Kedai Buku Online

Thursday, December 26

DHA PENTING TINGKAT FUNGSI OTAK BAYI

DHA PENTING TINGKAT FUNGSI OTAK BAYI
Sangat penting memberi pendedahan kepada kanak-kanak pelbagai bentuk persekitaran pembelajaran untuk perkembangan mental yang optimum.

Pemberian nutrisi yang betul dan mencukupi perlu untuk perkembangan otak.

Docosahexaenoic Acid - DHA adalah asid lemak OMEGA-3 yang penting untuk perkembangan sistem saraf dan keupayaan penglihatan visual untuk  fungsi otak yang baik walaupun dikalangan orang dewasa.

DHA adalah komponen struktur utama dan asid lemak omega-3 paling banyak dalam otak dan retina serta berperanan meningkatkan hubungan NEUTRON dan TRANSMISI MAKLUMAT untuk daya ingatan dan pembelajaran - Macam IKLAN Susu Graviti mama.

80% daripada pertumbuhan dan Perkembangan OTAK berlaku dalam 1365 HARI PERTAMA DALAM HIDUP iaitu bermula dari dalam RAHIM IBU SEHINGGA USIA 3 TAHUN.

Perpindahan DHA daripada darah IBU ke dalam URI Adalah PALING LAJU BERBANDING ASID LEMAK LAIN.
DHA levels in breast milk are higher if a mother's diet is high in fish.

Ordinary types of cooked salmon contain 500–1500 mg DHA and 300–1000 mg EPA per 100 grams. Additional top fish sources of DHA include tuna, bluefish, mackerel, swordfish, anchovies, herring, sardines, and caviar.

Diets that consist of high doses of omega-3 fatty acids help prevent strokes. There are fewer strokes in countries where people consume high amounts of omega-3 fatty acids, such as Japan and Sweden.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggKS-F3NEQYMbZ8Vl3cXJyQLV66tXyPN9B_wtXsGVc-qsYfSV1ZAlL4tb2Eb0_07Jy14351m2S4C8WioTxmdj0rQ86huDMEsRsDovMumsyO7gA7rH_g897ax9Xx0-IXZmGkb-avIjRLdym/s1600/DHA.jpg

Share:

0 comments:

Post a Comment

Recent Posts

BTemplates.com

Powered by Blogger.

Featured Post

BAGAIMANA BERURUSAN CIRI-CIRI KESELAMATAN GITULAH

PELAWAT

Search This Blog

ARCHIVE

My Blog List

KOMEN KOMEN KOMEN BILA-BILA MASA SAHAJA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Popular Posts

Popular Posts

Blog Archive