Thursday, May 31

Jangan Menulis Hingga Lupa Dosa Pahala

No comments
KUALA LUMPUR – Bekas Mufti Perlis, Profesor Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin menggesa agar para penulis maya di internet, khususnya para blogger supaya memikirkan tentang dosa dan pahala apabila menulis mengenai pandangan mereka di blog masing-masing.

Menurut beliau, matlamat tidak menghalalkan cara di dalam memenangi hati para pembaca untuk menerima pendapat dan segala hujah mestilah berpandukan kepada sumber ilmiah serta berfakta supaya mengelak dari sebarang unsur fitnah atau tohmahan.

“Janganlah bila berada di depan komputer (untuk menulis), kita lupa pada dosa dan pahala pula,” katanya ketika menyampaikan ucapan sebagai panel di majlis Himpunan Ulama’, Cendekiawan Islam dan Penulis Maya Kebangsaan 2012 yang berlangsung di Hotel Seri Pacific, di sini hari ini.

Beliau turut mengajak para penulis di alam siber agar bekerjasama dengan golongan ulama di dalam tujuan menyatukan ummah menerusi ruang lingkup maya dengan penyebaran maklumat yang telus dan lebih positif.
Pandangan beliau itu turut dikongsi bersama oleh ahli akademik dari Institut Pendidikan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Professor Datuk Dr. Sidek Baba, yang menganjurkan agar para ulama, cendekiawan dan blogger menterjemahkan penulisan mereka menerusi strategi eklektik. Menurut beliau yang turut menjadi panel di majlis tersebut, kaedah elektik merupakan gabungan integrasi ilmu, sejarah kegemilangan silam Islam dan sosiologi moden yang diaplikasikan bersama di dalam usaha menyatupadukan ummah.

“Seorang ilmuan Islam Professor Dr. Taha Jabir membuat kajian mengenai kaedah eklektik yang menggabungkan nilai-nilai tersebut dan ia berkesan,” katanya pada ucapan yang bertema ‘Peranan Ulama dan Cendekiawan Islam Dalam Mendepani Dunia Siber.

Program himpunan tersebut dianjurkan oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan, Kelab Sahabat Bina Negara dengan kerjasama portal My.KMU.net, dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dijadualkan hadir menyampaikan ucaptama pada kemuncak program, esok.

Oleh: ZAMZUKHAIRI NOORDIN
18 Februari 2012

Bahaya Uri Bawah Rahim

No comments
Uri normal berada di dalam rahim wanita. Fungsinya membawa oksigen dan nutrisi penting untuk tumbesaran bayi. 20% uri berada di bawah tetapi apabila kandungan melebihi 28 minggu, uri akan tertarik ke atas oleh rahim yang semakin membesar. Jika uri masih tidak berada di kedudukan atas, ia dipanggil Placenta Previa (PP).

Placenta Previa peringkat 4 amat berbahaya dan risiko kelahiran pramatang dan pendarahan. Punca PP tidak dapat dinyatakan secara khusus tetapi rutin yang meningkatkan risiko adalah :

1. Mempunyai sejarah kelahiran pembedahan
2. Wanita kerap bersalin dan bilangan ramai
3. Wanita dibawah umur 20 tahun
4. Wanita yang merokok
5. Kandungan Hamil Kembar.

Tuesday, May 29

Powerful "Flame" virus found in Mideast

No comments

Security experts have discovered a new data-stealing virus dubbed "Flame" they say has lurked inside thousands of computers across the Middle East for as long as five years as part of a sophisticated cyber warfare campaign. 

It is the most complex piece of malicious software discovered to date, said Kaspersky Lab security senior researcher Roel Schouwenberg, whose company discovered the virus. The results of the Lab's work were made available on Monday.  Schouwenberg said he did not know who built Flame.

Researchers at Kaspersky said they were only starting to understand how Flame works because it is so complex. The full significance will not be known until other cyber security firms obtain samples of Flame. The Lab's research shows the largest number of infected machines are in Iran, followed by the Israel/Palestine region, then Sudan and Syria.   

The virus contains about 20 times as much code as Stuxnet, which attacked an Iranian uranium enrichment facility, causing centrifuges to fail. It has about 100 times as much code as a typical virus designed to steal financial information, Schouwenberg said.  

