Wednesday, April 12

MYVI AKU BUNYI MACAM BESI BERLAGA

No comments
"Assalamualaikum SE,sy pakai myvi 1.3 ada masalah bunyi mcm besi berlaga bila lalu jalan tak rata hanya bila Pusing stereng je.Sy dah cuba henjut bonet depan xde apa2 bunyi,leaking pn takde.pergi bengkel,pomen cakap mounting absorber,apa pendapat SE dengan masalah sy ni.sebab bunyi mcm besi berlaga tu cuma bila pusing stereng masa lalu jalan tak rata.kalau buat U Turn jalan tak rata lagi kuat bunyi nye.Terima kasih."


Susah benor nak kemaskini komen dalam blog ni samada network slow ke line filtering ke tak tahulah .

Wasalam kepada penanya soalan tu.

Kes saudara ni takda kaitan mounting absorber, saya dah check2 myvi cari masalah ni lama juga, last2 saya ingat lower arm.

Tapi tanya kawan2 Perodua suh check, dia sahkan ini masalah steereng rack. Rasa kalau kelentung besi dan bila lalu laluan tak rata, kita akan dengan mcm besi ketuk2 tok tok. Rata2 orang ingat drive shaft sebab simptom masalah dia hampir sama.

Selagi drive kita belum rasa steereng tarik2 kiri dan kanan, steereng rack tu masih boleh pakai lagi. Tapi kalau dah ada tanda2 tu, bahaya jika tidak diganti cepat. Biasa umur 10 Tahun dah ada tanda ni.

Kos ganti baru di Perodua dalam RM1600-RM1800

Orang kata mahal memang mahal tapi usia dia berkhidmat andaikan 10 Tahun, kos hanyalah  RM1600/120 Bulan = RM13.30 sahaja -- hehe saja bagi panas.


No comments :

Post a Comment

PELAWAT