Wednesday, July 29

OXYGEN SENSOR BERMASALAH-LAMPU DASHBOARD BERNYALA

18 comments
OXYGEN SENSOR BERMASALAH - LAMPU DASHBOARD BERNYALA

Pernah lihat simbol ini ‪‎MENYALA‬ di dashboard meter kereta anda?
jom baca dan ketahui apakah maksud amaran ini.


Adakah pernah melihat simbol ini menyala pada meter kereta anda? Ini adalah simbol amaran yang mana ECM/ECU (Engine Control Moduletelah mengesan sesuatu yang tidak kena pada enjin kereta anda. Jika lampu amaran ini menyala, anda perlulah memeriksa kereta anda pada kadar yang segera. Jika tidak, kerosakan yang lebih besar bakal berlaku. Pastinya anda ingin tahu apakah kerosakan yang menyebabkan lampu amaran itu menyala?

Sensor oksigen (atau sensor lambda ) adalah alat elektronik yang mengukur kadar oksigen ( O2 ) dalam gas atau cecair yang dianalisis. Ia telah dibangunkan oleh syarikat Robert Bosch GmbH semasa tahun 1960-an di bawah pengawasan Dr. G√ľnter Bauman.

Kenderaan sistem pancitan bahan bakar menggunakan oxygen sensor. Oksigen sensor terpasang sebelum catalytic converter biasanya disebut oksigen sensor No.1 sedangkan oksigen sensor yang terpasang setelah TWC (Three-Way Catalytic Converter) disebut oksigen sensor No.2.

Menurut kajian, oksigen sensor adalah penyebab utama lampu amaran check engine menyala. Penutup tangki minyak yang rosak juga adalah salah satu penyebab lampu amaran menyala namun kes berlaku sangat sedikit berbanding oksigen sensor. Jadi apakah itu oksigen sensor?


Oksigen sensor terletak di manifold ekzos dan selepas catalytic converter. Oksigen sensor akan memberikan isyarat kepada ECU untuk mengawal selia campuran bahan api di kebuk pembakaran. Ia membentuk sistem kawalan bahan api tertutup yang mana ECU akan mengawal selia bahan api samada perlu gunakan banyak atau sedikit. 







Oksigen sensor akan memberi maklumbalas kepada ECU melalui arus elektrik dan ECU akan menentukan jumlah bahan api yang perlu dicampurkan. Jika sensor membaca oksigen yang terlalu banyak maka telah berlaku pembakaran yang tidak lengkap. ECU menerima maklumat pembakaran tidak lengkap berlaku dan akan menambah jumlah campuran bahan api dalam kebuk pembakaran. Dengan penggunaan alat ini, bagi kereta model Myvi- boleh menjimatkan minyak dengan tambahan jarak sejauh 40KM hingga 60KM lagi. Usia alat ini dalam 100,000 KM dan perlu ditembak dengan angin atau gantian baru jika rosak. Contoh harga Oxygen Sensor di Lelong.

Tutorial di Youtube
Kisah Mekanik 1
Kisah Mekanik 2
Jika tiada langsung isyarat dari sensor ke ECU disebabkan masalah atau kerosakan, ECU akan sentiasa mengarahkan campuran bahan api yang banyak yang menyebabkan kereta anda menjadi kuat makan minyak. Oksigen sensor akan kurang bertindakbalas jika ianya sudah digunakan terlalu lama dimana kekotoran yang keluar dari injap ekzos plumbum dan sulfur. 


Penggunaan additive juga boleh menganggu fungsi oksigen sensor. Sensor juga boleh mengalami kerosakan akibat dari simbahan air ketika membasuh bahagian underbody kereta. Kadang-kadang masalah lampu amaran check engine ini boleh selesai dengan membersihkan semula oksigen sensor dengan kaedah air blow. Jika tidak berjaya, anda perlulah menukar sensor tersebut dengan harga sekitar RM150 hingga RM450 mengikut jenis kereta. Tiada rugi anda menukarnya kerana jika tidak diganti, anda akan kerugian dari segi penggunaan bahan api yang banyak. Sharekan post ini jika ianya membantu anda.



- Rujukan Facebook/Internet

ROTI CANAI TUMPULKAN MEMORI?

No comments
Pautan Berkaitan :
1. ROTI CANAI TUMPULKAN MEMORI
2. POKOK ITU BESAR 
3. ROTI CANAI MISTERI 

ROTI CANAI TUMPULKAN MEMORI?

