. Central causes of vertigo arise in the brain or spinal cord while peripheral vertigo is due to a problem within the inner ear. The inner ear can become inflamed because of illness, or small crystals or stones found normally within the inner ear can become displaced and cause irritation to the small hair cells within the semicircular canals, leading to vertigo. This is known as benign paroxysmal positional vertigo (BPPV).

Meniere's disease, vertigo associated with hearing loss and tinnitus (ringing in the ear), is caused by fluid buildup within the inner ear; the cause of this fluid accumulation is unknown. Head injuries may lead to damage to the inner ear and be a cause of vertigo. Infrequently, strokes affecting certain areas of the brain, multiple sclerosis, or tumors may lead to an onset of vertigo. Some patients with a type of migraine headache called basilar artery migraine may develop vertigo as a symptom.

What are the risk factors for vertigo?

Head injuries may increase the risk of developing vertigo, as can different medications, including some antiseizure medications, blood pressure medications, antidepressants, and even aspirin. Anything that may increase your risk of stroke (high blood pressure, heart disease, diabetes, and smoking) may also increase your risk of developing vertigo. For some people, drinking alcohol can cause vertigo.

Studies of the incidence of vertigo find that between 2% to 3% of a population is at risk of developing BPPV; older women seem to have a slightly higher risk of developing this condition.





Rujukan :

http://www.medicinenet.com/vertigo_overview/article.htm

Thursday, June 1

KAD DEBIT CIMB DICAJ YURAN TAHUNAN RM15.90, KAD DEBIT MAYBANK DICAJ RM8.48

2 comments
KAD DEBIT CIMB DICAJ YURAN TAHUNAN RM15.90

Berapakah caj yang bank cimb kenakan setiap tahun jika kita memiliki fasiliti kad debit ini?
Seingat aku sebelum ini dalam RM8.00 setahun dan semalam aku tanya pegawai CIMB ni, dia pun mengatakan begitu sebelum ada fungsi WAVE.




Ok hari ini aku login CIMB, nah kena caj RM15.00. Caj GST  pula RM0.90. Tak sangka sebanyak RM15 dicaj oleh CIMB kepada pelanggan kan. Ni Kad Debit 1 aku, potongan di buat pada Akaun Simpanan walaupun aku ada Akaun Simpanan dan Akaun Semasa :


Ni Kad Debit 2 pula baru buka Akaun Semasa yang kedua dengan deposit RM1,000.00 pada 07 JUN 2017, hari ini dah kena caj RM15.90. Potongan di buat pada Akaun Semasa tersebut. Kalau tak issue Kad Debit, kita tak boleh buat Perbankan Online pula. Akaun Semasa Kedua ini aku tidak mohon buku cek. Tanya kad debit yang free charge memang tiada.





Bila dah kena caj ni, aku mula terfikir berapakah banyak penerima BRIM dari segi umur warga emas yang dah tak pakai kad ini secara rutin-digunakan hanya pada ketika duit BRIM masuk sahaja. Nanti lah aku check semula sebab kategori warga emas Akaun diorang jenis SENIOR. Kalau kena caj juga, tak tahulah untung besar CIMB nih. Agak keterlaluan caj sebanyak ini.

Check Website CIMB memang sah ada kenyataan dijelaskan tentang caj ini :





Berlainan pula dengan Kad Debit Maybank Pay Wave ini masih kekalkan harga Yuran Tahunan RM8.00 dan GST RM0.48 seperti aku kena pada17 JULAI 2017 lepas

 

Jadi yang aku kena perhatikan adalah setiap setiap Yuran Tahunan CIMB ini dicaj pada 27 MEI dan 07 JUN dan Yuran Tahunan Maybank pada 17 JULAI setiap tahun, jangan akhir tahun pun ada lagi sudah. 

Ok itu je penjelasan saya sebagai pengguna dan pelanggan CIMB dan MAYBANK.

** Artikel ini sebagai rujukan aku di masa depan dan tiada kena mengena dengan mana-mana pihak


Tuesday, May 23

NEVER USE THESE PHRASES WHEN TALKING TO YOUR CHILDREN, Psychologists Warn

No comments
When we are first born our parents are all that we have in this world. We would not be who we are today without them.

Our parents are the people we look to for support and guidance. They are supposed to keep us feeling safe at all times and make sure as children that we follow their rules. However, as humans, we are all capable of making mistakes.

As a child, we do not often think of our parents as ‘just humans’ we see them as more than that. These people we call Mom and Dad are our creators, guardians, protectors. They are Gods and Goddesses in our eyes as children, there is nothing Mommy and Daddy cannot do.

Everything that a parent does and how they do it becomes an important part of their child’s psyche. The way we speak to our children becomes their inner voice. It tells them what is right and what is wrong.

If you are often angry and cold towards your children they will carry on this into adulthood. They will do the same thing you are doing to them to themselves later on. We all make mistakes, if you are making one now why not take the time to correct it?

We want our children to have an inner voice that does not insult them. If you are friendly and motivating to your child they will take that on as their inner voice, this will prove to be much more effective than having an inner voice that makes them feel worthless.

The Phrases below are ones you should NEVER say to your children, no matter how mad you are or what they have done:



“STOP CRYING RIGHT NOW!”

Even if there is no reason for your child to be crying in that moment do not make them feel stupid for doing so and for not being able to stop. They cannot control their emotions. They deserve to be allowed to feel what they are feeling if you say this to your child you are programming them to think that it is not okay to have emotions. They will eventually suppress everything. You should try saying something else in situations like this.

Something like “It’s okay to cry but you still need to understand what you did was wrong.”

This will get you much further.

“I AM DISAPPOINTED IN YOU!”

Parents tell their children this when they are in trouble and already feeling down about themselves and whatever they have done. When your child does something wrong help them to find the right path don’t let them think they are a disappointment.