Flame can gather data files, remotely change settings on computers, turn on PC microphones to record conversations, take screen shots and log instant messaging chats.  He said there was evidence to suggest the code was commissioned by the same nation or nations that were behind Stuxnet and Duqu, which were built on a common platform.  Both Flame and Stuxnet appear to infect machines by exploiting the same flaw in the Windows operating system and employ a similar way of spreading.  

Monday, May 28

Tentang Bola Sepak Sahaja....

No comments


Menjelang EUFA EURO 2012 ni, marilah kita bagi peminat tegar bola kembali mengingati perkara-perkara berkaitan bola semasa berlangsungnya acara UERO ni. Ni adalah lokasi stadium yang akan berlangsungnya acara bola sepak dunia. Sambil2 boleh lah kita remind pengetahuan tentang bola sepak ni termasuklah padang bolanya.


Stadium Nasional Poland di Warsaw dikenali sebagai padang bola yang terbaik dari segi rumputnya untuk musim sejuk. Ia terkenal di Liga Eropah seperti Liga Perdana England dan La Liga Sepanyol bersuhu antar 16-24 Darjah Celcius.


Tapi tahukah Malaysia menggunakan rumput padang bola jenis apa dan kos pengendalian yang terlibat mencecah ratusan ribu ringgit. Jadi sebagai peminat bola, hargai kemudahan bertaraf antarabangsa yang disediakan kerajaan dan agensi terlibat. Tak perlulah taksub hingga merosakkan kemudahan bangku, pagar, dan tandas yang paling penting. Susah gak kalau tandas rosak ni hehe.

Rujukan Maskulin dan Berita Harian

Sunday, May 27

Pentingnya Kaki Yang Sihat.....

No comments
Manuver dan posisi keseimbangan anatomi tubuh semasa berjalan banyak memberi kesan pada tingkah laku terutamanya yang digunakan oleh Jurujual semasa menghampiri pelanggan.

Bukan promosi Jenama atau cenderung pada harga, tapi tips yang di beri oleh jenama Scholl ni banyak manfaatnya pada penjagaan kaki.

Bagi yang selesa berjalan jarak jauh, kasut bertumit memang menyakitkan, gunakan kasut running sports atau but jenama Magnum mesti selesa. Antara masalah menggunakan kasut yang salah seperti tips sebelah ni pernah juga aku alami. Selepas baca tips ni, sekurangnya aku tahu apa kaki aku perlukan hehe.

Rumah Amfibia di Darat dan Air

No comments
Amfibia kalau kita rujuk secara kamus adalah kebolehan berada di darat dan air. 

Kenderaan pelbagai guna Tentera selalunya dilengkapi ciri-ciri amfibia dan kebolehan adaptasi alam-sembunyi, ciri-ciri material mengelak dikesan haba dan radar dan lain-lain la tapi aku mudahkan cerita amfibia ni pada telnologi rumah amfibia.

Nak tahu lanjut teknologi ni secara am? Rujuk artikel tersebut.

Koleksi sendiri atau koleksi orang lain?

No comments
Aku da biasa jumpa orang apabila kita nak bercakap, masa tu lah dia gak nak bercakap. Macam lalat plak bunyinya sebab ia kedengaran berdengung2, tidak kuat dan tidak perlahan seiring aku bercakap macam dalam Gua Niah.

Apabila ber-blog, macam tu jugalah tuan punya blog ni sibuk nak mengulas berdasarkan tingkap perseptif dia aja. Kesian aku tengok satu keluarga ni di restoren. Si Suami nak makan, da lah malas masak, masa tu la si isteri menyibuk ambil gambar senarai menu, ambil gambar air, semua hidangan atas meja nak diambilnya sekadar masuk blog. Tak tahu lah berapa diskaun dia dapat, berapa royalti bulanan diterimanya apabila berjinak jadi ejen pengiklanan keluar modal sendiri ni.

Rasanya fungsi facebook, teknologi, telefon aplikasi canggih, blog, bayaran bulanan internet, masa berkualiti bersama keluarga ni da disalah ertikan hingga terbawa-bawa ke rumah sekadar nak menghadap komputer dan kemaskini status. Apakah kita nak mewariskan tabiat dan aktiviti sukarelawan macam ni kepada anak-anak?. Gajet mahal zahir di tangan, tapi batinnya untuk orang lain. Tools Reminder hebat tp dating lambat jugak. Lain la guna teknologi untuk income lebih, kena denda RM50K pun mampu bayar. Jangan ikut plak salah guna teknologi mcm ni.