BEBERAPA tahun lalu, seorang sahabat memberitahu penulis mengenai penuntut tahfiz sukar untuk menghafaz al-Quran jika mereka makan roti canai. Beliau bertanya sama ada penulis tahu apakah bahan dalam roti canai yang menyebabkan keadaan tersebut.


Satu daripada bahan yang dapat penulis fikirkan ialah polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH). PAH ialah sebatian kimia terhasil apabila bahan makanan yang dipanaskan hingga hangus.



Sebatian PAH yang utama ialah anthacene, phenanthrene, tetracene, chrysene, triphenylene, pyrene, pentacene, benzo[a]pyrene, corranulene, benzo[ghi]perilene, coronene dan ovalene. Sebatian PAH adalah serupa dengan sebatian kimia terdapat pada bitumen iaitu cecair hitam pekat yang biasa digunakan sebagai bahan untuk menurap jalan.



Terdapat sebuah kajian ke atas tikus yang menunjukkan bahawa benzo[a]pyrene iaitu sejenis PAH mengganggu memori dan pembelajaran spatial (pembelajaran secara keseluruhan, bukan secara urutan). Kajian yang dimaksudkan berjudul New candidate proteins for Benzo[a]pyrene-induced spatial learning and memory deficits’ terbit dalam The Journal of Toxicologal Sciences (2011).



Untuk pengetahuan pembaca budiman, asap rokok, kerak nasi, sate, makanan salai, makanan BBQ dan makanan yang digoreng terlalu garing mengandungi PAH.



Marjerin



Bahan kedua dalam roti canai yang mungkin boleh menumpulkan daya hafalan seseorang yang penulis fikirkan ialah marjerin! Marjerin digunakan bagi menggantikan ghee atau minyak sapi bertujuan melembutkan dan sebagai penambah perisa roti canai. Ia merupakan satu-satunya bahan yang ditelah (diteka) oleh sahabat penulis yang bercerita mengenai kaitan roti canai dan kemerosotan hafalan penuntut hafazan al-Quran.



Boleh dikatakan hampir setiap marjerin tidak mengira jenama mengandungi lemak trans. Penulis akan terangkan dahulu mengenai lemak trans sebelum menunjukkan bukti kaitan antara pengambilan lemak trans dengan kemerosotan memori dari sudut kajian sains.



Lemak trans merupakan konfigurasi terhasil daripada proses tekanan tinggi dalam penghasilan lemak terhidrogenasi. Hidrogenasi pula ialah proses penambahan atom hidrogen bagi mengubah sebatian lemak tak tepu kepada sebatian lemak tepu. Penambahan atom hidrogen pada sebatian lemak tak tepu menyingkir ikatan ganda dua yang biasa dimiliki oleh lemak tak tepu.      



Lemak tak tepu mengandungi satu atau lebih ikatan ganda dua. Lemak tak tepu mono (1 ikatan ganda dua) atau poli (2 atau lebih ikatan ganda dua) bersifat cair pada suhu bilik kerana memilki konformasi bersiku. Sebaliknya lemak tepu yang memiliki konformasi lurus pula beku. Proses hidrogenisasi bertekanan tinggi mengubah sifat lemak sayuran kepada sifat lepa susu asli pada suhu bilik. Tambahan perisa dan pewarna dilakukan bagi menarik perhatian pengguna.



Lemak tak tepu semulajadi terdiri dari konfigurasi ‘cis’ di mana kedua-dua atom hidrogen terletak pada sisi yang sama relatif ikatan ganda dua. Pada konfigurasi trans pula atom hidrogen terletak pada sisi bertentangan relatif ikatan ganda dua.



Dalam setiap proses hidrogenisasi (penambahan atom hidrogen) bukan semua ikatan ganda dua berupaya diubah kepada stuktur lemak tepu di mana sebahagian kecil produk yang dihasilkan adalah terdiri dari konfigurasi trans.



Ikatan ganda dua pada lemak-lemak sayuran semulajadi (istilah yang tepat ialah rekaan/ciptaan ALLAH SWT) samada pada lemak tak tepu atau lemak mono tak tepu biasanya terdiri dari konfigurasi cis. Namun terdapat juga lemak tak tepu dengan ikatan ganda dua konfigurasi trans pada daging, susu dan produk tenusu terhasil dari haiwan-haiwan seperti lembu, kambing biri-biri dan kambing.



