Sunday, December 23

The 10 habits of remarkably charismatic people

No comments


Some people instantly make us feel important. Some people instantly make us feel special. Some people light up a room just by walking in.We can't always define it, but some people have it: They're naturally charismatic.
Unfortunately, natural charisma quickly loses its impact. Familiarity breeds, well, familiarity.
But some people are remarkably charismatic: They build and maintain great relationships, consistently influence (in a good way) the people around them, consistently make people feel better about themselves--they're the kind of people everyone wants to be around...and wants to be.

Fortunately we can, because being remarkably charismatic isn't about our level of success or our presentation skills or how we dress or the image we project--it's about what we do.

Here are the 10 habits of remarkably charismatic people:

1. They listen way more than they talk.


Ask questions. Maintain eye contact. Smile. Frown. Nod. Respond--not so much verbally, but nonverbally.
That's all it takes to show the other person they're important.Then when you do speak, don't offer advice unless you're asked. Listening shows you care a lot more than offering advice, because when you offer advice in most cases you make the conversation about you, not them.Don't believe me? Who is "Here's what I would do..." about: you or the other person?

Only speak when you have something important to say--and always define important as what matters to the other person, not to you.

2. They don't practice selective hearing.

Some people--I guarantee you know people like this--are incapable of hearing anything said by the people they feel are somehow beneath them.Sure, you speak to them, but that particular falling tree doesn't make a sound in the forest, because there's no one actually listening.
Remarkably charismatic people listen closely to everyone, and they make all of us, regardless of our position or social status or "level," feel like we have something in common with them.

Because we do: We're all people.

3. They put their stuff away.

Don't check your phone. Don't glance at your monitor. Don't focus on anything else, even for a moment.
You can never connect with others if you're busy connecting with your stuff, too.Give the gift of your full attention. That's a gift few people give. That gift alone will make others want to be around you and remember you.

4. They give before they receive--and often they never receive.

Never think about what you can get. Focus on what you can provide. Giving is the only way to establish a real connection and relationship.

Focus, even in part and even for a moment, on what you can get out of the other person, and you show that the only person who really matters is you.

5. They don't act self-important…

The only people who are impressed by your stuffy, pretentious, self-important self are other stuffy, pretentious, self-important people.The rest of us aren't impressed. We're irritated, put off, and uncomfortable.And we hate when you walk in the room.

6. …Because they realize other people are more important.

You already know what you know. You know your opinions. You know your perspectives and points of view.That stuff isn't important, because it's already yours. You can't learn anything from yourself.But you don't know what other people know, and everyone, no matter who they are, knows things you don't know.
That makes them a lot more important than you--because they're people you can learn from.

7. They shine the spotlight on others.

No one receives enough praise. No one. Tell people what they did well.Wait, you say you don't know what they did well?Shame on you--it's your job to know. It's your job to find out ahead of time.Not only will people appreciate your praise, they'll appreciate the fact you care enough to pay attention to what they're doing.
Then they'll feel a little more accomplished and a lot more important.

8. They choose their words.

The words you use impact the attitude of others.

For example, you don't have to go to a meeting; you get to go meet with other people. You don't have to create a presentation for a new client; you get to share cool stuff with other people. You don't have to go to the gym; you get to work out and improve your health and fitness.

We all want to associate with happy, enthusiastic, fulfilled people. The words you choose can help other people feel better about themselves--and make you feel better about yourself, too.

9. They don't discuss the failings of others...


Granted, we all like hearing a little gossip. We all like hearing a little dirt.
The problem is, we don't necessarily like--and we definitely don't respect--the people who dish that dirt.
Don't laugh at other people. When you do, the people around you wonder if you sometimes laugh at them.

10. ...But they readily admit their failings.

Incredibly successful people are often assumed to have charisma simply because they're successful. Their success seems to create a halo effect, almost like a glow.The keyword is seem.
You don't have to be incredibly successful to be remarkably charismatic. Scratch the shiny surface, and many successful people have all the charisma of a rock.But you do have to be incredibly genuine to be remarkably charismatic.

