Thursday, March 24

TERPEDAYA KADAR CAJ PARKIR DI ANJUNG PRESINT 1 PUTRAJAYA

No comments


TERPEDAYA KADAR CAJ PARKIR DI ANJUNG PRESINT 1 PUTRAJAYA

Tempat : Kawasan Parkir Anjung Parcel E Presint 1 (Ada Bank Islam, Tabung Haji Presint 1 Putrajaya)

Tarikh : 25 FEBRUARI 2016 (sebulan lepas)

Masa : 1430PM - 1637PM

Jumlah Masa Parkir : 2 Jam 7 Minit
Mati-mati aku ingat jumlah caj parkir RM2.00  sebab ayat (3rd hour) tu

.


 Yang ini jumlah masa  parkir 3 JAM dan 35 MINIT

Kenapa jadi begitu :
Jangan terpedaya, kiraannya begini


(first 2 hour) 2 Jam pertama : RM 1.00
(3rd hour) Jam ke tiga : RM 2.00
(4th hour) Jam ke empat  : RM 3.00
Setiap Jam berikut atau sebahagiannya : RM 4.00


Jika 3 Jam 35 minit, maka kiranya adalah :

RM1.00 +RM2.00+RM3.00 = RM6.00


Kenapalah tidak nyatakan secara kumulatif jumlah caj tu kan

Dah tentu kalau kita parkir selama 3 Jam lebih, memang kereta tu takkan keluar masuk lagi dah, kat situ jelah sampai kita bayar nak keluar tak mungkin berubah dalam/luar kawasan parkir kan, buat jelah  jadual macam ni dah tentu kalau 3 jam tu, tulis jelah 3 jam :


<=  2 JAM : RM 1.00
<= 3 JAM : RM 3.00  
<= 4 JAM :  RM 6.00
Setiap Jam berikutnya : +RM 4.00 per/jam


atau lebih jelas lagi buat kiraan begini :


 215 minit X RM 0.028 per/minit = RM6.02 (bundarkan jadi RM6.00) - bolehlah set masa jam G-SHOCK




Wednesday, March 23

KOMPONEN ASAS PERODUA MYVI

No comments

Kedudukan Compressor Aircond Myvi 1.3 






Kompressor Myvi Jenama DENSO



Lower Arm Myvi


Mounting Engine Myvi 




Absorber/Top Mounting Myvi 




Starter Myvi 




Kotak Fius Myvi 





Diagram Kotak Fius Myvi





Alternator Myvi





Thursday, March 17

BATERI AA, BATERI AAA KELUAR AIR?

No comments
BATERI  AA, BATERI AAA KELUAR AIR?

Ada 1 kes di luar negara, seorang kanak-kanak meninggal dunia setelah tanpa sengaja menelan bateri jenis button - hadiah bersama mainan ketika krismas.

Bateri button itu keluarkan asid dan menjadi penyebab kematiannya.

Kes aku ni, Aku beli bateri Energizer ni saiz AAA pada tahun lepas (anggaran beli bulan 7-8 Tahun 2015)

Kesemua perkakas elektrik kecil termasuk bateri ini aku simpan dalam kabinet kayu dengan suhu bilik dan kelembapan terlindung dari panas dan hujan la (kabinet di dapur, atas table tob). 

Kalau korang tengok bateri ini usia hayatnya sehingga Mac 2018, BELUM digunakan lagi dah jadi keluar air macam tu. Ini kes bateri baru dalam simpanan (pek asal). 2 biji saiz AAA jadi simptom begitu.

Ni pic aku ambil dalam Bulan Oktober Tahun 2015. Jangka Hayat hingga Mac 2018

Kebiasaan aku ada koleksi bateri pelbagai saiz dan pelbagai jenama untuk simpanan permainan anak kan banyak guna bateri. Bateri MR.DIY dan TESCO pun ada. Cuma semasa membeli tu aku akan beli 6-12 biji sekali pek kerana harga lebih murah. Kebiasaanya belian bateri di Mydin, Tesco dan AEONBIG. Kalau bateri MR DIY tu mestilah di outlet MR DIY.