Aku pernah mencadangkan di pejabat agar medium blog dijadikan rujukan perpustakaan online peribadi/kumpulan berkaitan kerja atau rujukan yang penting-penting. Selain kita dapat pahala, orang lain pun dapat pahala. Tapi segelintir mengatakan tak perlu sebab carian di Internet ada segalanya. Adakah kamu benar?

 1. Jika hobi aku mendaki gunung, hobi kamu bermain badminton, hoki dia menjahit. Ya memang semua hobi ini ada di Internet, tapi sentimental value pemilik dan orang lain tidak sama..Maksud aku, korang tak tahu di mana aku letak duit aku di rumah aku sendiri, begitu juga sebaliknya..So, apa yang korang catatkan di blog, hanya korang yang tahu warna warninya episod setiap satu cerita tu...Jadi, aku lebih cepat jumpa duit aku di rumah aku sendiri (blog sendiri) walaupun aku tutup mata berbanding korang...Fakta Pertama ni cuba korang bg tahu pada pengumpul setem, kereta antik tu tak payah buang masa pd hobi sia2 tu, pergi je ke muzium kalau nak tengok setem dan kereta antik.

2. Takkan korang nak membebel di blog cite2 yang merapu...Malulah wei...Kalau korang kena denggi, tentulah cite tentang hal korang sendiri kena denggi. Jarang orang buat blog cite yang mengarut dan tak sahih, so kalau aku buat blog koding projek aku, mestilah aku da test dulu. Malulah kalau jadi bugs dan error plak. Fakta Kedua ni. Kalau korang nak buat major surgery, korang boleh rujuk blog mereka yang pernah menjalani surgery. Belum surgery tapi bila baca da rasa mcm surgery online jek kan-sama juga pengamal seks berisiko apabila rujuk artikel S.T.D...


3. Aku suka warna merah, kamu suka warna pink, dia suka warna hijau. Hehe warna adalah salah satu penggalak@ "trigger unique string" kepada usaha dan momentum berterusan untuk anda memperkayakan rujukan maklumat di blog anda. Antara kaedah penggalak ni adalah dengan mengkategorikan blog, susunan mengikut peristiwa, template blog, rating, popular entry, tajuk dan lain-lain la. Kecualilah korang copy dan paste blog orang siap tajuk pun sama- cuma moderator je nama korang....Lepas tu nak cari entri da lupa, letak tajuk apa ek...Sama juga kalau lampu hijau pagi2 anda kena minum nescafe, minumlah dulu. Kalau da terpakai masa bekerja, gantilah di waktu petangnya. Fakta Ketiga ni.

4. Blog kamu adalah unik bergantung kepada pengalaman, karaktor dan persepsi kamu memandang dunia. Semua orang sempurna fizikal mampu berlari, tapi mengekalkan laju dan masa larian tu sendiri ukur la. Maka secara langsung, semua blogger adalah GURU, tapi anak muridnya faham atau tak bergantung pada kamu lah. Jangan ler salahkan orang lain tak faham, takda inisiatif nak belajar la, lembab la, sebenarnya kamu yang bermasalah. Kamu sorang aje lah yang rajin-"obses sindrom rajin terkedepan". Fakta Keempat berlagak pandai ni harap2 janganlah ada dalam diri aku.

5. Blog seperti Wordpress menyediakan emel berkala kepada pendaftar-peminat kamu setiap kali kamu masukkan entri baru. Jika entri kamu berhubung kesihatan - Apa itu Talasemia, berhubung pengetahuan - Bunga Mayat, sekurangnya 1 emel makluman dihantar, dapatlah juga info kepada pengikut kamu. Forum ada ke fungsi ni?. Ni adalah kaedah menghimpun dan kongsi maklumat dalam organisasi  secara rutin dan ada follow up. Fakta Kelima ni menyegarkan jiwa mereka yang dahagakan ilmu. Haha macam nak minum air kelapa je la.

6.  3/4 hari nak exam, mana boleh rujuk buku lagi, mestilah rujuk nota sendiri . Perkataan2 penting dah tak boleh tulis panjang2 nanti takut lupa. Takkan nak pinjam short notes kawan plak langsung tak faham. Kalau dalam blog untuk benda2 sensitif aku tak bg details la @ aku warnakan font dengan warna putih-visible, cuma aku je faham (metafora situasi). Blog gaya mcm ni, lebih kurang macam self-belonging, nak pakai waktu urgent dan  sentiasa ada bila diperlukan.