Be humble. Share your screwups. Admit your mistakes. Be the cautionary tale. And laugh at yourself.
While you should never laugh at other people, you should always laugh at yourself.
People won't laugh at you. People will laugh laugh with you.They'll like you better for it--and they'll want to be around you a lot more.

9 Daily Habits That Will Make You Happier, 8 LANGKAH MUJARAB HINDAR STRES

3 comments


8 LANGKAH MUJARAB HINDAR STRES

9 DAILY HABITS THAT WILL MAKE YOU HAPPIER

Happiness is the only true measure of personal success. Making other people happy is the highest expression of success, but it's almost impossible to make others happy if you're not happy yourself.

With that in mind, here are nine small changes that you can make to your daily routine that, if you're like most people, will immediately increase the amount of happiness in your life:

1. Start each day with expectation.

If there's any big truth about life, it's that it usually lives up to (or down to) your expectations. Therefore, when you rise from bed, make your first thought: "something wonderful is going to happen today." Guess what? You're probably right.

2. Take time to plan and prioritize.

The most common source of stress is the perception that you've got too much work to do.  Rather than obsess about it, pick one thing that, if you get it done today, will move you closer to your highest goal and purpose in life. Then do that first.

3. Give a gift to everyone you meet.

I'm not talking about a formal, wrapped-up present. Your gift can be your smile, a word of thanks or encouragement, a gesture of politeness, even a friendly nod. And never pass beggars without leaving them something. Peace of mind is worth the spare change.

4. Deflect partisan conversations.

Arguments about politics and religion never have a "right" answer but they definitely get people all riled up over things they can't control. When such topics surface, bow out by saying something like: "Thinking about that stuff makes my head hurt."

5. Assume people have good intentions.

Since you can't read minds, you don't really know the "why" behind the "what" that people do. Imputing evil motives to other people's weird behaviors adds extra misery to life, while assuming good intentions leaves you open to reconciliation.

6. Eat high quality food slowly.

Sometimes we can't avoid scarfing something quick to keep us up and running. Even so, at least once a day try to eat something really delicious, like a small chunk of fine cheese or an imported chocolate. Focus on it; taste it; savor it.

7. Let go of your results.

The big enemy of happiness is worry, which comes from focusing on events that are outside your control. Once you've taken action, there's usually nothing more you can do. Focus on the job at hand rather than some weird fantasy of what might happen.

8. Turn off "background" TV.

Many households leave their TVs on as "background noise" while they're doing other things. The entire point of broadcast TV is to make you dissatisfied with your life so that you'll buy more stuff. Why subliminally program yourself to be a mindless consumer?

9. End each day with gratitude.

Just before you go to bed, write down at least one wonderful thing that happened. It might be something as small as a making a child laugh or something as huge as a million dollar deal. Whatever it is, be grateful for that day because it will never come again.

Thursday, December 20

I-City Bertukarlah kau jadi kebun kelapa sawit

1 comment
SE bukan mendorong kejahilan berterusan dalam melihat spektrum kehidupan seharian, tapi berkadaranlah dengan mengasingkan masalah-masalah untuk keperluan dan kemampuan diri sahaja. Kalau rasa masalah itu besar, izinkanlah orang lain memikirkan sebahagiannya. Dunia ini banyak teka-tekinya dan ia boleh dikurangkan apabila membuat kajian terlebih dahulu.

Jika air yang tenang ingin diduga dengan diri sendiri pun tidak pasti, inikan pula membawa sama ahli kerabat menduga air yang tenang- natijahnya kita membawa balik seribu satu masalah ke dalam kepala dan masalah ini mengambil jam seharian hidup kita. Belum lagi penat lelah nak memikir untuk mengarang masalah, lepas itu ketidakpuashatian yang bersambung-sambung.