Try saying something like “What you did was wrong, let’s talk this over okay?”






“YOU ARE NOT [SOMETHING] ENOUGH!”

By telling your child there is something lacking in them be it something on the inside or on the outside it hurts. While you are not specifically saying they are not enough you are implying it. This is something that will grow into your child feeling not good enough in life overall if you do not address it soon. Try saying “You are [something] enough, we can work harder at it.”



“BIG BOYS/GIRLS DON’T GET SCARED”

Yes, they do.

This is not protecting your child in any way. They are scared, you cannot stop their fear by telling them to not be afraid. Everyone gets scared sometimes, even you. Face your fears instead of running away from them, that is what you should be teaching your children.

Say something like “It is okay to be scared, everyone gets scared sometimes but I know something that will help.”

“YOU ARE WORTHLESS!”

This one is something that you should never ever say to your children. You are the person whose approval they seek the most they should not be afraid of what you might think of them. By saying this you are making them set out on a journey seeking approval from wherever they can get it.

Try saying something like “No one is perfect sweetie, you will do better next time.”

“YOU ARE A BAD KID!”

You should never make your child feel like they are bad as a whole. This also goes along with using the word rotten. You should try using the phrase “What you did was bad” Because their actions may not be as good as you would like for them to be but that shouldn’t make you think negatively of your child as a whole. We all make mistakes, that doesn’t mean we are all bad people.










“I DO EVERYTHING FOR YOU!”

Duh, this is your child, you are supposed to do everything for them. You should not be holding that against them, They did not choose to be born. You should be ashamed of yourself if you have said this to your child. They are not the problem when it comes to what you do for them they are there for you to take care of not the other way around.

“YOU’RE FAT”

This is something that also should not have to be on this list. You should never tear you children down like this. If you have a fat kid they already know they’re fat.

They without a doubt hear about it from other children every single day. Home should be a safe place, not a place that they’re going to be bullied even more in. Try saying something like

“I’m thinking about getting into shape and being healthy, do you wanna give it a try with me? I don’t want to do it alone.”

Negative labeling like calling your kid fat will lead to eating disorders and an unhealthy body image without a doubt.

Be careful what you say to your children. They are the ones who will be there to take care of you when you can no longer take care of yourself. If they grow up hating who they are and how you treated them you won’t have much of a caregiver when the time comes.

Love your children for who they are and encourage them to do good, don’t tear them down.



Reference

Wednesday, April 12

MYVI AKU BUNYI MACAM BESI BERLAGA

No comments
"Assalamualaikum SE,sy pakai myvi 1.3 ada masalah bunyi mcm besi berlaga bila lalu jalan tak rata hanya bila Pusing stereng je.Sy dah cuba henjut bonet depan xde apa2 bunyi,leaking pn takde.pergi bengkel,pomen cakap mounting absorber,apa pendapat SE dengan masalah sy ni.sebab bunyi mcm besi berlaga tu cuma bila pusing stereng masa lalu jalan tak rata.kalau buat U Turn jalan tak rata lagi kuat bunyi nye.Terima kasih."


Susah benor nak kemaskini komen dalam blog ni samada network slow ke line filtering ke tak tahulah .

Wasalam kepada penanya soalan tu.

Kes saudara ni takda kaitan mounting absorber, saya dah check2 myvi cari masalah ni lama juga, last2 saya ingat lower arm.

Tapi tanya kawan2 Perodua suh check, dia sahkan ini masalah steereng rack. Rasa kalau kelentung besi dan bila lalu laluan tak rata, kita akan dengan mcm besi ketuk2 tok tok. Rata2 orang ingat drive shaft sebab simptom masalah dia hampir sama.

Selagi drive kita belum rasa steereng tarik2 kiri dan kanan, steereng rack tu masih boleh pakai lagi. Tapi kalau dah ada tanda2 tu, bahaya jika tidak diganti cepat. Biasa umur 10 Tahun dah ada tanda ni.

Kos ganti baru di Perodua dalam RM1600-RM1800

Orang kata mahal memang mahal tapi usia dia berkhidmat andaikan 10 Tahun, kos hanyalah  RM1600/120 Bulan = RM13.30 sahaja -- hehe saja bagi panas.


Thursday, March 16

KOS GUAMAN URUSAN JUAL BELI HARTANAH

No comments


1. Anggaran Kos Guaman

Anggaran kos guaman untuk sesuatu urusan jual beli hartanah adalah lebih kurang 5% daripada harga jual beli sesuatu hartanah, dimana pecahan kos yang terperinci adalah seperti berikut:-

Anggaran disini anda perlu sediakan 15% tunai daripada harga hartanah tersebut.

Lebih kurang 2.5% adalah untuk Sales & Purchase :-

  1.  yuran guaman peguam bagi urusan jual beli dan pindah milik hartanah tersebut,
  2.  perbelanjaan/ kos pengurusan untuk urusan jual beli dan pindah milik hartanah tersebut (dalam bahasa perundangannya dipanggil sebagai “disbursement”).

Lebih kurang 2.5% lagi adalah untuk :-

  1.  yuran guaman peguam bagi urusan pinjaman perumahan dan gadaian hartanah tersebut kepada bank/ pembiaya,  
  2.  perbelanjaan/ kos pengurusan untuk urusan pinjaman dan gadaian hartanah tersebut kepada bank/ pembiaya (dalam bahasa perundangannya dipanggil sebagai “disbursement”).