7. Sebaran Am & Persaingan yang munasabah maksudnya jika korang seorang pembaca buku tegar di Perpustakaan, dapat nombor 1 tiap bulan di tampal di papan kenyataan perpustakaan pun, ia hanya jadi saingan pada kumpulan anda aje - yang dtg library je nak lwn rekod anda. Jadi info mcm tu agak sinikal sebab lwn kumpulan kecil. Amik ko kalau lwn di search engine...so huge collection!!..tinggal tunggu 'tuang' aje.


8. Blog ni free-dalam Bahasa Melayu-percuma, tak perlu login sistem- tengok forum. Mana ada orang nak buang masa login, klik itu, klik ini. keyin URL pun susah..pastu searching keywords tak return plak...adoiiii. Dah la kat uma malas membaca buku depan mata, nak baca forum pun bersyarat. Kalau dah salin blog orang, jangan lupa bubuh kredit milik orang. Kalau orang tu dah meninggal, ada juga ilmu dia dlm blog korang. Tu lah aku cakap buat blog, jangan simpan link url orang, mana tau orang tu frust cinta, terus delete akaun dia. Fakta Kelapan ni...dan masa untuk tidur. Selamat Malam.

Sejuta Belia di Putrajaya

No comments

Aku sebenarnya tak pandai nak mengarang, tak pandai nak bermadah-madah sebab tu ramai awek tak berkesudahan dengan cinta kot ahaks2. Hissh aku bukan nak cerita awek2, malam ni buat pertama kalinya aku hadir ke Himpunan Belia dan juga Jom Heboh!!... Dulu tak minat, tapi mungkin minggu ni byk aktiviti aku melibatkan kerja, so kenalah hiburkan diri jalan-jalan-rasanya 4KM pusing2-teknik jimat menghilangkan stres.

Sambil cari earphone, dapat juga lihat beberapa stage konsert, ada dekat 7/8 stage termasuk Tomoi. Banyak tu, semalaman rasanya tak sempat habis.



Hahhh tu dia dari hujung bulatan Putrajaya Holdings sampai ke KBS ni aku jalan kaki. Kira banyak barang dapat tawar murah la. Tapi penganjur Jom Heboh je aku rasa macam di Pasar Malam-maksud aku berada di pasar malam. Ramaiyer orang, macam ni rupanya apabila kaum belia 'mengamuk' kot hehe......Tahun depan buat lagi dekat2 tarikh masuk gaji ya. Tabik organizer dan sukarelawan Himpunan Jutaan Belia 2012.

* Kesian tadi pada pengunjung yang bertanya tak tahu arah tuju. Sorry, Aku pun sama tak dapat membantu.


Ramainya terlibat aktiviti sihat begini. Selain menambah ilmu dan cuci mata, dapat juga 10,000 langkah sehari.
 Secara keseluruhan, aktiviti tersebut terbahagi kepada 11 segmen utama iaitu Himpunan Sejuta Belia, Modal Insan, Y-Avenue, Malaysia Cergas, MAHA Youth dan Majlis Belia Malaysia (MBM).
Aktiviti turut membabitkan segmen World Youth Fantasy & Gadget World; Y Central; Karnival Memancing Sejuta Belia; We Care, We Smart, We Young dan Karnival Belia Budaya 1 Malaysia.
Kesemua segmen itu membabitkan 80 acara berbentuk pertandingan (41.4 peratus), kerohanian dan keilmuan melibatkan 93 acara (48.2 peratus) manakala persembahan dan pertunjukkan sebanyak 20 acara (10.4 peratus).
Rujukan :
  1. http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/isu-nasional/114-beli-belia/9799-himpunan-sejuta-belia.html
  2. http://www.hbn.gov.my/
  3. Dan pemerhatian/pamplet events di lokasi





Sunday, May 20

Jom Belajar Mekanik Sekejap

No comments
Jom belajar mekanik sekejap. Kali ini kita kenali apakah kesan pada prestasi enjin apabila kerap menggunakan pelincir 10W-60, Sistem Penyejuk ATF, Penggunaan minyak Proton Saga SE dan pertanyaan mengenai penggunaan kit badan Evo 3 pada Wira. Hmmm beli ajelah Evo 3 2nd hand kalau dah minat sangat Evo.