Setiap langkah adalah risiko, samada anda akauntan negara @ penagih dadah. Saiz memori pemikiran kita terlalu kecil untuk diisi dengan kehidupan indah dan tak indah setiap hari, kurangkan diri anda cenderung ke arah menjadi mangsa. Mari kita ikuti perjalanan dan luahan kisah benar saudari Rahimah (bukan nama sebenar).


"I-City, bertukarlah kau jadi kebun kelapa sawit.... 
Aku marah dan aku tak boleh tidur. Aku sampai I-City pukul 9 malam, dan aku pulang pukul 11.30 malam. Selama 2 jam setengah, adalah masa masa yang aku menyirap, aku menggeleng, aku merenung tajam, dam aku luka jiwa raga.

Aku kena main dan aku kena tipu.

Pakcik dan makcik dari kampung juga ditindas, dan ditipu secara professional. Dirompak duit poket mereka secara 'as per term and condition', juga yang paling memilukan..dibunuh harapan dan kegembiraan mereka dengan begitu saja.

Ya. Aku rasakan, aku dikenakan harga yang tidak patut untuk secebis keseronokan keluarga yang tak setara mana. Lagi pedih, bila kumpulan manusia yang ramai berpusu ke situ terdiri dari kumpulan pakcik makcik dari Kokdiang, Gua Musang, Felda Chenor, Padang Melangit dan Mersing. Mereka ini membawa ahli keluarga, anak anak kecil, sanak saudara dan mungkin anak anak jiran yang teringin menumpang bercuti ke kota. Mereka ini, dari riaknya..bukanlah semuanya berpangkat pegawai, jauh sekali memiliki harta berjuta, mereka ini semuanya rakyat marhein, yang bercita nak mengembirakan keluarga dengan membawa mereka berjalan ke sini, ke I-City.

Sebelum aku teruskan, mungkin aku boleh katakan yang i-City ni dibuat untuk pelancongan domestik. I-City pada telahan awal aku adalah tempat rakyat jelata menikmati keseronokan, dengan maksud, kerajaan (samada pusat atau negeri) atau syarikat yang menyelenggara mengenakan caj yang berpatutan dan tidak misleading. Sebaliknya aku salah, pakcik makcik juga salah. i-City rupanya bercita cita besar untuk memebelikan kereta Ferrari spider untuk setiap ahli lembaga pengarahnya.

Mari aku ceritakan celakanya.

Yuran entry, selepas 7pm, RM10
 
. Ini aku boleh terima. Normal dan tiada yang aneh.

Ok sekarang, tempat paling attractive di I-City, namaya SNOWALK. Idea SNOWALK ni nak bagi rakyat Malaysia merasa hidup di Iceland.

Nak masuk sorang kena bayar dalam RM35-40 dewasa
 
. Aku masuk ber empat semua sekali RM120. Ini pun, aku boleh terima lagi masa bayar sebab aku syak mestila SNOWALK ni power betul, boleh imitate almost exactly Iceland, atau Alps setidaknya. So RM120, setel..ready to rock in!.

Wooo..bila aku dah masuk, rupanya kena rilek dulu, kena ambil jaket (ini masuk pakej, mujur). Lagi, yang pakai selipar, kena sewa kasut, beli stoking, beli sarung tangan (sewa ke beli atau dah tak peduli sebab masa ni aku mula menyirap). Aku cakap pada fateem, faseeh dan cikgu, kita masuk je dengan kasut yang sedia ada. Walaupun subconscious mind aku tahu yang kasut si fateem dan faseeh ni tak boleh bertahan dalam cuaca Iceland, tapi hati aku yang memberontak ni menghalang dari pegi sewa atau beli. Bukan sebab aku berkira, atau aku kedekut, tapi aku fikir..kalau I-City tahu stoking, sarung tangan dengan kasut Pua Chu Kang ni adalah dresscode sewajarnya, kenapa kau tak caj aku RM200 awal awal tadi? lepastu kau bagi aku kasut, stoking dengan sarung tangan terus, nampak tak sekarang? kalau aku dah bayar sekali, lepastu aku kena bayar lagi dan lagi, itu pada aku adalah perangkap dan penipuan.