Ujian memori



Sebahagian besar asid lemak yang dihasilkan oleh haiwan tersebut biasanya terdiri dari asid lemak trans karbon 18 (lemak trans C18) di mana separuh darinya adalah asid vaccenic.



Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) menganggarkan jumlah pengambilan lemak trans tersebut dalam diet manusia adalah antara 15 – 20 peratus. Perbezaan ketara antara lemak trans semulajadi (ciptaan ALLAH SWT) dengan lemak trans olahan/ciptaan manusia ialah jadi segi keselamatan. Ia tidak berbahaya kepada kesihatan manusia seperti dibuktikan oleh kajian sains.  



ALLAH SWT yang Maha Bijaksana memang merekacipta bahan makanan yang sesuai dengan fisiologi manusia termasuk lemak trans terkonjukasi (conjugated) yang dihasilkan oleh haiwan ruminan yang biasa dimakan manusia.



Sebaliknya, lemak trans ciptaan manusia telah didapati dari masa ke masa menimbulkan kesan buruk pada fisiologi.      



Sebuah kajian berjudul A Fat to Forget: Trans Fat Consumption and Memory yang diterbitkan oleh PLOS ONE (Jun 2015) menunjukkan bahawa pengambilan makanan mengandungi lemak trans yang tinggi dikaitkan dengan melemahkan memori pada golongan lelaki berusia 45 dan ke bawah.



Beberapa saintis penyelidik diketuai oleh Beatrice A. Colomb, MD, PhD menilai data dari 1,018 lelaki dan wanita di mana mereka diminta menjawab soal selidik berkaitan makanan dan ujian memori yang melibatkan pengingatan perkataan. Secara purata, lelaki berusia 45 dan ke bawah berupaya mengingati 86 perkataan.



Bagaimanapun, setiap penambahan pengambilan lemak trans sebanyak 1 gram sehari menyebabkan pengingatan mereka merosot sebanyak 0.76 perkataan. Ia diterjemah sebagai kemerosotan 12 perkataan yang dapat diingati oleh golongan muda yang mengambil makanan mengandungi lemak trans pada paras paling tinggi dalam kajian berbanding dengan mereka yang tidak mengambil lemak trans sama sekali.      



Lemak terhidrogenasi



Harapan penulis ialah dengan pendedahan ini, kesan kemerosotan memori yang dialami oleh penuntut hafazan al-Quran akibat makan roti canai seperti dicerita sahabat telah terungkai. Pada masa sama, diharapkan ibu bapa yang mengharapkan kecemerlangan memori anak agar membimbing anak mereka dengan mencadangkan pengambilan makanan yang bermanfaat dan mengelakkan makanan yang menggganggu kesihatan termasuk makanan untuk kesihatan serta kecermerlangan otak.



Di Amerika Syarikat dan Singapura, kandungan lemak trans kurang daripada 0.5 gram untuk setiap hidangan boleh didakwa oleh pengeluar produk sebagai bebas lemak trans. Ia boleh menimbulkan kekeliruan kepada pengguna di mana mereka mungkin akan mengambil makanan ‘bebas’ lemak trans dan mengakibatkan mereka mengambilkan secara berlebihan.



Selain roti canai, lemak trans biasanya terdapat dalam aiskrim, biskut, kentang goreng (french fries) dan kek. Terdapat air soya diimpot dari Thailand berkemungkinan mengandungi lemak terhidrogenasi. Pada label ia hanya dinyatakan minyak kacang soya atau sawit sahaja.



Namun dari segi rasa air, kemungkinan yang ditambah ialah lemak terhidrogenasi.



Sebagai penutup penulis hairan mengapa laman web Unilever Food Solutions tidak menyenaraikan langsung kandungan pelbagai jenis lemak termasuk lemak trans yang terdapat produk marjerinnya.

4 EASY BEAUTY TREATMENTS YOU CAN DO YOURSELF INSTEAD OF GOING TO AN EXPENSIVE SPA

No comments

4 Easy Beauty Treatments You Can Do Yourself Instead of Going to an Expensive Spa


The beauty industry can be such a scam at times. Products that cost hundreds of dollars can end up not working or losing their effectiveness after a few days. It’s also a bit of a pain buying an expensive body scrub and only using it once or twice before forgetting about it, discovering two years later that it has expired.