Kes Bateri Energizer  ni tak berakhir di situ, kali ini kena pula pada mainan baby walker anak aku yang telah kehabisan bateri. Semasa membuka nak mengganti bateri tu jumpalah masalah ni bulan lepas (Februari 2016)

 Bateri ni keluar air dan juga keputihan macam asid, sedangkan bateri Eveready kekal tiada cacat cela. Ini kes bateri yang  TELAH  digunakan bersaiz AA.


Ini gambarajah lebih jelas hasil yang terjadi pada bateri Energizer. Bateri AA ini hayatnya sehingga Mac 2023. Simptom keputihan ini hanya dikesan pada bateri jenama Energizer sahaja, bateri jenama lain samada murah atau mahal tiada perubahan.
Jika pihak Energizer ada penjelasan, mungkin kita dapat share info bersama kan.



Thursday, March 10

PELANGGAN CITIBANK ADA DIAL FOR CASH

No comments
 

PELANGGAN CITIBANK ADA DIAL FOR CASH

Aku antara pelanggan Citibank sejak Tahun 2003. Entri ni bukanlah nak memuji Citibank, bank Yahudi orang cakap. Tapi banyak lah juga ciri-ciri Citibank mengkaji behaviour pelanggannya dan kerisauan pelanggannya apabila amat memerlukan fasiliti perbankan internet. Maksud aku dari segi capaian, keselamatan dan ciri-ciri lain, jarang/mungkin belum ada aku mendapat phising berkenaan Citibank.

Tahun ini dapatlah juga emel spam tentang Citibank. Kira penggodam juga bertambah mahir dan ada kemampuan ke arah bank-bank yang ada rekod keselamatan tinggi ni.

Aku bukan nak cerita koding dan algoritma ciri keselamatan internet. Tapi lebih kepada tawaran dan follow-up Citibank memang bagus juga lah. Lagi bagus kalau kita jarang pakai kad kredit Citibank, maka banyak tawaran dihantar ke emel kita belum lagi panggilan telefon.

Bulan Februari 2016, aku ditawarkan Dial For Cash-jika melalui operator ada caj pendahuluan amaun kecil. Tapi jika kita buat sendiri online, amat mudah dan TIADA CAJ. 

Tengok atas tu Bulan Februari aku ditawarkan kadar faedah pinjaman 5.90% setahun dengan maksima RM17,710.00. Maka aku pun abaikan.


Tengok lagi tu Bulan Mac 2016, aku ditawarkan lagi pinjaman Dial For Cash sebanyak RM18,000.00 dengan kadar faedah turun lagi 5.33% setahun. 

Memang aku pelanggan mana-mana bank, hutang kena bayar ikut jadual sebab aku nak jaga CCRIS aku juga. Bertambah sayanglah Citibank pada aku hinggakan kredit aku dibaginya RMXX,000.00 termasuk RM18,000.00 Dial For Cash (DFC). 

Selain DFC, kita juga boleh beli barangan di mana-mana dan call bank untuk tukar 0% kadar pinjaman kita.

Ada juga kadar faedahnya bukan FREE. Skim Fleksibel ansuran bulanan ini ikut musim, kadang-kadang ada, kadang-kadang tiada. BSN ada skim ini mana-mana pembelian minimum RM500.00, boleh telefon BSN minta jadi pelan ansuran. Ni aku tengok dalam penyata bulanan BSN memang tertulis begitu.

Contoh : Kalau anda beli peti sejuk RM1,000.00, tukar kepada 12 bulan, makanya RM1,000/12bulan = RM83.33.

Setiap bulan selama 12 bulan, RM83.33 itulah dikenakan faedah, bukan RM1,000 yang dikenakan faedah ya. Itulah RM1,000 itu dipanggil  0% kadar faedah.