Denga berat hati, aku dan ahli keluarga melangkah masuk, elok gaya nak masuk, brader jaga pintu spund cikgu, "handbeg tak boleh bawak masuk". Aku balas balik dengan sabar,"handbeg nak kena letak mana?". "Dalam locker kat sana", brader ni balas tenang. Aku suruh cikgu pergi setelkan handbeg dia, dan teruskan bersabar. Selang beberapa minit, cikgu datang balik pada aku, lalu dia tanyakan benda yang bikin aku lagi menyirap, "ada duit kecik? locker tu kena bayar". Dekat stage ni, aku geleng kepala. Aku dah tahu semua yang akan aku lalui lepas ni dalah mengkaya rayakan pemilik I-City, secara langsung membunuh jiwa aku dan pakcik makcik yang mengharapkan secebis gembira berjalan ke sini.

Dalam kabin SNOWALK, boleh aku simpulkan, macam kau duduk dalam peti ais tempat beku. Ada igloo, ada lampu lampu, ada sedikit gelongsor ais. Aku tak nak komen apa yang dia sajikan sebab mungkin itu idea sebenar I-City, tapi aku fikir they can do much more better. Dan bila aku marah, aku akan jadi detail, "is this the best they can offer?". Aku mula nampak hal hal yang kacau fkiran aku, kenapa takde salji? kenapa takde paramedik standby kat luar kalau anak anak aku kena frostbite? kenapa kabin ni takde seni, kompressor aircond merata rata, beam beam dan structure bangunan obviously there, sebijik macam kau jalan kat carpark cuma bezanya kau sejuk. Kenapa jaket yang dia bagi ni zip rosak, butang rosak? kenapa tak banyak variety? kenapa tempat kecik?
Nampak, benda ni patutnya senang, tapi bila aku dah mula kacau bilau dari awal, semua aku tengok salah. dan yess memang overall SNOWALK sucks big time.

Aku keluar dari SNOWALK bila faseeh menangis sebab tak tahan sejuk ais banyak masuk dalam kasut dia. Bila aku sampai kat luar, aku tengok ramai yang menggigil sejuk, kasut yang sewa tadi semua bukak. kaki mereka aku tengok merah. Temperature terlebih sejuk ke aku tak tahu. Aku tak pernah pegi Iceland, Alps pun aku tak pernah pegi, aku tak tahu sejuknya macam mana. Lantaklah!

Aku cuba bertenang, dan melepak dekat patung zirafah. fateem dengan faseeh nak main keretapi, kapal dan wheel apa benda entah. Aku tengok kawasan permainan ni semua berkumpul di satu port. Dalam kepala aku fikir macam ni, aku beli tiket sekali masuk, say RM20 sorang, atau berapa berapa lah, lepastu boleh main freeflow. Pergi matiii dengan fkiran aku, I-City lagi pandai korek duit dengan menggadai perasaan kesian mak ayah pada anak anak.

Ada 6-8 jenis permainan, dia caj RM5/person untuk satu game. Ada 2-3 game yang RM10/person. Beli tiket pakai macam smartcard. Kiranya kalau baar RM50, pakaila kad tu sampai habis. Bodo anak aku 2 orang sekali naik keretapi yang pusing tak sampai 5 round, tak sampai 5 minit in fact, aku kena bayar RM10. (RM5/person). Itu yang RM5, yang game RM10 pulak, baraaii!. Setengah jam, RM50 gone. Come on what kind of pleasure the kids will have for half an hour?

Dalam hal ni, kau orang kena clear standpoint aku. Aku tak bercakap untuk aku saja. Aku bercakap untuk orang lain, yang mungkin bajet mereka lagi kurang tapi dah terperangkap. Apa yang terperangkap? Kau bagitau anak anak kau nak datang I-City, mereka happy, bila dah sampai..pehh ambik beratus nak kena keluar. Takkan dah kat situ kau nak cakap kat anak anak kau "Janganlah..mahal lah".

yang aku cerita keretapi 5 minit tak sampai tu apply pada semua game. Aku rakam fateem dan faseeh naik keretapi tu exactly less than 4 minit.