If you just need a quick fix every now and then, instead of wasting money on beauty products full of questionable chemicals, you can save a bit of money thanks to these easy beauty hacks using items you should have in your kitchen. Don’t worry, we’re not suggesting you start washing your hair with baking soda. The ick factor for each of the below is fairly low.




Cucumber / tea bag eye treatment


If you have sinus issues or spent the entire night bawling, you might be waking up with eyes that resemble terrified puffer fish. No amount of eye cream can reduce the puffiness, but a few simple at-home treatments when used in the morning can prevent you from being asked by colleagues at work who punched you in the face the night before.


Stick some teaspoons in the freezer (I do this the night before if I forsee myself being sleep deprived the next day) and when they’re ice-cold, take them out and place the backs on your closed eyes. They work the way an ice pack would on a swollen bump.

Next, cut two slices of cucumbers and place them over your eyes as you lie in bed trying not to fall asleep again. Alternatively, you can steep two tea bags in hot water for a few minutes, then remove them from the cup, place them on a plate and put them in the freezer for a few minutes until they’re cold. Then squeeze out the liquid and place the tea bags over your eyes. The acids and caffeine will reduce the puffiness in your eyes.

Hair mask

If you’re someone with crazy flyaway hair that makes you look like you’re perpetually being given electric shocks, a hair mask can solve your problems somewhat by moisturising dry hair and helping to weigh down flyaway strands.

While using a conditioner when you wash your hair is pretty much a must, using a hair mask every once in a while does help to tame your hair even more. 

Mix 2 tablespoons of coconut oil (you can find lots at Mustafa), 2 tablespoons of honey and 1 large egg yolk in a bowl and whisk the whole shebang with a fork. Apply to dry hair and then keep it on for at least half an hour (wear a shower cap to keep everything inside). Then rinse to remove. You’ll find that your hair is much more obedient. Ideally you shouldn’t shampoo right after unless your hair feels too greasy for your tastes.

Body scrub

Sitting in an air conditioned room all day can make your skin pretty dry, especially if you were unlucky enough to get a seat directly under the air con vents. There are body scrubs galore on the market at every price point, but honestly, one scrub is pretty much the same as any other, and scrubs are one of the cheapest products to produce. All you really need are beads that can remove the layers of dead skin on your body.
Mix half a cup of white or brown sugar with half a cup of olive oil or coconut oil and you have a scrub that works just as well as what you find on the market. The only downside is that it might be a little oily, but then it can double as a moisturising treatment too. Just scrub your skin with the mixture in the shower and then wash it off.

Body moisturiser

Many drugstore body moisturisers contain cancer-causing chemicals, and because the moisturiser sits on your body all day long it gets absorbed into your skin and beyond. If that freaks you out, you might want to try making your own. Body moisturisers are generally less tricky to make than face moisturisers since the skin on your body isn’t as sensitive or prone to breakouts.

There are countless DIY moisturiser recipes online, but this one that I like is quick and easy. Add 1 tablespoon of olive oil and 2 tablespoons of aloe vera gel to half a cup of coconut oil. If you want you can also add about 20 to 40 drops of essential oil to make it smell better. Whisk the mixture (it’s easier if you use one of those electric whisks or KitchenAid things) until it becomes light and airy. Store in the fridge and use it whenever your skin feels dry.

If you’re not sure where to get aloe vera gel or high quality essential oils, try iHerb, which often offers free shipping to Singapore on orders over $40 or so.

Rujukan

Tuesday, July 14

ENJIN BERDENGUNG, KEKOTAK GEAR DAN KESAN LARIK CAKERA BREK

2 comments
ENJIN BERDENGUNG, KEKOTAK GEAR DAN KESAN LARIK CAKERA BREK

1- Saya memandu Kenari Automatik, ketika menghadapi kesesakan jalan, seolah-olah kereta berdengung dari enjin. Apabila gear pada N barulah bunyi hilang dan meraung semula pada D. 

Jawapan : Masalah ini adalah disebabkan oleh pendakap enjin atau engine mounting .

2- Kerap terdengar kotak gear buatan Eropah terutamanya Peugeot dan Volvo sering rosak, tetapi jarang mendengar kepada kereta keluaran Jepun. Adakah bermakna kotak gear kereta keluaran Jepun lebih tahan berbanding kotak gear keluaran Eropah?

