Thursday, August 27

MEMBINA FULLCALENDAR MENGGUNAKAN KOD PHP

No comments
MEMBINA FULLCALENDAR MENGGUNAKAN KOD PHP

Bagi pengaturcara yang membangunkan modul kalendar dari scratch guna PHP, kecuali yang guna CMS dan Framework-memang dah disediakan secara built in. 

Ok, aku rasa ramai pengaturcara akan menggunakan Calendar, Planner, Schedule, dan macam-macam kaedah merekod tarikh penting secara bulanan.

Jika kita nak cari template, ada 1 template fullcalendar yang berikan kita kelebihan format dan CSS dalam bentuk HTML.

Macamana nak masukkan data dari pangkalan data secara dinamik? contoh yang diberikan adalah secara statik dan kita kena aturcarakan secara dinamik kepada pangkalan data. Koding ini perlu dibuat dalam tag <script></script>.

Aku kongsikan kod dalam PHP bagi yang berminat. 1 langkah penting, kita kena jadikan Query Statement kita hidup sepanjang setiap 12 bulan ke hadapan. Maksudnya jika hari ini dalam bulan Ogos, kita mesti pastikan ia boleh ke Ogos  tahun hadapan dan looping sahaja. Koding pertama mesti ada for untuk looping ++. Takkan tiap bulan kita kena set nama bulan apa kan-biarkan ia idup dengan kod seperti ini.



Kita buat for untuk 12 bulan dan letakkan parameter nama bulan dan tahun kepada monthly dan yearly.

kalau view monthly dan yearly tu akan keluar 082015 hingga 082016.

Lepas tu buat query statement dari pangkalan data dan umpukkan nilai field yang anda suka kepada monthly dan yearly seperti contoh. Query ini mesti loop dalam for {}.





Nak keluarkan query ini secara umpukan pada field di planner/ kalendar anda, kena pula gunakan do while. Do While ini continuously request dari nilai Table dan jarang guna dalam Framework.

kalau korang serius nak buat planner, ini adalah contoh asas. Kita tak perlu declare banyak sangat query setiap bulan dan tahun akan sesakkan request data ke pangkalan data. Cara ini juga lebih mudah dan senang selenggara bulan demi bulan, automatik ia berubah ikut kalendar komputer. Kesemua tips dah ada dalam rajah, kena rajin kajilah.


BAGAIMANA NAK BUKA AKAUN SIMPANAN DI MAYBANK?

74 comments
BAGAIMANA NAK BUKA AKAUN SIMPANAN DI MAYBANK?

Bagaimanakah nak buka Akaun Simpanan di Maybank? , Macamana caranya?, Berapa deposit simpanannya, Ada caj apa-apa ke?..

Haha, ini antara yang aku jumpa dalam carian Google bagaimana nak jadi pemilik akaun yang sah di Maybank.

Mula-mula ke kaunter pertanyaan. Kaunter pertanyaan milik bank, kwsp dan beberapa agensi yang agak sibuk memang patut ada kaunter ni daripada pelanggan sibuk ke sana sini tak tahu nak buat apa dan jadilah sesak kawasan tu. Bayangkan, masa sibuk ni pun ada orang tanya ada tukar RM1.00 dalam RM10.00 tak. Dah nak deposit wang dalam mesin tu kenalah deposit ngam2 atau lebih tiada masalah. Jangan deposit kurang dari sepatutnya memang dalam CCRIS akan ditanda tidak berbayar la bagi bulan tu. Akhir sekali bawa not RM tu lebih sikit sebab ada not kena tendang.

Ok balik semula pada buka akaun. Kita kena tahu nak buka Akaun Simpanan Biasa atau Akaun Semasa yang diberikan 1 buku cek tu. Akaun Simpanan Biasa diwajibkan deposit RM250.00, tetapi bagi pelanggan mewakili sekolah atau kilang, kena bawa surat rujukan barulah diberi pelepasan nilai deposit lebih rendah.