Motif aku dalam entri ini, kita bukan nak mengajar membazir dan pakai RM sesuka hati tanpa hala tuju. Memang aku pun dulu gagal mengurus sebab mungkin kawan-kawan kita pun begitu kot atau kesedaran tu datang lambatkan. Dah tua-tua tu baru tahu kan, untunglah yang muda-muda tu kalau jumpa tanya aku haha.

 
Tengok tu jadual Citibank sediakan Online, memang menarik dan mengharukan, amat memudahkan pelanggannya yang dalam masalah kewangan dan diajar kadar faedah dikenakan dipaparkan sekali. 

Kalau begini teliti Citibank menolong pelanggannya ditiru Touch & Go, takdalah aku kehilangan duit Touch & Go kan macam ini. Walau T&Go tiada berkaitan kadar faedah, tapi nyata ada urusniaganya tidak jelas dinyatakan dalam syaratnya.

Ni tak macam kes aku kad T&G hilang, duit pun kena ambil sebagai caj, kadnya kena buat sendiri juga. Nasib je tak kena marah.

Inilah contoh sistem yang baik dicipta selain membantu, apabila pelanggan membuat silap pun dibantu juga. Masukkan beberapa figure dan Recalculate pun tiada hang dan freeze, maintain gitu.

Anggarakan pinjaman RM2,000 dalam 12 bulan dengan RM175.74 X 12 = RM2,108.88 (Kadar Faedah RM108.88/12 = RM9.073 Sebulan).

Kenapa semasa simpan duit takda pula mana-mana bank buat sistem begini kan.

Apabila kita membatalkan DFC, juga disertakan kadar caj dikenakan. Hanya pilih butang pilihan dan masukkan ke Akaun Peribadi kita kan- sangat mudah. Ada tulis Step 1 Of 3 pula tu. Memang User Interface yang eloklah. RM2000 ni lepas sebiji laptop juga kan hihi.

Kesimpulannya tunggu emel Bulan April 2016 pula mana tahu dapat 4.99%. Ke dekat-dekat raya mesti kadar faedah jadi bawah 4% ke mana tahu. Dulu semasa raya aku dapat cek Citibank tertera RM500 X 2 keping untuk ditunaikan dalam akaun aku, kalau nak bank-in, kalau taknak abaikan je. ~Godaan le tu~

 Seperti dijanjikan, ini aku kemaskini offer Citibank pada OKTOBER 2016 pula. Kadar faedah sama cuma limit maksimum dinaikan. InsyaAllah kalau nak beli rumah kurang deposit nanti aku pinjam juga.






Tuesday, March 8

ROTI CANAI MISTERI

2 comments
Cerita tentang roti canai ini, aku selalu makan roti canai walau aku tahu ia makanan yang kurang elok untuk kesihatan dan cepat gemuk. Tapi sebab harganya fix di sesuatu kawasan, maka senang nak anggar bajetkan.

Beza dengan nasi lemak customize tu, amik mee goreng, begedil, telur goreng, nasi himpit sikit. Hari ini kita ambil sikit dah RM3.50, hari esok ambil kurang sikit RM3.50 juga, lebih comel sikit adalah terambil paru goreng dah tiba-tiba jadi RM5.00.

Sarapan inilah yang menjerat hampir 30% belanja harian walaupun tahu kita bukan tergolong dalam kerja yang perlukan kudrat banyak seperti buruh kasar. Tapi masa pagi sarapan inilah orang nampak terkejut sikit semua nak masuk mulut tanpa hiraukan saiz pinggangnya. Macamlah petang nanti tak jumpa makanan lagi kan.

Aku ni memang cakap macam inilah, sembrono sikit, harap jangan terasa.

Balik semula pada kisah roti canai ni kan, dah 2 minggu penebar roti favourite aku ni hilangkan diri. Ini bukan kali pertama, dah beberapa orang juga hilang gitu aja. Baru nak kenal-kenal dah tukar pula.