3- Saya mempunyai kereta kedua digunakan isteri dan kebelakangan ini jarang digunakan. selepas lama tidak digunakan, saya mendapati ketika membrek, stereng kereta turut bergegar. Selepas pemeriksaan saya dapati ia berpunca dari cakera brek yang berkarat dan tidak rata. Masalah ini tiada dalam tempoh jaminan kereta. Mekanik mencadangkan supaya kedua-dua cakera brek dilarik.

klik sini untuk besarkan saiz artikel


ABSORBER/TOP MOUNTING DAN ENGINE MOUNTING, DAN BAGAIMANA IA BERFUNGSI

145 comments
ABSORBER/TOP MOUNTING DAN ENGINE MOUNTING, DAN BAGAIMANA IA BERFUNGSI



SE kongsi beberapa perkara yang menyebabkan kereta bergegar (kereta berusia, bukan digegarkan ya). Antara 2 benda yang biasa rosak dan haus ialah engin mounting dan absorber mounting (top mounting). 2 benda ini semakin lusuh jika pemanduan kereta kerap melalui jalan bergegar, tidak rata, hentakan dan gegaran kuat. Semakin kuat hentakan, semakin cepat lah kerosakan pada mounting. Bahagian depan kereta juga paling banyak melakukan fizikal pergerakan dan serapan hentakan, brek mengejut, pelangggaran dan lain-lain, makanya kerap kena berhati2lah bagi elakkan ia kerap rosak. 

Apa itu mounting? mounting ialah sistem gantungan. Jika rasa dashboard kereta semacam bergegar dan berbunyi, jack la kereta dan check 2 benda ini.


Top/Absorber mounting

Enjin mounting harganya lebih kurang 5 kali ganda dari top mounting. Anggarkan harga top mounting RM60-RM80 bagi jenama biasa. Ini contoh Top/Absorber Mounting bagi Perodua Myvi. Top Mounting ni agak sukar diganti dibahagian kanan kereta, jika upah orang, kena perhatikan betul2, jangan pula rosak drive shaft pulak..perghh. Jika drive shaft dah rosak, baca ni pula. 

Jika anda membeli absorber yang berkualiti, biasanya ia didatangkan dengan top mounting versi pillow ball mount yang boleh tahan juga harganya. benda top mounting ni atau pillow ball mount dipasangkan dengan absorber ke body kereta. Body kereta henjut2 tu pada absorber ni dan yang pegang absorber tu top mounting @ absorber mounting.

Pada pendapat SE, jika kita bangga ketahanan Toyota, Mazda, Honda ke, sebabnya kita sangat yakin hantar ke pusat servis mereka walaupun mahal tak berkira bagai. Begitu juga dengan Perodua, jika nak kualiti dan sanggup berbelanja yang tulin, itu kira berbaloi la ke Perodua Servis atau Proton Servis daripada bengkel biasa. 

Kawan SE adakalanya servis kereta (servis minor) Toyota Vios pun dah RM200-400, dia cakap ok lah puashati sangat berkualiti, tapi kereta kedua, vivanya dia hantar kedai servis biasa-biasa je-macam tak adil kan lepas tu kita nak komplen produk Malaysia kurang eloklah. Sedih sedara-sedara local product kan yang tutt servis mahal2 sayang giler. Mentang2 Vios banyak hutang lagi, dijaga bukan main baekkkk punya hehe.




Engine Mounting


Enjin mounting (anggaran model ni harga RM260-RM290 di pasaran, boleh cari di Mudah.my) ialah alat yang di cipta untuk memegang engine, yang mana mounting engine ini mempunyai getah untuk menampan sebarang hentakkan (gantungan). Lagi banyak hentakkan berlaku, lebih cepat jangka hayat sesebuah mounting engine ini kehausan.

Mounting engine jelas sudah rosak

Kereta anda enjin bergegar, berbunyi, dashboard bergegar kecil dan membuat kita memandu tak selesa, ini adalah di sebabkan getah enjin kereta anda sudah mula meragam, atau nama lain di panggil ‘engine mounting’

Harga pemasangan dan upah untuk menukarnya adalah mengikut kereta, dan mengikut c.c, untuk kereta nasional ada yg Rm400 hingga RM 1000 dan untuk kereta luar adalah Rm700 hingga 1500. 

