Kedai Buku Online

Sunday, November 18

RESEPI : TUMIS AIR BAYAM

TUMIS AIR BAYAM UNTUK TENGAH HARI INI...

rsz_tumis_air_bayam
Assalammualaikum semua.

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cekak bayam hijau, siang berasingan batang dan daunnya
1 genggam isi udang basah
1 biji bawang besar, saiz sederhana, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 kiub ikan bilis (opyional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang besar dan bawang putih hingga layu dan harum, masukkan isi udang dan kacau rata. Masak hingga isi udang berubah warna. Tuang air secukupnya (anggara 2 - 3 cawan).
  2. Masukkan kiub ikan bilis (jika guna), batang bayam dan masak hingga lembut. Tambah daunnya pula. Perasakan dengan garam secukup rasa dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih sambal belacan, ikan goreng atau ikan masin.
SE dapatkan resepi ini dari  [sini ]. Sedap kan apabila kita tak sihat, demam-demam, badan tak selesa makan bayam dengan bubur. Lepas tu ada sambal ikan bilis halus, lobak masin, telur asin....lalalalala, dalam hati menyanyi gembira- Bayam masak air adalah kegemaran SE :)
Share:

3 comments:

Recent Posts

BTemplates.com

Powered by Blogger.

Featured Post

BAGAIMANA BERURUSAN CIRI-CIRI KESELAMATAN GITULAH

PELAWAT

Search This Blog

ARCHIVE

My Blog List

KOMEN KOMEN KOMEN BILA-BILA MASA SAHAJA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Popular Posts

Popular Posts

Blog Archive