Rujukan Maybank : Versi English dan Bahasa Melayu

Maybank M2U Savers Account under Conventional Scheme
Maybank Islamic Berhad Maybank2u Savers-i Account
Term & Condition
Kalau CIMB pula, tengok ni


Akaun Semasa pula diwajibkan minima RM500.00 dengan seorang rujukan yang telah ada akaun semasa di Maybank juga. Syarat akaun semasa ni, kena ada nilai baki yang perlu dikekalkan untuk tidak dikenakan fi (fi rendah) setiap 6 bulan.

Kalau aku tak silap, pengeluaran ATM setiap bulan ada had transaksinya dan jika melebihi had, akan dicaj RM0.50-RM1.00 tetapi caj ini dikecualikan jika baki minima dalam akaun >RM5,000.00

Manakala Akaun Simpanan Biasa, perlu mengekalkan baki minima RM10.00 dalam akaun. Jika diisukan kad Debit, perlu membayar fi tahunan jika aku tak silap RM8.00 fi setahun. Kad Debit gambar ceri tu.

Jika Kad Debit kuning lama tu tiada yuran tahunan tapi kerap kena tendang di mesin leret. Kad Debit baru ini laku dalam 7 Tahun. Ada macam-macam jenis Kad Debit Maybank ikut keperluan kita. Nak tahu FAQ Debit Card klik ini. Nak Tahu lanjut berkenaan kad Debit Maybank klik sini.

Bagi Akaun Simpanan Bersama (Joint Account), ia dibolehkan pegangan kepada lebih dari seorang dengan syarat ada ikatan sah bersama samada Suami dan Isteri atau  Adik Beradik. Kebenaran bagi Joint Account ialah jenis 1 signature atau either 2 signature atau 2 signature. Jika nak membuka akaun atau menutup akaun perlu datang bersama-sama. Wajib bawa Kad Pengenalan dan lampiran mengesahkan hubungan anda bersama. Tiada yuran bagi kegunaan buku sahaja kecuali jika anda isu Kad Debit.

Kad Debit Maybank ni sesuai sangat ganti wang tunai di mana-mana kiosk dan stesyen minyak. Pasaraya pun banyak kemudahan Kad Debit cuma ada pasaraya yang tetapkan minima pembelian je payah sikit. Jika di Mydin memang tiada minima pembelian, beli RM9.00 pun boleh leret Kad Debit.
Di Stesyen minyak perlu ke kaunter (sama macam metod beli-belah di pasaraya). Jangan leret di mesin nozel minyak tu sebab, secara automatik RM200.00 dipotong sebagai deposit pendahuluan. Dalam sehari dua, baru ia akan masuk kembali dalam akaun.

Jika Akaun di Maybank lebih dari 1, minta link kan kesemua akaun tu dalam akaun Maybank2u untuk kemudahan pengurusan, dan gunakan Kad Debit maybank yang sama. Hah ni lah tengah tunggu dah 2 hari masih tak link akaun baru ni, nampaknya kena ke Maybank semula la.

Friday, August 21

SINDROM SKEETER - ALERGI ALAHAN PADA GIGITAN NYAMUK

No comments
Skeeter syndrome

Skeeter syndrome is a localized allergic reaction to mosquito bites, consisting of inflammation and sometimes fever. It is caused by allergenic polypeptides in mosquito saliva and is therefore not contagious.

This reaction is rare and non-contagious. In most cases, individuals with history of allergic reactions are the ones who suffer from this disease.

Although the term seems informal, it has appeared in the published literature.

Clinical examination alone cannot distinguish between a response caused by infection, such as cellulitis, and skeeter syndrome. However, skeeter syndrome usually progresses over the course of hours versus cellulitis, which typically will evolve over the course of several days. As such, accurate history is imperative when making the diagnosis. Since IgE and IgG are key players in mosquito allergy, diagnosis can be confirmed by an immunosorbent assay measuring IgE and IgG to mosquito saliva antigens.

Symptoms

The rates in which the symptoms appear vary. In some cases, it manifests immediately. On the other hand, there are cases when the symptoms take some time to appear. The most common symptoms include:

  1. Swelling and itchiness
  2. Red lump appears on the area of the bite.
  3. Swelling and large bumps appear on different areas of the body other than the bite area.
  4. Bruises and blisters appear.
  5. In rare cases, angioedema and anaphylaxis develop.
  6. Occasionally, asthma occurs.
  7. Infections happen due to excessive scratching.