Kau orang sabar. Aku belum habis lagi ni.

Berbalik pada hal permainan. Masa di kaunter, dekat depan kaunter, clearly stated "RM5/person" untuk game game yang disenaraikan. Macam aku bgtau tadi, ada setengah game" RM10/person". Isu kedua timbul bila faseeh dinafikan hak untuk bermain kapal apa benda entah sebab tinggi dia tak lepas benchmark. Ohhhh yang ini aku betul betul fak!. Aku tarik faseeh keluar, sambil kepala aku cuba rasionalkan situasi. Exactly belakang faseeh, ada sorang budak perempuan, tinggi dia siiikiiittt je lagi nak sampai benchmark, terus budak lepas SPM yang jaga entrance reject suruh keluar. WOW! for God sake faseeh dan budak perempuan dah beratur 15 minit semata mata nak main, when they turn come, kau just suruh keluar sebab tak lepas height?

Ayah perempuan tu cuba slowtalk dengan budak jaga entrance, kesian aku tengok orang kampung sorang sini, kesian lagi aku tengok anak dia yang terkebil kebil tak dapat main. Sabar aku hilang bila budak yang jaga tadi jawab endah tak endah dengan ayah budak perempuan tu. Sabar aku diakhiri dengan makian orang putih ditengah khalayak orang ramai. Aku tak boleh kontrol sebab aku kesian betul dekat faseeh, lagi aku kesian dekat budak perempuan yang terkecil kebil kecewa tu.

Aku ajak ayah budak tadi pergi kaunter. Sampai di kaunter aku bagitau yang "kenapa masa beli tiket you tak cakap budak budak ni ada height limit?"
Pehhh makwe kaunter tu bagi jawapan bijak,"Kat atas kan ada beritahu" sambil dia tunjuk kat atas dinding (kau kena dongak kalau nak baca satu satu) ada A4 beberapa keping yang beritahu game game yang ada height limit, dan Yes, font dia aku tengok macam font 14 atau paling besar 16.

Lalu aku khutbah pada dia, kenapa dekat depan kaunter ni tak tulis pulak? dan kenapa kau, sebagai penjual tiket yang tahu permainan ni semuanya untuk budak budak tak beritahu awal awal "encik, untuk game ni game game ni, budak bawah 120cm tak boleh main", kenapa kau tak buat? kau harap orang baca benda info yang berselerak, dalam keadaan orang ramai, nak cepat, nak bagi budak budak seronok. Ni sama la macam jual buah Strawberry kat petaling street letak sigboard besar RM5.
 


Mindtrick, sebab by default orang ingat sekilo RM5, orang tak banyak tanya terus mintak sekilo. Hahh ambik kau rupanya RM5 ni untuk 100gram. Tulisan 100gram ni kecik halus je dia letak tepi RM5. Memang ada point yang ko salah sebab tak teliti, tapi dalam masa yang sama, kau rasa kena tipu tak? sebab dalam keadaan sibuk, orang ramai berpusu, berapa kerat manusia je boleh bagi attention to detail?. Ini nama dia manipulation.

Dan akhir sekali, smartkad tu, kalau kau tak habis main, duit dalam tu banyak lagi, kau boleh refund RM5 sahaja. Maknanya, katala duit dalam tu ada lagi RM30, tapi anak kau dah mengamuk nak balik, atau tiba tiba dia sakit perut kena bawak ke hospital. Burnlah duit tu. Unless kalau kad tu boleh bawak balik dan esok kau datang lagi sambung pakai, itu aku tak tahu lah boleh ke tidak. Tapi berapa ramai pakcik makcik Kokdiang nak datang balik esoknya semata mata nak habiskan baki duit RM30?
Nampak tak macam mana orang kampung kena main?

