TUMIS AIR BAYAM UNTUK TENGAH HARI INI...
Assalammualaikum semua.
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cekak bayam hijau, siang berasingan batang dan daunnya
1 genggam isi udang basah
1 biji bawang besar, saiz sederhana, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 kiub ikan bilis (opyional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang besar dan bawang putih hingga layu dan harum, masukkan isi udang dan kacau rata. Masak hingga isi udang berubah warna. Tuang air secukupnya (anggara 2 - 3 cawan).
- Masukkan kiub ikan bilis (jika guna), batang bayam dan masak hingga lembut. Tambah daunnya pula. Perasakan dengan garam secukup rasa dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih sambal belacan, ikan goreng atau ikan masin.
Hmmmm... Mmg sedap pun... ^^
ReplyDeletememang sodap pung
ReplyDeleteLagi sedap bile org tlg masakkan... Lalalala....
ReplyDelete