Kepantasan Langkah Kaki & Kesannya

No comments
Tidak perlu membeli basikal yang mahal, tidak perlu membeli cross trainer secara ansuran, tidak perlu membeli kerusi urut secara pinjaman. Tapi belikan kaki kamu sepasang kasut running atau kasut sukan yang terbaik untuk kamu beriadah.

Basikal yang mahal susah dibawa, parkir pun takut hilang, basikal murah segan pulak. Tapi kalau sesekali ke SOGO, pakailah sepasang kasut sukan terbaik dan sebuah beg galas - siap plastik, kain sembahyang, pencuci muka ke, bolehlah singgah ke surau untuk solat. Berjalan kaki baik untuk postur dan rentak ritma jantung agar lebih baik dengan kawalan organ pernafasan. Jadi mulakanlah berjalan.

Peminum Kopi Hidup Lebih Lama

No comments
Bangsa Yahudi menyukai kopi dan tertubuhnya Starbucks adalah kerana mempercayai khasiat kopi sepertimana Rasullulah SAW.

Kita sering disuap dengan berita-berita bahawa pengambilan kopi tidak sihat kepada kesihatan terutamanya Darah Tinggi. Sepertimana daging kambing yang lebih rendah lemak & Kolestrol dari daging ayam, ia juga dilabelkan penyebab Hypertensi

Tapi siapakah yang memberi info dan takrifan kopi tidak elok kecuali rakan-rakan dan bualan mulut ke mulut sahaja. Ini adalah fakta rujukan maklumat kebanyakkan orang, tidak mengkaji kebaikan tapi membawa keburukan secara tersusun dan kejat. Maksud aku ilmu yang seseorang dapat tu terus kekal momentumnya & tak boleh ditegur lagi jika kita katakan sebaliknya. InsyaAllah, aku akan muatkan artikel kebaikkan daging kambinglah yang menunjukkan kamu sebenarnya memendam tanda-tanda Hypertensi sebenarnya.

Penyakit Keturunan - Ganguan Sel Darah Merah (Talasemia)

No comments
Sebelum berkahwin, kita selalu disarankan mengambil ujian HIV, pengenalan Rhesus Darah dan beberapa ujian asas dalam agama. Bab ujian HIV ni, secara peribadi sebagai kakitangan Kementerian Kesihatan, aku cadangkan Klinik Kesihatan Yang Terbaik adalah di Klinik Kesihatan KAJANG dan BANGI - kawasan berdekatan Putrajaya.

Klinik Kesihatan PUCHONG....hmmm terlalu mengecewakan dengan kaedah ruang menungu, sistem Queue,dan  Medical Assistant (Jangan berlagak macam Pegawai Perubatan dan belek handphone sahaja - khusus untuk MA Lelaki KK PUCHONG ni, patutnya kamu segan nak perkenalkan ISO dan SOP Klinik pada orang yang salah. Sudahlah buat temujanji hampir 10 hari, waktu pemeriksaan dari pagi ke petang, bila datang, kamu suruh queue lagi bersama hampir 40-50 orang pesakit luar di luar klinik tu (berbumbung tanpa dinding). Tak paham aku...Sedih la tengok ko nih bro, kit HIV test tu 10 minit je kalau ko nak buat @ aku buat sendiri. Aku tak maklum Komunikasi Korporat KKM sebab lega ada seorang jururawat India yang baik perangai dan etikanya).

Medical Assistant Encik Rashid Abd Aziz dan staf Klinik Kesihatan Bangi-kamu semua betul2 profesional mengurus klien (pesakit) secara teratur dan tersusun dari pendaftaran hingga ke  farmasi. Terima Kasih kerana berulang kali aku dapatkan rawatan di klinik ni walau jauh, ia tetap tidak mengecewakan semua pesakit.

Balik pada Kes Talasemia ni, senangeja.blogspot.com, belum mempunyai artikel sebegini. Kes Talasemia ni dianggarkan 780,000 ke 1.3 juta pembawa genetik di Malaysia. Kelahiran bayi tidak menampakkan tanda-tanda pada tahun pertama. Talasemia berlaku apabila penyakit genetik menggangu pembentukan sel darah merah normal. Moga ia menjadi rujukan pembaca.