 2. Yuran Guaman Mengikut Peratusan Nilai Hartanah

2A . Kos Yang Berkaitan Dengan Perjanjian Sales & Purchase (Yuran Guaman + Duti Setem) 

A1 - Yuran guaman - Sales & Purchase (Dikira berdasarkan JUMLAH JUALAN RUMAH)


Anggaran Sales & Purchase bagi Kes RM 290,000.00 :-
RM150,000 pertama = RM1,500.00
RM140,000 seterusnya  = RM 980.00
RM1,500.00 + RM980.00 = RM2,480.00

Yuran guaman untuk urusan jual beli/ pindah milik dan pinjaman/gadaian adalah mengikut skala yang telah ditetapkan di dalam Solicitors’ Remuneration Order 2005 di bawah Legal Profession Act 1976 seperti berikut:-




A2 - Duti Setem Pindah Milik Harta Tanah (MOT) - (Kalkulator klik Sini kiraan Duti Setem Kepada Kerajaan)

 

Anggaran Duti Setem MOT bagi Kes RM 290,000.00
RM100,000 pertama = RM1,000.00
RM190,000 seterusnya  = RM3800.00

RM 2,400.00 (rumah pertama)
RM 4,800.00 (rumah kedua dan seterusnya)


Nota: Sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan Malaysia untuk mengurangkan kos pemilikan untuk pembeli rumah kali pertama, sehingga 31 Disember 2014, untuk pembeli rumah pertama kali, kos duti setem akan dikecualikan sebanyak 50% bagi duti setem surat janji permindahan dan surat pinjaman untuk pembelian harta kediaman bernilai RM400,000 ke bawah. Jika pernah beli rumah kos mahal ke kos rendah ke atas nama kita, automatik tidak layak dapat diskaun 50%,

* Kemaskini: Kelayakan had baru untuk pengecualian duti setem yang sebanyak 50% adalah untuk hartanah RM500,000 dan ke bawah dan ini adalah selaras dengan Bajet 2015. Ini akan berkuatkuasa mulai pada 1 Januari 2015.

* Jika anda pembeli rumah pertama tidak maklum kepada peguam, anda akan terlepas diskaun 50% duti setem ini dan tidak boleh dituntut dan tidak boleh dapat lagi bila-bila.



2B - Kos Yang Berkaitan Dengan Perjanjian Pinjaman (Yuran Guaman + Duti Setem, Dalam kes ini pemberi pinjaman adalah institusi Bank)

B1 - Yuran Guaman (Dikira berdasarkan JUMLAH PINJAMAN DARI BANK)

Anggaran Yuran Guaman Pinjaman Bank bagi Kes RM290,000.00. Pinjaman 90% adalah RM261,000.00

TAPI JIKA insurans MRTA/MRTT dimasukkan sekali dalam loan, maka MRTA RM14,138.00 + RM261,000.00 = RM275,138.00.  

Insurans ini hanya perlindungan sehingga umur pemohon 60 Tahun sahaja.

Jika umur anda sekarang 40 tahun, maka anda hanya dilindungi baki 20 Tahun lagi sahaja. Jika pinjaman perumahan anda diluluskan sehingga 30 Tahun pembiayaan, maka berbaki 10 tahun itu perlu dilindungi polisi insurans semula apabila tempoh perlindungan hampir tamat.

Andaikan anda sekarang 40 Tahun, meninggal dunia pada 60 Tahun ( dalam 20 Tahun dari tarikh LO pinjaman), waris tidak perlu sambung bayar pinjaman bank.

RM150,000 pertama 1% = RM1,500.00
RM125,138 seterusnya  0.7% = RM876.00 (bundarkan)
RM1,500.00 + RM876.00 = RM2,376.00

Peratus dan struktur yuran guaman untuk perjanjian pinjaman adalah sama dengan S&P, tetapi yuran guaman perjanjian pinjaman dikira berdasarkan jumlah pinjaman (bukan seperti S&P yang berdasarkan harga jualan rumah).

B2 - Duti Setem Pinjaman (Loan Duty Stamp)

Anggaran Loan Duty Stamp (Bank) bagi Kes RM290,000.00 (MOF 90% = RM261,000.00 + RM14,138.00 (MRTA) X 0.5000% = RM1,375.00)


Nota: Sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan Malaysia untuk mengurangkan kos pemilikan untuk pembeli rumah kali pertama, sehingga 31 Disember 2014, untuk pembeli rumah pertama kali, kos duti setem akan dikecualikan sebanyak 50% bagi duti setem surat janji permindahan dan surat pinjaman untuk pembelian harta kediaman bernilai RM400,000 ke bawah.


2C. YURAN PENILAIAN - FI TAFSIRAN - PENAFSIR HARGA RUMAH

 Lantikan penafsir oleh bank diperlukan untuk menilai rumah yang kita ingin beli. Ia dikecualikan jika rumah baru siap. Jika rumah sudah siap melebihi 12 BULAN, penafsir perlu dilantik. Usia rumah di bawah 12 Bulan dikecualikan.



Anggaran tafsiran Valuation Fees bagi Kes RM290,000.00 = RM 630.00
RM 250.00 (RM100,000.00 Pertama)
RM 380.00 (RM190,000.00 Kedua)
* Jangan Lupa tambah GST ek
* Kemaskini: Yuran ejen hartanah berbeza dari 2 - 3% tanpa mengambil kira harga hartanah. Dalam kebanyakan kes kos tersebut biasanya ditanggung oleh pemaju dan penjual.

 Anggaran harga rumah RM150,000.00 ke RM290,000.00 dianggarkan fi penafsir di bawah RM1,000.00 (Kita pembeli akan bayar sendiri, dan akan dapat salinan laporan dari penafsir. Laporan ini bergambar dan ada butiran yang menyokong harga pasaran rumah tersebut samada binaan tambahan KEKAL, struktur binaan tambahan, sejarah penjualan rumah dalam taman tersebut, hotspot yang menambah nilai rumah kita dan sebagainya. Biasa ada gambar berwarna dalaman rumah dan sokongan yang berkaitan)
Jika ingin tahu fi dengan lebih lanjut sila klik kalkulator ini 

2D. YURAN AGEN




*Kemaskini: Yuran ejen hartanah berbeza dari 2 - 3% tanpa mengambil kira harga hartanah. Dalam kebanyakan kes kos tersebut biasanya ditanggung oleh pemaju dan penjual. Hati-hati cari hartanah di iklan yang kadang-kala disalin ajen untuk iklankan semula dari pemilik asal dengan harga mark-up baru.