Treatments

It is also best to keep anti-allergy medicines at home such as Benadryl (Generic Benadryl Allergy - Diphenhydramine (50mg) - Age 6 & Above), particularly in areas with large populations of mosquitoes. It is also best to check with a physician in case of symptoms like blisters, difficulty in breathing, short breaths, and swells are observed. The faster medications are administered, the better for the patient’s health. To lessen the pain, itch, and burn, administration of corticosteroids and oral anti-histamines are commonly administered. These medications also help alleviate the symptoms of asthma as well as limit the development of blisters in other areas of the body.

In case of anaphylaxis, it is important to send the patient to the hospital so that they are given the right dosage and type of medication. Anaphylaxis is a life-threatening reaction. Medical attention from a physician is needed to ensure proper care.

If you have experienced allergic reactions before from mosquito bites in the past, it is best to take a dose of Cetirizine Hydrochloride Tablets a day. Taking this during summer seasons when mosquitoes are more prevalent helps deal with allergic reactions due to mosquito bites.

Instead of spending money on medications for the allergy, you can repel mosquitoes instead. One effective way of doing this is by using aromatherapy through the use of essential oils. Citronella, Lavender, Eucalyptus, Lemon Grass and Juniper Berry are plants that are known to have properties that keep mosquitoes away.

Prevention

If you have experienced allergic reactions before from mosquito bites in the past, it is best to take a dose of Cetirizine Hydrochloride Tablets a day. Taking this during summer seasons when mosquitoes are more prevalent helps deal with allergic reactions due to mosquito bites.

Instead of spending money on medications for the allergy, you can repel mosquitoes instead. One effective way of doing this is by using aromatherapy through the use of essential oils. Citronella, Lavender, Eucalyptus, Lemon Grass and Juniper Berry are plants that are known to have properties that keep mosquitoes away.

Nota : Kebanyakan kes rawatan gigitan nyamuk adalah dengan menggunakan :


  1. Jus lemon, Minyak Tea Tree, Lendir Lidah Buaya yang disapu menggunakan putik kapas
  2. Sapuan Madu
  3. Sapuan dengan Bawang Putih / Bawang merah yang dihancurkan
  4. Sapuan dengan cuka epal



Rujukan :



Wednesday, August 19

SENARAI ENTRI KESIHATAN DALAM BLOG NI.