Aku dah tak larat nak menulis. Lama dah aku tak menulis panja SEMBANG KENCANG...ng.
Kesimpulan yang aku boleh bagi;
Aku berharap, I-City ni, kau bertukarlah menjadi kebun kelapa sawit.
"

Monday, December 17

NASSIER WAHAB TETAP SEPERTI DAHULU

2 comments
SE agak tertarik dengan artikel ini mengenai ulasan Penyanyi Nassier Wahab yang pernah popular pada era 80-an dan awal 90-an. 

Beliau sudah berusia 50 Tahun tetapi kelihatan segak seperti pertengahan 30 Tahun.

Mari kita baca apa petua penyanyi ni :)

PNEUMONIA SUKAR DIKESAN

2 comments
PNEUMONIA SUKAR DIKESAN

Mempunyai anak berusia dalam lingkungan 1 - 4 Tahun dan Warga Emas 65 Tahun ke atas harus berwaspada dengan penyakit pneumonia - Paru-Paru Berair.

Pneumonia mudah berjangkit daripada titisan spora bersin. Elakkan daripada berada di pasar yang padat, acara keagamaan  (kes jangkitan pneumonia ini turut menjangkiti anak rakan SE yang berumur 1 tahun lebih ketika upacara keagamaan di Batu Caves) yang turut dihadiri warga asing, pusat penjagaan kanak-kanak atau tempat-tempat keramaian sekiranya cuaca dalam keadaan hujan dan lembab serta daya tahan tubuh tidak sihat.

Gejala umum pneumonia adalah demam, sakit tekak, sakit otot, sakit kepala teruk,batuk, kelesuan dan simptom seakan hampir demam selesema.

Pengarah Institut Perubatan Respirotari Datuk Dr Abdul Razak Muttalif ada butirannya.

ELAK RISIKO TALASEMIA, KAHWIN SESAMA PEMBAWA MENYUMBANG KEPADA PENULARAN TALASEMIA

2 comments
ELAK RISIKO TALASEMIA, KAHWIN SESAMA PEMBAWA MENYUMBANG KEPADA PENULARAN TALASEMIA

Talasemia kerapkali disiarkan di media masa akhir-akhir ini. Ia menjadi satu tanggungjawab Kementerian Kesihatan dalam cara mengawal penyakit talasemia ini.

Secara asasnya, talasemia membabitkan perubahan pada gen pesakitnya yang mengawal penghasilan hemoglobin iaitu sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan dan keadaan ini menjejaskan jumlah darah dalam badan serta mengurangkan oksigen dalam setiap sel badan.

1 dalam 20 orang di Malaysia adalah pembawa gen talasemia.

Kemaruk Dibelai Jantan Kenalan Facebook

No comments
Kebanjiran teknologi maklumat dan gajet terkini-(jaringan internet) sudah mendedahkan risiko alaf baru bagi remaja.

Gajet tidaklah berisiko jika memahami prosedur dan bantuan gajet pada hidup kita, tapi ia mula menunjukkan risikonya apabila langkah pertama dengan membuat hutang membeli gajet, melanggan pakej pelan data internet, kemaskini dan daftar laman sosial terlalu kerap dan akhirnya potensi bersama golongan mereka-mereka yang senantiasa kemaskini akaun sosial menanti rakan-rakan mangsa baru.

SE tidaklah menjurus gajet tidak perlu pada zaman ini tetapi yang kurang eloknya ia menjadi tanggungjawab tambahan kepada pemilik sekadar diusung ke sana sini tanpa kesinambungan keperluan dan gaya hidup yang mendatangkan faedah nilai tambah kepada pemilik.
Jadi dimanakah bermulanya generasi bermasalah? Sudah tentu bukan Tenaga Nasional yang menyediakan prasarana elektrik bagi mengecaj gajet.