Wednesday, May 16

Bahaya Apabila Pam Air Bocor

No comments
Pam Air kenderaan bertindak sebagai  pengalir arus air ke dalam enjin untuk sistem penyejukan dan suhu ini akan disukat melalui kepanasan air oleh pengesan tokok suhu - Water Temperature Sensor.

Pam Air terletak di bahagian  intake manifold. Tokok ini akan memberi isyarat untuk memusingkan kipas pada radiator apabila suhu air mencapai tahap kepanasan.

Jika Pam air rosak atau bocor...hmmm apa akan terjadi kepada kenderaan kita...tentunya ada di dalam artikel ini. Rajin-rajin membaca kerana anda atau orang lain perlu mempunyai pengetahuan asas ini.

Lukisan Termahal di Malaysia

No comments
Lukisan Termahal di Malaysia mungkin agak janggal didengari oleh orang ramai. Hanya peminat lukisan sahaja yang mendapat maklumat ini tapi pernahkah kita melihat lukisan tersebut? Soroti artikel tersebut.

Usah Tahan Ejakulasi, Risiko Pemanduan Jarak Jauh, Kunyit Anti Kanser

No comments

Ejakulasi istilah klimaks bagi wanita dan juga lelaki. Tetapi kes kali ini adalah bersangkut paut dengan lelaki. Apabila ejakulasi yang ditahan, kemungkinan air mani bercampur dengan darah akan berlaku. Simptom ini dikenali sebagai HEMATOSPERMIA @ air mani bercampur darah.

Kemungkinan darah hadir dari pundi kencing @ pundi prostat (pundi mengahsilkan air mani). Sebarang masalah berkaitan, boleh dirujuk kepda pakar urologis untuk mengesahkan simptom penyakit dengan kajian kes sedia ada.

Kurangkan kebergantungan kepada ubatan tradisional yang tiada ujian makmal dari Pakar Kesihatan Tempatan atau Kementerian Kesihatan Malaysia. Pengambilan ubatan yang tiada kajian, tidak dapat dibuktikan keberkesanannya atau kemungkinan risiko yang bakal ditanggung pesakit.

Selain itu, pemandu kenderaan jarak jauh, sila ambil perhatian artikel ini. Peminat kunyit juga tidak ketinggalan hehe.

Tuesday, May 15

SQL Query Pecahan Kepada Tarikh dan Masa

No comments
Salam pada pengunjung, bagi yang biasa menggunakan database dan teknik query SQL. Kebanyakkan kaedah untuk pecahkan sebaris data adalah dengan teknik substring parameter.

Kali ini kaedah memecahkan fields jenis tarikh/jam kepada beberapa fields pecahan mengikut Hari, Bulan, Quarter Month, Tahun, Jam, Minit, Saat dengan lebih mudah.
Moga SQL Query mudah ini dapat memberi idea kepada Pembangun Pangkalan Data.

Monday, May 14

Rashid Bin Mubarak Al Subaei (EX-OMAR)

No comments
Anda kenal dengan gelaran EX-OMAR yang pernah menggemparkan dunia Arab dan Dunia Hackers?. Beliau adalah Rashid Bin Mubarak Al Subaei, 28 Tahun, telah kembali kerahmatullah akibat diserang asma.

Beliau mendedikasikan hidup beliau untuk syiar Islam dan menamakan usahanya sebagai Jihad Elektronik.

Pernah mendapat tawaran dari syarikat Yahudi dengan gaji AS$50,000 sebulan kerana kagum dengan kemampuan dan menyifatkan beliau seorang genius dalam dunia sistem perkomputeran. Antara kemahiran beliau adalah menggodam Bursa Saham Tel Aviv dan menceroboh laman web peribadi Menteri Luar Israel untuk menegur tindakan biadap beliau.

Al-Fatihah untuk roh EX-OMAR

Pandang Muka Saudara Muslim dengan Wajah Berseri-Seri

No comments
Untuk mendapat cinta Allah, kita hendaklah ikut nasihat Nabi Muhammad SAW.