Bila tanya bos, bos cakap cuti, tapi paling sakit hati, korang jangan sesekali tanya pekerja Indon ke atau pekerja Bangla. Jawapan mudahnya "Dah benti da, orang sini mana tahan kerja"

Betulke pekerja kita malas atau bos tu cengih sangat kedekut bagi gaji.

Jadi, aku pun malas nak ambil tahu, bertukarlah kepada nasi lemak bungkus RM1.50 dan teh tarik RM1.30 setiap pagi. Dulu geram juga belanja sarapan selalu RM4.00-RM5.50.

Nasihat aku, makan kita boleh berkira, tapi air mineral kenalah lebih sedikit berbelanja. Beli 1 karton air di Mydin jenama Cactus 12 botol pun baru RM11.00 (Tutup biru adalah label air mineral bertapis sumber dari bawah tanah, pH pun 7.3 dah alkali tu).

Lebihkan minuman berkhasiat dan penuh mineral di usia senja haha.

Ikhsan gambar carian google

Pautan Berkaitan :
1. ROTI CANAI TUMPULKAN MEMORI
2. POKOK ITU BESAR 
3. ROTI CANAI MISTERI 


OPERASI ASAS PENYAMAN UDARA KERETA

No comments

OPERASI ASAS PENYAMAN UDARA KERETA


SOALAN :
Penyejat yg duk bhgian mane bos??ada gmbr x??pastu cooling coil sybornh tukar, srrvis radiator da prnh 2 3 kali sblm ni..penyejat dan condenser tu adlh brg yg sama.ke??klau condenser ytu prnh tukar..ok,klau major servis ni apa servis yg pakar aircond ni bt biasenye??budget kasar brpa kalau bt major ni bos?

Cooling coil/penyejat/evaporator tu benda yang sama, dia dekat dashboard biasa kaki penumpang depan. Kalau gambarajah atas tu yang warna biru tu. Kalau gambarajah bawah tu merujuk C. Cooling Coil ni akan sejuk jika on aircond. Kawasan sejuk ni mudah perangkap kekotoran sebab basah, dan kalau sejuk sangat ia jadi air batu maka aircond pun stuck situ. Di kawasan ni ada filter. Jika ada daun kering, kertas basah di cermin depan, kena buang takut disedut sampai la masuk blower. Blower ni macam turbin berpusing2 tu untuk distribute udara sejuk.

Kalau tengok gambarajah atas ni, ada nampak sensor, ia untuk kekalkan suhu kekal sejuk seperti diperlukan. Sebab tu kita jangan paksa dia sejuk secepat boleh, kena sedang2 gitu dan maintain jek.

Kondensor tu kalau gambarajah atas, rujuk B, dan gambarajah bawah rujuk B juga. Sini ada kipas berhampiran radiator. Saya tidaklah mahir dan pakar kenal komponen dalam aircond semua kereta, tapi sekurangnya kita kena tahu asas operasi penyaman udara kereta pun dah kira ok sebab tak mungkin kita nak DIY aircond kereta.

Kalau major servis aircond, normalnya dia akan check sekali expansion valve, ada orang panggil piping. Sebab proses jadi udara sejuk ni bermula di kondensor sampailah ke blower, maka setiap proses itu penting. Hanya major servis je yang bukak dashboard, nampaklah semua komponen tu, adalah juga servis piping dan isi minyak kompressor tu. Anggaran harga kereta Perodua dalam RM250-RM300, kalau Proton hampir juga RM450. Tapi nak puashati baik ke servis center pengeluar kereta, alatan mereka lebih terperinci dan kemahiran khusus jenama kereta tu.




ikhsan gambar google.


Link Berkaitan  AIRCOND:

1- OPERASI ASAS PENYAMAN UDARA KERETA
2- SERVIS AIRCOND YANG MENGHAMPAKAN
3- 4 TUTORIAL TIPS SERVIS DAN MENJAGA PENYAMAN UDARA KERETA


PELAWAT