Wednesday, December 12

Bekas Penyimpan Mohor Besar Raja-raja meninggal

No comments

BESUT 12 Dis. - Bekas Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah, 80, meninggal dunia di Hospital Selayang, Selangor kira-kira pukul 8.30 malam tadi.

Ia disahkan oleh adik Allahyarham Engku Taib kepada Bernama di sini.

Jenazah Allahyarham dijangka dikebumikan pada pukul 11.00 pagi ini di Tanah Perkuburan Bukit Kiara.

Allahyarham yang dilahirkan pada 15 April 1932 di Besut meninggalkan seorang balu Tengku Zahab dan enam orang anak, empat daripadanya lelaki.

Allahyarham memegang jawatan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja selama 22 tahun mulai tahun 1989 hingga 2011. - BERNAMA.


* Sumber Kak Jee

Regangan Kuatkan Otot

No comments
Regangan biasanya dalam dunia yang paling dekat selalu kita lihat adalah apabila seekor kucing bangun tidur dan membuat regangan.

Kenapa cik kucing membuat regangan sedangkan kucing tidak memerlukan otot fizikal untuk membuat kerja berat.

Manusia dan haiwan mempunyai sejumlah otot dan otot yang tidak diselenggara memungkinkan kejadian cedera otot. Makanan otot seperti protin boleh meminimumkan kecederaan ini.

Apabila bangun tidur, otot dalam keadaan ketat kerana normal graviti dan pengaliran darah serta tiada aktiviti sepanjang malam membuatkan otot dalam keadaan tidur. Otot juga boleh dipanaskan untuk memanjang dan tindakan fleksibiliti otot.


Kafein, Kopi Tahi Gajah, Kulat Kuku, Sakit Pinggang

No comments
Kafein seringkali didapati dalam kopi yang selalu kita minum. Dalam soda pun ada sejumlah kafein.

Dalam artikel ini, mendedahkan kafein antara punca kita kerap ke tandas. Kenapa ya?

Kerapkah anda menghadapi sakit di bahagian pinggang? Ia adalah rentetan akibat postur duduk yang tidak sihat terlalu lama. Berat yang di tanggung pinggang apabila duduk terlalu lama boleh juga mencederakan ligamen. Masalah penyakit buah pinggang tiada kaitan dengan sakit di bahagian pinggang.


Berbalik semula kepada kafein, selain  kopi musang, kopi tahi gajah juga menjadi satu trend kegilaan penggemar kopi. Tak tahulah apa yang eloknya. Tapi yang logiknya, kopi tahi manusia tidak digemari sang gajah.

Tuesday, December 11

Belajar Mekanik Sekejap dan Nissan Almera memang berkualiti

No comments

 Mari belajar Mekanik Sebentar.

Apakah gred minyak gear yang selalunya digunakan oleh Persona.

Mengapa Waja susah masuk gear, tempoh hayat minyak kotak gear, Gred Minyak Volvo 240 dan Honda SV4 kuat makan minyak serta kaedah tentukan angin tayar.

Bagi mereka yang gemar berjalan ke sana sini dengan kenderaan, GPS bolehlah dikatakan agak penting. Model Galactio V8 boleh dijadikan panduan dan peneman.

SE belum rasa ingin menggunakan GPS lagi sebab ia lebih selesa - nak hayati  perjalanan yang penuh misteri kononnya.



http://2.bp.blogspot.com/-dUMVpzgv-4I/UMac6-OiavI/AAAAAAAACBA/tprdPyoDYoM/s1600/ce2e2e3d648942608e9a051df88b1f41.jpg





Almera jentera berkualiti - sedap namanya, memang segmen kenderaan penumpang yang terbaik dalam kelasnya. Tak salah kita mengetahui kelebihan Almera. Harga paling murah RM66,800. Hmmm comel la Almera ni, bolehlah kita namakan kenderaan kita lepas ni dengan panggilan manja ek, tapi Almera milik SE hanya 1300 cc aja.