Contohnya ketika bangkit dari tidur disunatkan membaca doa, mendahulukan kaki kiri apabila masuk tandas dan mendahulukan kaki kanan ketika keluar tandas, apabila memakai pakaian mulai dari tubuh kanan dan apabila ingin menanggalkan pakaian melalui bahagian kiri tubuh, mengucapkan salam apabila bertemu saudara Islam dan lain-lain bolehlah rujuk artikel ini.

Tahukah Anda?

No comments


Tahukah Anda siapa yang mula-mula mencipta Radio Pertama di dunia, Siapa Yang Mencipta Kalkulator Mesin Kira-Kira. Radio pertama dicipta oleh Guglielmo Marconi pada 1895.

Tahukah anda pembedahan Lasik untuk sepasang mata berharga RM 2888 dan pembedahan Katarak Mata berharga RM 2200 untuk 1 mata sahaja - harga ini rujukan bulan April 2012 di klinik pembedahan mata swasta.

Tahukah anda 90 % penyakit di dunia ini berpunca daripada tekanan perasaan. Samada kita sedar perasaan kita ditekan-tekan atau kita sengaja mencari punca untuk menekan perasaan kita ....huhu paranoidnya ayat ni. Dan tahukah anda marshmallow yang boleh dimakan tu ada juga yang takut kepadanya. Hmmmmmm banyak aku tak tahu tapi sama-sama lah ia di sini untuk kita ketahuinya.

Sunday, May 13

el Toro Butchery & Grill Subang Avenue

No comments
Kali ini aku ingin memperkenalkan sebuah restoren berasaskan daging milik Bumiputra (Macam promosi je hehe). Restoren el-Toro Butchery & Grill di SUbang Avenue atau sinonim dengan gelaran lembu jantan mula beroperasi Julai 2011 menghidangkan masakan Barat sebagai menu utama.

Restoren ini dimiliki oleh Adrian Sani menjelaskan bahawa semua menu didapati dari daging segar yang dibungkus secara vakum dari Australia dan New Zealand (Daging Lembu Tempatan kurang enak kot). Jika tidak makan daging, anda juga boleh memilih menu makanan laut. Harga ditawarkan dari RM15.00 ke RM150.00.

Datanglah ke el Toro Butchery and Grill di Subang Avenue Subang Jaya setiap hari 12.00 PM ke 11.00 PM.

Saturday, May 12

INFO KESIHATAN - HERNIA - BENJOLAN ABNORMAL

No comments

Artikel Kesihatan Kali ini adalah mengenali simptom Hernia, apakah hernia dan adakah hernia itu normal. HERNIA boleh dikesan dengan pembesaran abnormal ketulan dibahagian tertentu. Sebelum ini aku ada muatkan artikel kesihatan berkenaan ketulan  SEL LEMAK LIPOMA

Artikel Hernia ini pernah menjadi carian popular pesakit di Google. Mungkin rating carian ini akan lebih bermanfaat dengan perkongsian artikel kesihatan ini.

Rakyat Malaysia bakal tinggalkan Twitter dan Facebook hanyalah selangan genre antara bacaan Tips Kesihatan dan Info ICT Malaysia. Moga kaedah pengalihtumpuan bacaan macam ni, aku harap dapat melonjakkan minat membaca artikel yang bercorak pengetahuan.

TIPS NAK BESARKAN ARTIKEL, RIGHT KLIK, OPEN IMAGE IN NEW TAB (di Tab berikutnya anda boleh besarkan artikel ini/atau save aje ke PC)

Part 2 : Ujian HIV/Sifilis/Gonorea-Penyakit Tularan Seks STD

4 comments
Klik Sini untuk Rujuk Artikel Berkaitan Penyakit Kelamin.


Apakah Penyakit Kelamin?

Penyakit kelamin boleh disebarkan melalui perhubungan seks. Ia juga dikenali sebagai sexually transmitted disease (STD) atau venereal disease (VD). Organisma yang menyebabkan penyakit kelamin adalah terdiri daripada bakteria, virus atau fungus.

Berikut adalah jenis-jenis dan organisma yang terlibat:



Bagaimanakah Penyakit Kelamin Merebak?
Penyakit kelamin merebak melalui:

·         Perhubungan seks
·         Berdampingan secara fizikal dengan individu yang telah dijangkiti

Beberapa jenis penyakit kelamin boleh merebak melalui pemindahan cecair badan (air mani dan cecair dari faraj) daripada individu yang telah dijangkiti. Contohnya HIV, Hepatitis B, NGU, dan gonorea.