3. Yuran Guaman Untuk Hartanah Yang Dibeli Dengan Pemaju



Untuk hartanah dalam pembinaan dan dibeli dengan pemaju yang tertakluk kepada Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1966, kadar yuran guaman untuk urusan jual beli/ pindah milik dan juga urusan pinjaman/ gadaian adalah seperti berikut:-




4. Skala Yuran Guaman Wajib Diikuti Oleh Peguam


Yuran guaman tersebut wajib diikuti oleh semua peguam. Kegagalan peguam mematuhi peraturan tersebut adalah merupakan kesalahan disiplin yang serius di bawah akta tersebut dan jika didapati bersalah oleh Jawatankuasa Disiplin Majlis Peguam, peguam tersebut boleh dikenakan tindakan disiplin yang tegas termasuklah boleh didenda dan Sijil Amalan Guaman peguam tersebut boleh di tarik balik.

5. Semakin Tinggi Nilai Hartanah, Semakin Rendah Skala Yuran Guaman

Semakin tinggi harga jual beli atau nilaian sesuatu hartanah, semakin rendah skala yuran guaman yang akan dikenakan oleh peguam kepada anak guam mereka.

6. Peguam Tidak Boleh Beri Diskaun Yuran Guaman


Di dalam Peraturan 6, Solicitors’ Remuneration Order 2005 juga dinyatakan bahawa peguam tidak dibenarkan memberi diskaun kepada anak guam mereka terhadap yuran guaman yang dikenakan.


7. Contoh Kos Disbursement Yang Ditanggung Pembeli

Kos disbursement untuk urusan jual beli/ pindah milik dan pinjaman/ gadaian yang perlu ditanggung oleh pembeli adalah seperti kos untuk bayaran duti stem perjanjian jual beli, bayaran duti stem pindah milik, yuran pendaftaran pindah milik di pejabat tanah, carian rasmi, permohonan kebenaran pindah milik, duti stem dokumen pinjaman dan gadaian, pendaftaran gadaian di pejabat tanah, carian kebankrapan dan

8. Kadar Bayaran Disbursement Ditetapkan Oleh Pihak Berkuasa

Kadar bayaran disbursement tersebut adalah mengikut kadar yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa yang berkenaan seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), pejabat tanah, Jabatan Insolvensi dan lain-lain. Lebih ½ daripada keseluruhan kos guaman tersebut adalah untuk tujuan bayaran disbursement kepada pihak-pihak berkuasa yang berkenaan (dalam bahasa mudah, bayaran kepada Kerajaan). Hanya tidak sampai ½ sahaja daripada keseluruhan kos guaman tersebut adalah untuk bayaran yuran guaman peguam.


9. Semakin Tinggi Nilai Hartanah, Semakin Tinggi Bayaran Disbursement

Semakin tinggi harga jual beli/ nilaian sesuatu hartanah, semakin tinggi bayaran disbursement yang terpaksa ditanggung oleh pembeli. Misalnya, untuk duti stem pindah milik sahaja, kadar duti stem yang dikenakan oleh LHDN adalah seperti berikut:-





10. Bayaran Pendaftaran Adalah Mengikut Harga Jual Beli

Untuk urusan pendaftaran pindah milik di pejabat tanah (di negeri Pahang) pula, bayaran pendaftaran adalah mengikut harga jual beli/ nilaian sesuatu hartanah seperti berikut:-



Oleh yang demikian, secara perbandingan, sekiranya pembeli membeli rumah yang dalam pembinaan daripada pemaju, yang mana harganya RM800,000.00, pembeli terpaksa membayar RM18,850.00 untuk bayaran duti stem pindah milik dan pendaftaran pindah milik sahaja (belum dicampur dengan bayaran disbursements yang lain), sedangkan pembeli hanya membayar sebanyak RM3,932.50 sahaja untuk yuran guaman peguam.

Jadi jelas di sini membuktikan, sebahagian besar kos guaman yang terpaksa dikeluarkan oleh pembeli adalah untuk bayaran disbursement, dan bukannya untuk bayaran yuran guaman peguam, sebagaimana tanggapan ramai orang.

11. Senarai Tugas Peguam Berkaitan Urus Jual Beli Hartanah

Yuran guaman tersebut pula adalah untuk kerja-kerja yang dilakukan oleh peguam termasuklah tetapi tidak terhad kepada kerja-kerja seperti berikut:-

  1.     Memberi nasihat perundangan kepada anak guam berkaitan urusan dan proses jual beli hartanah
  2.     Menyediakan perjanjian jual beli dan dokumen pindah milik
  3.     Mempastikan terma-terma perjanjian jual beli tersebut melindungi kepentingan anak guam dan selari dengan peruntukan undang-undang yang ditetapkan
  4.     Mempastikan semua dokumen teratur sebelum menyediakan sesuatu perjanjian jual beli dan sebelum anak guam menandatangani perjanjian jual beli tersebut
  5.     Menguruskan proses pelepasan gadaian daripada bank penjual
  6.     Menguruskan urusan permohonan kebenaran pindah milik dan kebenaran gadaian
  7.     Menguruskan urusan pindah milik hartanah daripada penjual kepada pembeli
  8.     Berhubung dan follow up dengan pihak berkuasa yang berkaitan dengan urusan jual beli dan pindah milik hartanah
  9.     Menguruskan dokumentasi pinjaman perumahan anak guam
  10.     Memberi nasihat perundangan kepada anak guam berkaitan dengan urusan pinjaman perumahan dan gadaian hartanah
  11.     Menguruskan urusan gadaian hartanah daripada pembeli kepada bank
  12.     Menguruskan urusan adjudikasi dan bayaran duti stem
  13.     Mempastikan pembayaran harga jual beli mengikut peruntukan yang ditetapkan di dalam perjanjian jual beli
  14.     Mempastikan penyerahan milikan kosong dibuat mengikut peruntukan yang ditetapkan di dalam perjanjian jual beli
  15.     Sebagai stakeholder (pemegang pertaruhan) terhadap bayaran harga jual beli yang dibuat oleh pembeli sebelum boleh dilepaskan kepada penjual
  16.     Dan lain-lain kerja yang berkaitan dan bersangkutan dengan urusan jual beli sesuatu hartanah