Untuk kereta wira 1.5 ialah rm 400.00 (2014)
Jangka hayat sesebuah kereta untuk mounting engine ini ialah 7 tahun ke atas, Duration masa menukar nya di ambil dalam 2-3 jam sahaja.

2013-05-10 15.13.52


Mounting engine perbox 4 pieces
Tetapi selepas sahaja di tukar mounting ini, pergh,, amazing engine anda smoooth seperti kereta baru. dan kini anda sudah selesa kembali
mountings-on-a-longitudinal-engine_w400
Rujukan Sebahagian artikel daripada Sini

Friday, July 10

KLASIFIKASI API DALAM PEMBANGUNAN MINYAK ENJIN KENDERAAN PENUMPANG

4 comments
KLASIFIKASI API DALAM PEMBANGUNAN MINYAK ENJIN KENDERAAN PENUMPANG

Assalamualaikum WBR, 


Ada beberapa pertanyaan berkenaan SAE dan API, Apakah SAE (Society of Automotive - yang menetapkan piawaian molekul minyak dan kemampuan alir pada suhu 100 darjah selsius dan -18 darjah selsius, contoh 5W30, 10W40) manakala API (American Petroleum InstitutePenggredan Kualiti Minyakdalam minyak pelincir kenderaan. API di atas adalah penggredan bagi enjin petrol.

Bagi memahami gred API minyak enjin yang kita gunakan sekarang adalah kategori API SM dan API SN (Rujuk gambar di atas). Berikut disenaraikan kategori API SM bagi minyak pelincir Petronas

Untuk memahami rajah di atas, sila klik ini dan ini

Sememangnya pemandu berpengalaman akan merasai bezanya gunakan minyak pelincir jenis SEMI  SYNTETIC & FULLY SYNTETIC. Ini dibuktikan jika pemanduan melebihi 2 Jam, kita akan rasai perbezaannya dari segi bunyi enjin dan kecekapannya. 

Kesimpulannya FULLY SYNTETIC lebih lasak dalam cuaca enjin ekstrim dan hayat lebih panjang hingga 10,000 KM. Jika harganya agak mahal, tapi jarak usianya mungkin boleh dipertimbangkan sebagai berkualiti dan menjimatkan. Dengan jarak 10,000KM, kemungkinan kita hanya menggantikan minyak enjin pada 8 atau 9 bulan akan datang!! . Jadi pertimbangkan minyak enjin mana yang sesuai dengan anda.

Wednesday, July 8

GANTIAN KAD MESRA BARU PETRONAS

39 comments
GANTIAN KAD MESRA BARU PETRONAS

Salam Ramadan ke 20 dalam tahun 1436 Hijrah. Sudah semakin hampir Ramadan meninggalkan kita kan. Ok bukan cerita Ramadan, tetapi SE ingin ceritakan tentang Kad Mesra Petronas. Hehe, setelah gunakan kad ni sekian lama, dapatlah juga SE merasa point tukar kepada isian petrol dalam RM45 lebih. Dulu dah redeem RM30 lebih, semalam redeem RM13.20 untuk tutup terus kad Mesra lama ni. Kad lama menggunakan no kad dicetak pada kad dan plastiknya dah lama koyak, jadi SE sekadar guna sahaja. Terlanjur nampak kad Mesra baru ni, jadinya SE ganti barulah di Petronas Presint 9 Putrajaya.


Kad Mesra Petronas yang baru ini untuk aktifkan mudah sahaja. Pertamanya login ke sistem .
Jika pengguna lama, seharusnya ada profil di web ni. Buat pindahan point dari kad lama ke kad baru (jika ada) dan pilih gantian kerana rosak. Ini kaedah untuk aktif online je setelah kita dah minta kad Mesra baru di Petronas berhampiran. (Menariknya kad baru ini nombor kad  timbul di kad, tiada masalah nombor kad terpadam lagi). Setelah itu, semak emel anda dan aktifkan melalui pautan yang diberi- senang sahaja dan kemaskini katalaluan/profil semula.
Apa yang SE kagum sangat, boleh telefon talian hotline Mesra ni bila-bila. Hari ini SE telefon jam 7 pagi pun diberikan bantuan. Semasa kemaskinian kad baru, Sistem memaparkan [Check Status]. Berulang kali buat pun sama. Patutnya "Thank You, Your Card dah berjaya register ke sila semak emel anda ke baru kita paham". Tak pasal-pasal dah kena minta bantuan. Ok selamat menggunakan Kad Mesra baru ni.