Sementara itu, jangkitan penyakit kelamin seperti sifilis, herpes dan warts boleh merebak melalui sentuhan kulit. Penyakit sifilis, hepatitis B dan HIV juga boleh merebak melalui ibu yang telah dijangkiti virus tersebut kepada bayinya ketika di dalam rahim atau sewaktu dilahirkan, penagih berkongsi jarum, atau pemindahan darah yang dijangkiti.

Tanda-Tanda Dan Gejala-Gejala
Apakah Tanda-Tanda Dan Gejala-Gejala Penyakit Kelamin?

Ia bergantung kepada jenis dan peringkat jangkitan tersebut. Kadangkala, pesakit tidak mempunyai sebarang tanda atau gejala (dikenali sebagai asymptomatic infection).

Tanda-tanda jangkitan ini ialah:
·         Lelehan dari kemaluan
·         Sakit semasa kencing
·         Luka atau ulser di bahagian kemaluan
·         Ketumbuhan di bahagian kemaluan
·         Bengkak kelenjar limfa di bahagian pangkal peha
·         Ruam di bahagian kemaluan dan anggota badan
·         Mata berair bagi bayi yang dijangkiti

Diagnosis Penyakit Kelamin
Bagaimanakah Diagnosis Atau Pengesahan Penyakit Kelamin Dilakukan?

Ujian darah dapat mengesahkan beberapa penyakit kelamin termasuk sifilis, hepatitis B dan HIV. Ada juga yang dapat disahkan melalui lelehan atau sampel cecair daripada kulit atau membran mukus.


Komplikasi
Sekiranya tidak dirawat awal, jangkitan kuman akan merebak ke organ lain menyebabkan komplikasi:

·         Bagi lelaki, boleh merebak ke bahagian testis, vesikel semen dan kelenjar prostat lalu menyebabkan kesakitan dan kemandulan.
·         Bagi wanita, ia boleh mengakibatkan kemandulan, mengandung luar rahim atau jangkitan pelvis.
·         Bagi bayi, jangkitan herpes boleh menyebabkan buta atau terencat akal. Congenital Syphilis di kalangan bayi menyebabkan kecacatan semasa kelahiran.
Terdapat beberapa jenis ketuat kemaluan yang menyebabkan kanser. Sebanyak 5-10 peratus penghidap hepatitis B menjadi pesakit kronik dan berisiko tinggi untuk mendapat kanser hati.

Rawatan
Adakah Penyakit Kelamin Boleh Dirawat Dan Disembuhkan?

Penyakit kelamin boleh dirawat dengan antibiotik, ubat anti-virus atau anti-parasit. Lebih daripada satu ubat diperlukan untuk merawat dan menyembuhkan penyakit kelamin. Tidak semua penyakit kelamin dapat disembuhkan.

Sesetengah penyakit kelamin boleh dirawat berdasarkan gejala-gejala seperti ulser di kemaluan, lelehan dari uretra dan faraj. Ia dipanggil sebagai Modified Syndromic Approach (MSA) yang terdapat di klinik kesihatan kerajaan. Rawatan awal boleh mencegah jangkitan daripada merebak dan komplikasi:
·         Dapatkan rawatan segera daripada doktor berdekatan bagi antibiotik yang bersesuaian
·         Jauhkan diri daripada hubungan seks sebelum mendapatkan pengesahan doktor bahawa anda telah sembuh
·         Jangan ambil rawatan sendiri kerana ia dapat merencatkan gejala jangkitan dan menyebabkan komplikasi akibat rawatan tidak lengkap
·         Pastikan pasangan anda mendapatkan pemeriksaan lanjut supaya rawatan awal dapat diberikan sekiranya dia dijangkiti.

Pencegahan
Amalkan Hubungan Seks Yang Selamat

Penyebaran jangkitan penyakit kelamin dapat dielakkan melalui langkah berikut:
·         Jauhi diri, jika boleh, daripada mengadakan hubungan seks
·         Setia kepada pasangan anda.
·         Amalkan hubungan seks yang selamat seperti menggunakan kondom
·         Jauhi diri daripada alkohol sebelum atau selepas hubungan seks kerana ia menyebabkan hilang penilaian anda 

    Suntikan Pelalian
Suntikan pelalian hepatitis B dapat memberikan perlindungan sepanjang hayat.


PELAWAT