12. Peguam Berhadapan Risiko Liabiliti

Yuran guaman tersebut juga adalah sebagai bayaran terhadap risiko professional liability yang bakal ditanggung oleh peguam tersebut, seandainya beliau gagal melaksanakan segala tanggungjawabnya yang munasabah untuk mempastikan hak.

Dan kepentingan anak guamnya sentiasa dilindungi atau sekiranya peguam tersebut menyebabkan sesuatu perkara yang boleh mendedahkan anak guamnya kepada risiko kerugian akibat kegagalan dan/atau kecuaian peguam tersebut dalam kerja-kerja yang mereka lakukan yang berkaitan dengan urusan jual beli hartanah tersebut.

Maka, adalah wajar skala yuran guaman tersebut mengikut jumlah harga jual beli/ nilaian sesuatu hartanah. Ini kerana sudah pasti lagi besar nilai sesuatu hartanah, lebih besar juga risiko yang bakal dihadapi oleh peguam.

Ini kerana sekiranya peguam gagal menjalankan tugasnya denga betul, risiko peguam berhadapan dengan tuntutan ganti rugi daripada anak guam dan pihak ke tiga juga adalah lebih besar, mengambil kira nilaian hartanah tersebut juga adalah besar.
Kesimpulan

Yuran guaman yang dikenakan oleh peguam kepada anak guam untuk urusan jual beli sesuatu hartanah dan urusan pinjaman bank telah ditetapkan oleh undang-undang. Ia adalah munasabah dan berpadanan dengan tugas dan risiko liabiliti yang terpaksa ditanggung oleh peguam.

Sebahagian besar daripada kos guaman tersebut adalah untuk tujuan bayaran disbursement dan bukan kesemua kos guaman tersebut “masuk poket” peguam semata-mata.

Tugas peguam dalam urusan jual beli hartanah bukan setakat bersifat perkeranian (clerical) semata-mata, tetapi ianya juga bersifat perundangan (legal).

Peguam yang gagal melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya dengan sempurna, munasabah dan mengikut peruntukan undang-undang yang sedia ada, boleh berhadapan dengan tindakan disiplin oleh Majlis Peguam, tindakan sivil oleh anak guam dan pihak ke tiga, dan juga tindakan kesalahan jenayah oleh pihak berkuasa (seperti kesalahan pecah amanah dan sebagainya).

Oleh yang demikian, maka wajarlah yuran guaman tersebut setimpal dengan tugas, tanggungjawab dan risiko liabiliti yang ditanggung oleh peguam itu sendiri.




KAJIAN KES RUMAH TERES AKU RM 290,000.00 :-

1) PEGUAM SPA YANG BUAT SALES & PURCHASES :

1.1 Anggaran Kos Guaman Sales & Purchase bagi Kes RM290,000.00 :-

  • RM150,000 pertama = RM1,500.00
  • RM140,000 seterusnya  = RM 980.00
  • RM1,500.00 + RM980.00 = RM2,480.00


1.2 Anggaran Duti Setem MOT bagi Kes RM290,000.00 (Bayar Kerajaan)

  • RM100,000 pertama = RM1,000.00
  • RM190,000 seterusnya  = RM3800.00
  • RM 2,400.00 (rumah pertama)
  • RM 4,800.00 (rumah kedua dan seterusnya)


1.3 Kos-Kos Lain = RM 1,000.00 - RM1,500.00


A. RM 7,850.00 (Ini adalah figure kes aku SELEPAS minta diskaun)



2) PEGUAM BANK YANG BUAT LOAN FACILITIES LEGAL FEES :

2.1 (BANK) - Anggaran Loan Facilities Legal Fees bagi Kes RM290,000.00. Pinjaman MOF 90% adalah RM261,000.00 + Insurans MRTA RM14,138.00 = RM275,138.00


  • RM150,000 pertama 1% = RM1,500.00
  • RM125,138 seterusnya  0.7% = RM876.00 (bundarkan)
  • RM1,500.00 + RM876.00 = RM2,376.00


2.2 (BANK) - Anggaran Loan Duty Stamp (Bayar Kerajaan) bagi Kes RM290,000.00 (MOF 90% = RM261,000.00 + RM14,138.00 (MRTA) X 0.5000% = RM1,375.00)

2.3 Kos-Kos Lain = RM 1,500.00 - RM2,200.00

Duty Stamp juga boleh dapat diskaun 50% bagi pembeli rumah pertama. Rajin2 tengok isi kandungan Perbentangan Bajet Tahunan atau tanya peguam.

