Thursday, October 31

KODING PHP PENUKARAN FORMAT MATAWANG

No comments

KODING PHP PENUKARAN FORMAT MATAWANG
 
Paparan Pelayar Web menukar format jujukan nombor bersiri kepada pecahan ribu mengikut format paparan matawang.

Class Currency secara automatik menukar jujukan nilai integer kepada pecahan koma format ribu.

Sesuai digunakan dalam kiraan sistem hasil dan sistem berkaitan matawang.

Selain memudahkan penukaran format, ini adalah contoh barisan koding mencipta function bagi mengurangkan tindanan koding berulang untuk gunaan sesuatu persekitaran (library). 

Tuesday, October 1

3 PELAJAR TERUJA WAKILI MALAYSIA

No comments
3 PELAJAR TERUJA WAKILI MALAYSIA - VERSI JAWI

Keratan akhbar ini mengisahkan 3 pelajar tingkatan 5 begitu gembira dan teruja dapat mewakili Malaysia ke pertandingan Kuiz  Asean yang diadakan di Kemboja pada Ogos ini (2013).

Pelajar terbabit ialah Brendon Ling Ki Chai dan Amilia Muhammad Arif Satingan dari Sekolah Menengah Kebangsaan Metodist Sibu Sarawak dan Nabil Arshad Muhammad Nuraidi Putera dari Sekolah Sultan Alam Shah, Presint 1 Putrajaya.

http://2.bp.blogspot.com/-2B_HW4r5rrU/UkqQJcKG4aI/AAAAAAAAC4k/rCdHs8-5sO8/s1600/c3684769d7fd47fd8dfcbe786b8b88bf.jpg

MENJADI SARKASTIK BERJAYA

No comments
MENJADI SARKASTIK BERJAYA

Sarkastik seringkali disalahertikan masyarakat yang berpandangan ia agak biadab, tetapi hari ini kebolehan melahirkan penyataan berupa sarkastik atau sindiran adalah kemahiran yang mesti ada untuk menyampaikan tujuan.

Semestinya tujuan itu beserta niat baik atau niat tak baik terpulang pada penyampainya.

Teknik sarkastik ini adalah kaedah membalas atau menyatakan sesuatu secara berlapik dan tidak sembrono mengguris perasaan pihak yang ditujukan. Hati-hati menggunakan sindiran, takut dibalas dengan tumbukan pula.

Pada SE, sarkastik berlebihan kurang elok jika diamalkan. Cuba bayangkan seorang bapa mempraktiskan sarkastik kepada anak bujangnya setiap hari, dah jadi seperti perempuan mak nenek kan. Mana boleh Hero jadi macam tu, sesekali ok lah nampak nakal.
http://2.bp.blogspot.com/-WLyNn-LDNpg/UkpJeXFiUMI/AAAAAAAAC4U/VA28oDIfcxc/s1600/7641949c8d3c454eaddba2f199d05249.jpg

LAMAN SOSIAL BANYAK NEGATIF BERBANDING POSITIF

No comments
LAMAN SOSIAL BANYAK NEGATIF BERBANDING POSITIF

Laman Sosial Banyak Negatif berbanding Positif.

Berikut adalah temubual Jawi bersama tokoh bekas Mufti Negeri Johor (Sekarang Penasihat Majlis Agama Islam Negeri Johor), Dato' Noh Gadut.

Artikel ringkas dalam Bahasa Jawi ini sekurangnya dapat memperbaiki serba sedikit kemahiran membaca anda.


http://3.bp.blogspot.com/-SNn5F-25ix8/UkpIhOo4p4I/AAAAAAAAC4M/E5rYCAoNrt0/s1600/02b518f8f1e047fc8db4ac0a82d096e6.jpg

PELAWAT