No comments

Imej Ikhsan Carian Google

 SENARAI ENTRI KESIHATAN

1. 10 FOODS THAT ARE HURTING YOUR BRAIN
2. ROTI CANAI TUMPULKAN MINDA
3. 4 EASY TREATMENTS YOU CAN DO YOURSELF INSTEAD OF GOING TO EXPENSIVE SPA
4. FAKTA DAN BAHAYANYA NYAMUK PADA MANUSIA
5. FIBROID ANCAMAN WANITA
6. RADANG APENDIKS (APENDICITIS)
7. TABIAT MINUM TEH O AIS PENYEBAB KEGAGALAN BUAH PINGGANG?
8. ROTAVIRUS USAH AMBIL MUDAH
9. FENOMENA DIET ATKINS DAN BERDIET CARA SENDIRI
10. CPR ATAU CARDIOPULMONARY RESUSCITATION
11. MEE SUP DAN KERABU PERUT LEMBU
12. BERDENGKUR TANDA AWAL PENYAKIT OBSTRUCTIVE SLEEP APNEA (OSA)
13. SIMPTOM AWAL PNEUMONIA
14. KULIT BAYI BAGAI PERISAI, TIPS MEMANDIKAN BAYI SECARA SELAMAT
15. KEPUTIHAN ATAU AIR KETUBAN? , BEKALAN SUSU BADAN BERKURANGAN
16. BAHAYA ALAHAN TELUR
17. PENYAKIT HUBUNGAN KELAMIN
18. VAKSIN WAJIB DAN VAKSIN PILIHAN JUGA PENTING
19. KAKI BENGKAK KETIKA HAMIL, JANGKITAN KULAT PUNCA KEPUTIHAN
20. DHA PENTING TINGKAT FUNGSI OTAK BAYI
21. RAHSIA WARGA EMAS BERUMUR 107 TAHUN
22. RHESUS DARAH PENTING KETIKA HAMIL DAN TRANSFUSI DARAH
23. KEHAMILAN INDAH TAPI MENCABAR
24. WOULD YOU STILL DATE ME IF I WAS HIV POSITIVE?
25. PUNCA KELAHIRAN PRAMATANG
26. PENGAMAL KESIHATAN TRADISIONAL DAKWA TEMUI PENAWAR HIV/AIDS
27. SOLAT RENDAHKAN KOLESTROL
28. SAWAN SEMASA MENGANDUNG DAN RISIKO KELAHIRAN PRAMATANG
29. ALAT ODON BANTU WANITA BERSALIN
30. UJIAN AMNIOSENTESIS DAN IKAT SALUR FALLOPIO
31. DIET HARIAN WANITA HAMIL
32. PENEMUAN DALAM PERUBATAN DAN KESIHATAN
33. RISIKO DIABETIS GESTATIONAL KETIKA HAMIL
34. PRODUK MAKANAN SUNAH KIAN POPULAR
35. ULTRASOUND TILIK JANTINA?
36. ATASI MASALAH PERUT BUNCIT DENGAN SERAT
37. SAWAN KETIKA HAMIL ANAK PERTAMA DAN PENJAGAAN KHUSUS KOLOSTOMI
38. PANDUAN MAKANAN KESUBURAN WANITA BELUM/SEDANG HAMIL DAN INTRAUTERIN COPPER 250
39. HERPES GENITAL, SENAK BUAH ZAKAR DAN MINYAK BELACAK
40. RAWAT SEGERA APENDIKS
41. DILEMA SI JARI LABAH-LABAH
42. LEUKEMIA DI KALANGAN KANAK-KANAK
43. GILA MEROYAN SELEPAS BERSALIN
44. AIR BOLEH MENDENGAR
45. BAHAYA URUTAN KETIKA HAMIL, ALAHAN, HAMIL LEWAT USIA
46. BISUL DI PUNGGUNG BOLEH BERULANG
47. MUDARAT PENGGUNAAN PROPOFOL
48. TIBI RAGUT NYAWA JIKA LEWAT DI RAWAT
49. BRAKITERAPI SATU LAGI RAWATAN KANSER
50. TELINGA BERNANAH AKIBAT KUMAN
51. AUTISME
52. BISA LEBAH DAN PARTIKEL NANO PENYEMBUH HIV/AIDS
53. 8 LANGKAH MUJARAB HINDARI STRES / 9 DAILY HABIT THAT MAKE YOU HAPPIER
54. NASSIER WAHAB TETAP SEPERTI DAHULU
55. PNEUMONIA SUKAR DIKESAN
56. ELAK RISIKO TALASEMIA, KAHWIN SESAMA PEMBAWA PENYUMBANG TALASEMIA
57. REGANGAN KUATKAN OTOT
58. SLIPPED DISK, SAKIT SENDI FASET ATAU CAKERA TERGELINCIR
59. DOKTOR TANPA TAULIAH DAN 1 JUTA WARGA THAI POSITIF HIV
60. GEGENDANG TELINGA BOCOR DAN TELINGA BERDENGUNG
61. ANTIBIOTIK MENJADI RACUN
62. PENYEBAB STROK SAKIT JANTUNG
63. UJIAN SAINS TERHADAP RUTIN SOLAT
64. MASALAH KEPUTIHAN BERSERTA DARAH, HAID SELAMA 3 BULAN, SINDROM PMS, LENDIR COKLAT
65. UBAT PALSU SEPERTI TULEN
66. KUBIS KURANGKAN MIGRAIN, JUS KESIHATAN MATA, AKTIVITI EKSTRIM BERISIKO SAKIT JANTUNG
67. PENGHASILAN ASID URIK BERLEBIHAN PENYEBAB GOUT
68. TENGKORAK DALAM PERUT BEKAS RATU CANTIK
69. KURSUS PERCUMA KEPADA OKU
70. TEKANAN DARAH TINGGI
71. MAKLUMAT SAMAR PRODUK SEKS, RISIKO HIV SIFAR
72. SERANGAN ARTRITIS REUMATOID
73. BELLS PALSY BUKAN STROK
74. RAWATAN BARU SKLEROSIS
75. DARAH TIDAK MEMBEKU
76. DENDAM NAK SEBAR SIFILIS
77. JAGA KESIHATAN GIGI, ELAK SAKIT JANTUNG DAN NYANYUK
78. RISIKO KANSER DALAM PEMAKANAN / AKTIVITI HARIAN
79. PROSES BERSIH SPERMA, CHLAMYDIA, KETULAN BAGAI TESTIS KETIGA, BEDAH UNDESCENDED TESTICLES, KESAN TIDUR MENIARAP
80. SAKIT BILA BUANG AIR, MANTAPKAN OTOT DADA, KENCING KOTOR, SAKIT KRONIK ADA KESAN...
81. COPD- CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE
82. WANITA SIHAT LEBIH POSITIF
83. DAUN MAGIK KHAMARUL
84. KEHAMILAN TERANCANG
85. VIRUS PUNCA SAKIT TEKAK
86. AZAB HILANG DERIA BAU AKIBAT KEMALANGAN
87. MELASMA BUKAN PENYAKIT
88. SIAP SEDIA HADAPI ANDROPAUS DAN BERSIN SESUKA HATIMU
89. PETAI DAN STROK
90. KULIT LEBIH SIHAT DENGAN BERPELUH, AWASI SELESEMA DAN BATUK ANAK ANDA
91. GOUT - TOLONG JAGA MAKANAN
92. 27 TAHUN DERITA PSORIASIS
93. PEMBEDAHAN ENDOSKOPI SINUS
94. Kemaskini akan datang....
95.
96.
97.
98.
99.
100.
101.
102.
103.
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.
111.
112.
113.
114.
115.
116.
117.
118.
119.
120.
121.
122.
123.
124.
125.
126.
127.
128.
129.
130.