Apabila MRTA/MRTT dicampurkan dalam loan pinjaman bank, maka bayaran pinjaman bulanan anda akan naik RM60.00 hingga RM75.00 sebulan dari loan asal (secara kasar jika tahun pinjaman dalam 30 - 35 Tahun)

Produk Pinjaman Bank yang kita ambil turut disertakan dalam Quotation. Jadi Produk2 Bank ni banyak, dokumentasi dan prosedurnya pun akan dicaj oleh Lawyer Bank. Anggarkan produk ini sahaja kita stanby RM2,200.00 seperti di (2.3)

B. RM 5,100.00 (Ini adalah figure kes aku SELEPAS minta diskaun)







3) KOS PENAFSIR BAGI HARTANAH BERUSIA > 12 BULAN, < 12 BULAN TIDAK PERLU : 

3.1 Anggaran tafsiran Valuation Fees bagi Kes RM290,000.00 = RM 630.00

  • RM 250.00 (RM100,000.00 Pertama)
  • RM 380.00 (RM190,000.00 Kedua)

3.2 Kos-Kos Lain = RM 200.00 -RM300.00


C. RM 890.00 (Ini adalah figure kes aku SELEPAS minta diskaun)



SUBTOTAL:

1.(Jumlah A,B,C)
**Anggaran pembeli rumah pertama RM 9,261.00 (Kiraan Kasar Normal)
Anggaran pembeli rumah kedua RM 11,661.00 (Kiraan Kasar Normal) / RM13,840.00 (Kiraan Bagi Kes Aku)

                  + (Campur) 

2. **Kos-Kos Mungkin Ada Bagi Pembeli Rumah Pertama 
Add On No 1 : Kos2 lain dalam RM1,000.00
Add On No 2 : Dokumentasi Produk Bank dan kos2 lain dalam RM2,200.00
Add On No 3 : Kos2 lain jika penafsir nak menipu dalam RM300.00 - RM350.00
Total Stanby Add On Dalam RM3,500.00


                  + (Campur) 


3.DEPOSIT 10% = RM 29,000.00 


TOTAL KESELURUHAN  : 1+2+3

Kos Masuk Rumah Yang Perlu Difikirkan :

PENDAWAIAN LAMPU DAN KIPAS, GRIL, TABLE TOP, TERIMA KUNCI, KIPAS, LAMPU, AWNING, DEPOSIT AIR, DEPOSIT ELEKTRIK - Ni kena kira sendirilah

Jadi Kos Beli Rumah berharga RM 290,000.00 (MOF RM261,000.00), wang pendahuluan perlu disediakan dalam RM43,000.00 hingga RM50,000.00 dari simpanan.


Rujukan
  • http://www.majalahniaga.com/12-fakta-yang-anda-perlu-tahu-tentang-kos-guaman-urusan-jual-beli-hartanah.html
  • http://www.jpph.gov.my/V2/kira_dutisetem.php?versi=2
  • https://loanstreet.com.my/ms/pusat-pembelajaran/kos-kemasukkan-membeli-hartanah 
  • study kes sendiri tapi jangan anggap kiraan ni bulat2 betul
  • Rujukan kes-kes study beli rumah terdahulu


Monday, March 6

TANDA-TANDA MOTOR KIPAS RADIATOR MYVI NAK ROSAK

No comments
Assalamualaikum WBR

Hari ini aku nak kongsi simptom atau bunyi yang keluar apabila kipas radiator kereta kita mulai ada tanda-tanda nak rosak.

Motor kipas ni tandanya nak rosak apabila ia on ada bunyi, bila off takda bunyi. Memang begitulah keadaannya, yang aku nak point di sini adalah kipas radiator ni normal on dan off sebab tu kita akan dengar bunyi kuat sedikit dan RPM naik sedikit dalam selang 3/4 minit.

Kipas radiator ni normal on pada minit ke 20 ke atas jika kita panaskan enjin. Jadi aku cadangkan jika nak panaskan enjin kereta yang lama tersadai, pastikan enjin berfungsi panas sepenuhnya dan kipas radiator berpusing untuk sejukkan enjin. Masa ini water pump, radiator, hose radiator, thermostat semua berfungsilah dalam keadaan baik. Kalau kipas tak on juga dah lebih 30 minit, ada sesuatu yang tak kena pada alat-alat dalam perenggan ni.


video

Lagi baik apabila semua ini bekerja penuh, secara langsung alternator dan bateri dapat caj penuh. Bila panaskan enjin dalam keadaan 30 minit contohnya, fuel pump pun dapat bekerja dan indikator pelampung dalam tangki minyak juga bekerja. Jadi kalau setakat panaskan enjin kereta dalam 10 minit agak kurang berkesan.

Kenapa aku cadangkan 30 minit panaskan enjin? sebab minyak hitam, fuel filter, keladak minyak enjin semua berada pada dasar enjin dan minyak enjin yang tidak dipanaskan pada suhu tertentu, molekul ia tidak berfungsi sebagai pelindung enjin, hanya sekadar pelincir sahaja. Fuel Filter, Plug dan Air Filter ni adalah barang yang susah nak bersihkan apabila dah terlalu lama berkerak jadi kena ganti terutamnya kereta tersadai melebihi sebulan.


Kalau nak cari Motor kipas radiator, cari yang original dari Perodua

Yang tak dapat test apabila panaskan enjin dalam keadaan idle ni ialah sistem brek tak dapat diuji. Bagi kereta yang ditinggalkan lama melebihi 6 bulan, kesilapan utama adalah kerosakan pada tayar apabila beban kereta ditanggung oleh tayar. Elok letak kayu dan tayar tidak jejak lantai.

Kalau semasa panaskan enjin, enjin melahu-lahu pula kena tekan pedal minyak kerap, itu tandanya throttle body kena servis - ia tak rosak lagi.

Ok sekarang dah jauh tajuk ni, sebenarnya cerita kipas radiator sahaja ya.

Ni Motor Kipas Radiator Yang Perlu diganti.

50% Nak Rosak :

Apabila kipas radiator berbunyi, dia akan ada berdesing bingit sekejap-sekejap
Apabila on aircond, dia akan bingit berbunyi sekejap-sekejap
Masa ni boleh agak pakai dalam 3/4 bulan lagi jika nak berjimat

80% Nak Rosak : 

Apabila bunyi berdesing dan bingit melebihi 7 saat. Masa ni boleh pakai lagi tapi jangan sesekali tersangkut di jalan jammed, nescaya jahanam terus.