HOW YOU CAN SAVE ON YOUR INSURANCE IN 3 EASY WAYS

No comments


HOW YOU CAN SAVE ON YOUR INSURANCE IN 3 EASY WAYS


All Malaysians are very familiar with Non Claims Benefit (NCB) or Non Claims Discount (NCD) that can save up to 55% of the insurance. NCB is earned by driving carefully without accident over the years. But there are more ways to save on your insurance. Here are 3 easy ways you can save.

Way 1: Eliminate your “Loading”

Check your insurance contract. In your insurance contract you will have a line saying something like “Loading %”. If it is not 0, you can save money by switching Insurance companies.
Malaysia is a tariffed market, which means that insurance companies need to charge a minimum amount of money for your insurance. This is why a lot of people think it does not make sense to compare insurance companies, because all charge the same. This is wrong, because only the minimum price is regulated. Insurance companies are allowed to increase the price (Loading) for special cases like your car age or age of the driver.
This “Loading” can be up to 35% of the regular insurance price. Each company has their own rules. Overall however, you can say that the older the car the higher the loading. Drivers between 18-23 years of age are also loaded. So how can you save?
If you have a high loading, ask a few other companies for a price quote. It might turn out that some companies don’t put “Loading” for you. However, this depends on the person and the car you are driving. Give it a try. If you have an agent he can help you find the cheapest insurance.
If you are between 18-23 years old, you might want to ask someone older to buy insurance on your behalf. You can save up to 15% by doing so.

Way 2: Reduce your Sum insured

The Sum Insured is one key factor that determine how much insurance costs for your car. The more expensive the car, the higher the insurance cost. If you have bought your car with a loan, compare the “Sum Insured” with the outstanding amount of your car loan.
If it matches you are good. If it is higher than your car loan, you can save up to 20% on your insurance. Many insurance companies have started to increase this amount, so that they can charge you higher.
If you have bought your car fully in cash (lucky you), you can check on MyCarInfo the estimated value of your car. MyCarInfo has been started by Insurance Services Malaysia (ISM) to provide the insurance companies with the current value of cars.
You can find more about the service on Insurance Services Malaysia. They are independent and provide this service to the public for free. Look for a company that offers you insurance as close as possible to this value.
Insurance companies increase the sum insured especially on older cars, for example 3 years and older. I hear often that some agents support to increase the sum insured above the value of the car, because if the car is stolen you get more money back and can buy a nicer car.
However, you are the one loosing out, because it is actually a form of gambling. You are paying money (here the higher insurance cost) to have the chance of winning more money (here the car gets stolen and you get paid above the value of the car). Don’t use insurance to gamble. Buy a lottery ticket instead and save on insurance.

Way 3: Go direct or ask for discount (Jangan Rujuk Agen)

If you buy your car insurance directly from the branch counter instead of an agent, you can get immediately 10% discount on your insurance. Only 2 out of 10 policies are bought directly from the insurance companies. This means that a lot of people buy insurance through agents or through banks. This reflects the level of comfort that people have on buying insurance. For many Malaysian’s insurance is a complicated topic.
Also, there are a lot of good reasons to buy insurance from an agent. For example, they help you in selecting the right cover, getting the road tax or help you, when you have an accident. However, if you do not know your agent or if you have bought your insurance through a car dealer, you can buy direct or find an agent that you can trust will help you.
Especially, when you buy a new car and the car dealer is pushing to buy from them, you just follow along, because you do not want to loose other discounts that you might have gotten. But when it comes to renewal of your insurance policy, find an agent that you can trust or decide to buy direct. Most car dealers focus only on selling cars.
They are not insurance experts and will not help you when it comes to an accident or claim. If you are close to your agent, you can ask for a discount during renewal. The work required to renew is minimal and many are willing to reduce their fees. You should know though that under Malaysian rules (PIAM), agents are not supposed to give you any discount.
As you can see the 3 ways of saving more on your car insurance are pretty straightforward. On average you can save about 10-15% on your insurance, when you follow one way or the other.
Last but not least, cheaper insurance is not always better. Malaysia has over 30 car insurance companies and each claim to provide you the best service. iBanding.com, a new intelligence company in Malaysia, is conducting a research to find out who the best insurance company is in Malaysia. Participate in the survey and receive the report for free. You also get the chance to win nice prizes like an Apple Watch.




PELAWAT