Tuesday, August 18

PENGGERA TIBA-TIBA BERBUNYI, ENJIN SEMPUT SEMASA GEAR RENDAH, LAMPU BREK TIDAK PADAM KETIKA BERGERAK

No comments


PENGGERA TIBA-TIBA BERBUNYI, ENJIN SEMPUT SEMASA GEAR RENDAH, LAMPU BREK TIDAK PADAM KETIKA BERGERAK

1. Saya Memandu Proton Saga yang dibeli pada 2009,  sejak kebelakangan ini, sistem penggera kereta kerap berbunyi tanpa sebab sehingga mencetuskan gangguan.

2. Saya pemilik Proton Wira 1.5 menggunakan karburator. Kereta saya seperti semput ketika menekan pedal minyak terutama dalam gear 1 dan gear 2.
 Ia juga kembali semput pada kelajuan 120KMJ. Enjin itu seperti tiada masalah selepas menukar palam pencucuh hampir 2 minggu sekali.
Pada waktu pagi atau ketika hujan, kereta sukar dihidupkan. Saya perlu memulas kunci enjin dan menekan pedal minyak serentak.

3. Apakah masalah yang berlaku pada lampu Brek Antikunci (ABS) atau brek tangan tidak terpadam apabila kereta mula bergerak?. Adakah ia berpunca masalah brek hadapan dan belakang yang perlu diperbaiki.

++Imej

Thursday, August 13

10 FOODS THAT ARE HURTING YOUR BRAIN

2 comments
10 FOODS THAT ARE HURTING YOUR BRAIN

1. Processed Foods

“Processed foods and any foods that are hyper-allergenic can take a toll on brain health,” said Brandon Mentore, a sports nutritionist, and functional medicine practitioner to Medical Daily. Most foods today are actually being processed already.  Talking about practicality, it is convenient to have processed foods in the table. There is nothing wrong in eating these kind of foods.  However, chemically processed foods are not that safe anymore especially if you are taking too much of it.  It can cause several diseases that can get really serious by time.  It can also, well, hurt your brain.