98% Nak Rosak :

Dah tentunya dia akan bising dan bingit setiap kali kipas radiator berpusing. Selepas itu dia akan senyap tidak berpusing lagi dan ketika anda on aircond, langsung TIADA SEJUK. Tu da 100% tak berpusing la. Tengok video atas tu kipas masih boleh berpusing lagi tapi bunyinya perit. Dalam sehari nak kong, tepat la kong dalam beberapa jam depan rumah kawan aku.

100% Rosak :

Kipas tidak berpusing walaupun enjin panas dan jika on aircond, hanya angin biasa yang keluar dari blower.

Masa ni boleh bawa kereta tapi pastikan jangan terlalu lama berhenti nanti TEMP kereta akan naik mendadak. Kalau drive jalan sahaja masih ok

Kesimpulannya ganti Motor kipas di Perodua dalam harga RM125-RM135 tidak termasuk upah. Bilah Kipas masih boleh digunakan semula.


Monday, February 20

KETAHUI NET DISPOSABLE INCOME (NDI) SEBELUM MEMOHON PINJAMAN PERUMAHAN

1 comment

Tahun 2017 ni permohonan pinjaman perumahan dilonggarkan dan umur peminjam dipanjangkan maksimum 35 Tahun. Ni apa yang aku dapat dari Maybank, Bank Rakyat (maksimum 60 Tahun) dan CIMB.









Apa Itu Net Disposable Income (NDI)?

 ****************************************

Secara ringkasnya cara pengiraan NDI adalah seperti berikut:


Pendapatan Bersih - Semua Komitmen Hutang - Komitmen hutang baru = NDI


Contohnya;




Pendapatan bersih korang lepas tolak KWSP, ada RM2500. Tolak pula hutang kereta RM350. Dan ansuran bulanan rumah kau baru nak beli ialah RM550 ( Andailah ni bayaran bulanan rumah yang kita andaikan di mudah.my (ada kiraan di sudut kanan tu dan iMoney)).



Kalau gambar di atas bagi hartanah RM320,000.00 dengan 30 Tahun adalah bulanannya RM1442.00



RM2500-RM350 (kereta)-RM550 (Nilai  bulanan pinjaman rumah ni boleh tengok di Kotak warna merah gambar atas) = RM1600




Jadi dikira  baki RM1600 ni NDI kita. Bank anggap dengan RM1600 ni lah digunakan untuk keperluan hidup. Nak bayar sewa rumah ke, bayar bil-bil utiliti dan makan minum bakal penghutang. Kes ini boleh dikatakan mendapat pinjaman perumahan dari Bank. Itu pun jika rekod CCRIS kita elok.




Kategori bandar termasuklah; Kuala Lumpur, Johor Bahru, Penang, Petaling Jaya, Subang dan bandar yang tinggi kos hidupnya.




Antara NDI ditetapkan oleh bank ialah;




 
Bandar
Luar Bandar
Maybank
1500
1000
CIMB
1000
500
Hong Leong
1000
750
Public Bank
1000
600
Bank Rakyat
1600
1000
Bank Islam
1000
1000




* Mungkin tidak tepat 100% nilai NDI tersebut. Untuk rujukan asas sahaja. Mungkin berubah mengikut SOP bank dan juga mengikut cawangan bank juga.



Artikel ini aku salin dan ubah sedikit buat pemahaman pembaca. Walaupun aku dah tahu NDI, nak mengarang tu aku kurang tahu sangat. Kredit penulis di Facebook yang aku salin ni lupa namanya. Minta halal ya.

Friday, February 3

MAKANAN DAN MINUMAN KETIKA BERPANTANG

No comments
Minggu sudah aku cerita tentang BUKU MERAH - khas untuk wanita membuat persediaan menjadi ibu.

Berkenaan BUKU MERAH itu juga aku boleh katakan 90% betul - ujian HIV bagi pasangan ibu DAN  BAPA adalah wajib di Putrajaya ketika membuka buku ini. Ujian HIV ini sudah dilaksanakan di sesetengah negeri bagi ibu dan bapa cuma di Putrajaya aku belum tahu dah dilaksanakan sepenuhnya ke belum. Apa2 aku update kemudian.

Bila dah jadi ibu bapa tu, ketahui serba sedikit makanan ketika berpantang. Peranan ni terletak pada bahu si suami untuk mencari makanan si isteri. Tak tahu masak tu kemudian cerita.

7 JENIS MAKANAN
1- Epal Merah
2-Sawi Putih
3-Daging Kambing
4-Habbatus Sauda
5-Manjakani
6- Air Suam sekadar perlu sahaja
7-Minyak Zaitun
8- Apasal cakap 7 jadi 8?, Aku copy internet ye. Jenis-jenis Ikan tertentu

SAYUR DAN ULAMAN
1-Bawang Putih
2-Kunyit
3-Serai
4-Halia
5-Tomato
6-Sawi Putih
7-Lobak Merah (Lobak Putih untuk banyakkan susu ibu)
8- Pegaga
9- Lengkuas


AYAM/BURUNG/DAGING ini seperti dalam rajah.

IKAN YANG DIGALAKKAN :

1-Haruan
2-Salmon
3-Yu
4- Tenggiri 
5-Bawal Putih / Bawal Cermin (Bukan Bawal Hitam dan Bawal Emas)
6- Siakap
7-Selar
8- Merah
9-Jenahak




Ini jenis Ikan Tenggiri di pasaran. Sekilogram dalam RM30.00.  Ada Tenggiri Papan, Tenggiri Batang dan Tenggiri Raja. Aku tak pasti mana yang sedap, janji mahal tu sedap lah. Tapi sedap juga lah aku dah rasa sama je. Sedap ooo goreng tenggiri makan dgn sambal belacan.




HERBA pula seperti Misai Kucing, Kacip Fatimah, Kurma Merah, lada Hitam, Manjakani dan Habbatus Sauda. Ni kalau jenis ikan pun tak khatam, jangan harap nak mahir jenis herba-herba macam ni memang tak semua tempat mudah dapat.