Cameron dan Genting memang gelanggang Nissan. Sehingga kini jenama Nissan digunakan oleh pemandu teksi di Genting selain kenderaan pikap keluaran Toyota.

Ketahui lanjut Nissan Grand Livina di SINI

http://1.bp.blogspot.com/-dm7jijMq09E/UMac45WdLTI/AAAAAAAACAw/ajcXFICJtXs/s1600/0162b9b065c640a6a8b942446c7833f5.jpg








Rasai Nostalgia Char Kuey Teow

No comments

Char Kuey Teow dan Kuey Teow Goreng sebenarnya berbeza bagi penggemar mee yang sememangnya mahir bab makan.

Char tu ada kuah dan basah, jadi jika nak garing ada kriuk2, pesanlah Kuey Teow Goreng.

Di mana nak merasai nostalgia Char Kuey Teow ni? Mari lawat di Seksyen 7 Shah Alam Selangor. Di sini banyak syurga makanan jika pandai mencari. SE pun kagum bila ke Shah Alam, dari restoren hingga ke warung - semuanya makanan yang di masak agak sedap dan yummy.

Sebelum ke kedai ini, sila rujuk INFO sebab ada hari tertentu sahaja ia beroperasi.


Friday, December 7

Slipped Disk - Sakit Sendi Faset atau Cakera Tergelincir

No comments
Anda mengenali sindrom Slipped Disc atau pernah melihat bagaimana keadaan mangsa yang menderita dengan Slipped Disc Sindrom (cakera tergelincir)?

Sindrom ini lebih mudah menyerang mereka yang berbadan besar dan tidak melakukan aktiviti fizikal seperti berjalan dan regangan yang sesuai secara BERKALA. SE kerapkali menegur rakan dan juga perlu memastikan pekerjaan yang lama dengan duduk di atas kerusi adalah aktiviti yang tidak sihat. Kesanya kebas kaki dan badan atau sengal badan seringkali disalahtafsirkan.

Postur gerakan badan juga perlu disesuaikan dengan bebanan (bebanan badan dan bebanan tambahan fizikal objek, bukan bebanan tanggungjawab ya)

Selepas membaca artikel ini, SE harap anda dapat pastikan anda duduk dengan tegak, seimbang dan postur yang kemas selepas ini ya. :)

* sumber Majalah Maskulin




Doktor Tanpa Tauliah dan 1 Juta Warga Thai Positif HIV

3 comments


Antara isu kesihatan dalam dan luar negara yang perlu diambil perhatian.

Sekiranya menghadapi kemusykilan berhubung kelayakan doktor perubatan, doktor gigi, pengamal perubatan, farmasis atau lain-lain berkaitan, silalah rujuk maklumat di www.moh.gov.my.



Kisah Minggu Ini...

No comments
Assalamualaikum,

Maaf sebab SE tidak sempat-sempat kemaskini blog.

Minggu ini banyak aktiviti melibatkan teknikal dari pelancaran sistem bagi OKU, belajar router, menyiapkan laporan Java Jasper dan kemaskini web (bukan kerja pejabat) yang kena godam akibat serangan Indonesia kerana kalah dalam perlawanan Kelayakan Piala Suzuki.


Antara laman web yang menjadi mangsa. Sistem ClearingHouse ini dihasilkan dari scratch.




 Kumpulan A 


TeamMP W D LGFGAPts
Thailand3300929
Philippines3201426
Vietnam3012251
Myanmar3012171

Kumpulan B

TeamMP W D LGFGAPts
Singapore3201746
Malaysia3201646
Indonesia3111344
Laos30126101
  
Ahad, 9 December 2012
Malaysia s Thailand
Stadium Nasional Bukit Jalil

Ini pula adalah keratan akhbar berkaitan bekas Ketua Pengarah Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia dan tindakan tatatertib oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Ada lagi, kisah SE menonton Life Of Pi pada 06 Disember 2012. Nantikan  entri akan datang...


** Info perlawanan bola dari sumber.

PELAWAT