Why is that? Chemically processed foods are loaded with added sugar and worse, high fructose corn syrup.  They are also high in sodium and are full of partially hydrogenated oils or commonly known as trans-fat.  Some of them can also contain MSG and saturated fat.  Are you still not convinced? Looking at the label of processed foods, you will notice that they are containing all sorts of artificial ingredients.

Now, you are thinking: what do all of this have to do with a person’s health?  The answers are found below.


2. Trans Fat

Partially hydrogenated oils or commonly known as trans-fat might cause a serious brain drain and also risk to have a damage on your heart health.  Founder of YES! Nutrition, LLC and dietician nutritionist Tori Holthaus says “Diets high in trans-fats increase beta-amyloid—a peptide ‘plaque’—deposits in brain that are associated with Alzheimer’s disease”.

Lizette Borreli, a senior reporter at Medical Daily writes “A 2012 study published in Neurology found a high intake of trans-fat is linked to brain shrinkage. Scientists scanned the brains of the participants to ensure the brain volume would be measured accurately. It was those who had high vitamin levels who had larger brains, and vice versa. Those with high trans-fat diets were found to experience brain shrinkage similar to people with Alzheimer’s disease.”

This tans-fatty acids are commonly found in margarine, chips, crackers, cookies, and other processed foods.


3. MSG

If you love Asian cuisine, you must be careful on choosing foods that are high in MSG because most of the Asian foods contain a lot of MSG. What is this MSG?  Monosodium glutamate or commonly known as MSG is approximately 78 percent free glutamic acid, 21 percent sodium, and up to 1 percent contaminants.  It is an excitotoxin that actually affects your brain chemistry through overexciting your cells to the point of brain damage.

According to a corrective chiropractic in Delaware, Dr. Chad Laurence, “MSG is hidden in various sources, including: natural flavors, spices, hydrolyzed protein, autolyzed yeast extract, sodium caseinate, bouillons, soy protein isolate,”

FDA also states: “Studies have shown that the body uses glutamate, an amino acid, as a nerve impulse transmitter in the brain and that there are glutamate-responsive tissues in other parts of the body, as well.  Abnormal function of glutamate receptors has been linked with certain neurological diseases, such as Alzheimer’s disease and Huntington’s chorea. Injections of glutamate in laboratory animals have resulted in damage to nerve cells in the brain.”

Uncontrollable intake of MSG can cause obesity, eye damage, headaches, fatigue and disorientation, and depression.


4. Added Sugar


Julie Corliss said “Sugar-sweetened beverages such as sodas, energy drinks, and sports drinks are by far the biggest sources of added sugar in the average American’s diet. They account for more than one-third of the added sugar we consume as a nation. Other important sources include cookies, cakes, pastries, and similar treats; fruit drinks; ice cream, frozen yogurt and the like; candy; and ready-to-eat cereals”.

Imagine the foods we eat everyday contain too much sugar than what our body actually needs.  According to nutritionists, we should not intake too much added sugar in our body for it is not good for our health.  Why is that? First, added sugar delivers calories unaccompanied by vitamins, minerals, fiber and other good nutrients.  That doesn’t sound pleasing already. Second, it can also cause improper weight gain and cavities.

According to the study published in JAMA: Internal Medicine, those who got 17 to 21 percent of calories from added sugar had a 38 percent high risk of dying from cardiovascular disease compared to those who consumed 8 percent of their calories from added sugar. The risk was more than double for those who consumed 21 percent or more of their calories from added sugar.



5. Fructose (HFCS)

According to researchers, too much fructose intake can hamper how brain cells use and store the energy required to process thoughts and learnings.  They said that high fructose corn syrup will impair your ability to remember and change your brain’s ability to learn.

Lizette Borreli, a senior reporter at Medical Daily writes, “Too much sugar in the blood can slow down your brain cells’ use of insulin to break down sugar to help process thoughts and emotions.”

She also added that “A 2012 study published in the Journal of Physiology found fructose slows down the brain and memory functions in rats. High fructose corn syrup is widely used in the U.S. and alters the brain’s ability to learn and remember information. Americans should try to limit their sugar intake, which includes high-fructose corn syrup, and high-carb foods.”