Buahan dan makanan sebegini eloklah disediakan di rumah ketika isteri berpantang.


MAKANAN DAN MINUMAN YANG DILARANG KETIKA BERPANTANG







* Semua gambar ini aku ambil dari internet, jadi ampunkan aku jika hasilnya kurang memuaskan. Kalau tak yakin membeli barang dapur, sediakan sahaja bawang besar, halia, kunyit, lengkuas, bawang putih di rumah tu sentiasa ada.


Friday, January 27

CERITA BUKU MERAH

No comments
Aku bukan doktor dan sebagai bukan doktor, aku perlulah rajin membaca sepertimana seorang doktor belajar-bezanya aku belajar asas sahaja. Hakikatnya, aku tahu aku tak pandai seperti doktor.

Doktor yang tamat belajar pun diwajibkan menjalani latihan di hospital sebagai praktikal apa yang dipelajari semasa dalam kuliah dan kesimpulannya, kita semua kenalah membenarkan diri kita untuk belajar untuk keperluan kita dan orang yang memerlukan. 

Ingat belajar cucuk jarum di Youtube dengan cucuk lengan orang hidup depan kita sama ke.

Ok, aku nak cerita berkenaan pasangan yang halal membuat persedian menyambut kelahiran cahaya mata. Pertama sekali semasa awal mengandung, si ibu perlu membuka buku merah ni untuk rekod khusus segala pemeriksaan ibu dan anaknya. 

Walaupun tiada kaitan si bapa, tapi rekod si bapa juga ditulis di depan buku merah ni untuk hal-hal kecemasan. Biasanya usia mengandung bulan kedua dah kena ada buku ini, dan bermulanya buku merah ini sebagai peneman sepanjang masa sehingga tarikh jangkaannya bersalin.

Sesetengah kawasan mewajibkan membawa bil utiliti sebagai rujukan alamat serta sijil nikah. (Ni bergantung juga jika statistik kawasan berkenaan banyak kes anak luar nikah)  sebab prosedur dan implikasi bagi kes anak tidak berbapa berbeza sedikit. 

Yang tak berbeza hanyalah si ibu memang akan membawa kandungannya hingga saat kelahiran jika tiada komplikasi semasa mengandung.

Buku Merah menjadi keperluan wajib sekiranya si ibu mengandung anak pertama. Tak kisahlah klinik desa ke, klinik swasta ke, klinik kesihatan ke, hospital ke dll.

Sebelum ini, hanya si ibu yang akan jalani ujian jangkitan seks dan HIV, tetapi apa yang aku dengar di Putrajaya, setiap kali membuka buku merah, si bapa akan diwajibkan membuat ujian HIV juga. 

Mungkin ini sebagai persediaan atau kes-kes membendung implikasi HIV di sesuatu kawasan sekiranya statistik setempat menunjukkan peningkatan HIV. Sama seperti kes di atas - keperluannya juga bergantung pada statistik setempat.

Dalam buku ni lah segala ujian darah, ujian bayi  dan perkembangan bayi dikepilkan bersama, dan jika mengandung kali kedua pun, buku merah anak pertama yang lama pun akan dirujuk pegawai perubatan/jururawat sebagai indikator kesihatan keseluruhan ibu dan anak.


OK ni kisah lain :


"Salam sy nak bertanya. Adakah aktiviti dilancap dgn tukang urut di SPA boleh dijangkiti? Sy x ada simptom2 dijangkiti tp rs risau sgt. Pd minggu k 2,3,4 sy buat ujian hiv test kit d farmasi keputusan negative, pd minggu k 6 buat d bp lab keputusan negative, minggu k 8,10 buat lg ujian di farmasi keputusan negative. Minggu k 11 buat d pt foundation keputusan negative. Smua ujian kaedah ab/ag. Doktor di pt foundation kata memang dah tepat keputusan sy. Kerana tarikh period y pt foundation gunakan 1 bulan. Perlukan sy lakukan ujian bg genap 90 hari? Persoalan sy. 1. Aktiviti sy lakukan boleh dujangkiti k x? 2. Perlukan sy jalani ujian lg wlupn doktor kata dah tepat? "  



Dalam entri terdahulu aku, aku hanya ikut sepertimana KKM dan WHO gunapakai, ujian 3 bulan selepas aktiviti berisiko terakhir boleh dianggap conclusive. Sebab antibodi dan daya tahan manusia telah dikaji berbeza dan simptom hanya jelas (hadir antibodi imun terhadap HIV) cukup untuk diuji.

Hanya peratusan kecil hasilkan antibodi seawal 2-3 minggu. Jadi lebih muktamat dan tak mahu berteka-teki, buat ujian pada bulan maksimum- bulan ke 3 (12 minggu).

In general, antibody tests that use blood can detect HIV slightly sooner after infection than tests done with oral fluid. It can take 3 to 12 weeks (21-84 days) for an HIV-positive person's body to make enough antibodies for an antibody test to detect HIV infection. This is called the window period

Apa yang menyukarkan, mereka yang telah dijangkiti HIV tidak mahu terima kenyataan. Dan apabila tidak terima kenyataan, sukar untuk menjalani rawatan dari doktor bertauliah. Percaya kepada Doktor palsu di Ampang la, di Perak la yang boleh merawat HIV dll.

Kenyataannya, sehingga hari ini di mana-mana dunia, samada kaya bilionair atau yang miskin pun belum jumpa penyembuhan HIV sepenuhnya. Jadi jangan teruskan kesilapan pertama dengan kesilapan kedua mempercayai doktor-doktor palsu atau doktor facebook yang tidak sahih sumbernya. Lebih elok jika tak tahu, rujuk kepada yang tahu.

Jauhi seks bebas.
Salam Jumaat


PELAWAT