6. Saturated Fat

According to Terry Davidson and Camille Sample on their article entitled “Fat And Sugar-Heavy Diet Harms Your Brain – And Makes You Keep On Eating”, they wrote “Obviously, overeating unhealthy foods can lead to overweight. But looking beyond direct effects on expanding waistlines, our lab studies how mental functioning is related to diet. We’ve found a troubling link between a fat-rich diet common in the West and brain-related ailments that can actually impair our ability to avoid overeating.”

Indeed it’s true. A 2013 JAMA Neurology even said “A diet high in saturated fat can decrease the brain’s ability to fight the formation of Alzheimer’s-linked brain plaque.”

An assistant professor of behavioral neuroscience at the University at Albany, Ewan McNay, Ph.D. also says that saturated fat impairs your brain’s ability to learn and form new memories within a little as 10 minutes after mowing down.



7. Artificial Ingredients

Artificial Ingredients are found in processed foods.  They are composed of preservatives, colorants, artificial flavor, and texturants. 

Preservatives are chemicals that prevent the food from rooting.  Colorants are chemicals that are used to give the food a specific color. Artificial flavor are chemicals that give the food a particular flavor.  Texturants are chemicals that give a particular textures.

Now what are these ingredients have in common?  Obviously, they are all chemicals that cause no good in our body.  Why is that? Again, they are chemicals and that explains a lot.



8. Caffeine

If you are a coffee lover, you should at least know where they are made from.  Coffee is basically made from coffee beans.  These beans have this naturally occurring substance known as caffeine.  What does caffeine actually do to your brain?  Caffeine actually helps your alertness.  It can make you more energetic and activates your brain to being more hyper than usual.

Anthony Domanico said “Caffeine also builds up the adrenaline supply, which increases heart rate, gets blood pumping, and opens up airways. And, caffeine prevents dopamine from getting reabsorbed into your system, leaving the feel-good chemical hanging around in your brain longer. On the downside, this dopamine effect is also what makes coffee so addictive, so keep that in mind the next time you’re eyeing that 2nd (or 10th) cup of joe”

Indeed, he’s right.  However, taking too much caffeine is not a good idea.  US Food and Drug Administration (FDA) says six hundred milligrams of caffeine per day is already too much.  It can already cause headaches, and could worsen your anxieties and sleep disorders.  There is also a possibility for someone to be overdosed in caffeine.  It will cause confusion and hallucinations, and sometimes convulsions that might result to death.



9. Salt

Salt has been a part of our everyday meals.  It’s no surprise that an average diet always has salt in the list.  However, it can also cause negative effect in our health, most specifically out mental health.  According to Mentore “A high salt intake particularly table salt can cause cellular activation to be hypertonic, which can be a good thing but in excess over time your body’s ability to relax and have proper fluid balance and nerve transmission will be down regulated as a protective measure in the body,”

A senior reporter at Medical Daily, Lizette Borreli said, “A 2011 study published in Neurobiology of Aging found poor vascular health — associated with high-sodium diets, and a lack of exercise — may be related to a faster cognitive decline in old age. Participants with the highest daily sodium intake — defined as 3,091 milligrams a day or more and a sedentary lifestyle — were more likely to show declining scores on tests of cognitive function over a three-year period compared to their counterparts. Consuming processed foods can increase the risk of dementia, since they are typically high in sodium.”



10.Fast food

Who would not prefer tasty and on-the-go meals?  Fast food chains are known to be very convenient especially in the cities where we reside and work, because they are existing just along the corner.  That is commonly the reason why most people choose to eat fast food.  However, eating too much fast food has many disadvantages to your health.    Fast foods, such as French fries and burgers, are high in trans-fat, saturated fat, sodium, sugar, etc.

How can this affect your health? Too much fast food can cause obesity because of the calories behind every burger.  People who eat fast foods more than four times a week can risk a greater chance of having a heart disease because of intaking too much saturated and trans fat found in fast foods.  Moreover, it can also cause stress and worse, brain drain.  Foods contain bad fatty acids and high sodium increases the level of stress since they act as powerful stimulants to the brain, along with the synthetic additives.



PELAWAT